Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αντρέ Πίτερς: ο εξαιρετικός....“Ποπάι”, με σπουδαία καριέρα σε Σταντάρ Λιέγης και Εθνική Βελγίου

Ένας από τους σημαντικότερους Βέλγους ποδοσφαιριστές των δεκαετιών ’50 και ’60, με 10ετή θητεία στη Σταντάρ Λιέγης, ήταν ο Αντρέ Πίτερς.

2

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία στο διαδίκτυο για τον διεθνή άσο, ο οποίος απεβίωσε πριν από ακριβώς 3 χρόνια, ωστόσο το παρατσούκλι του ήταν αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον.

«Ποπάι», αποκαλούσαν τον αείμνηστο Πίτερς οι Βέλγοι φίλαθλοι, καθώς έμοιαζε πάρα πολύ με τον χαρακτήρα κόμικς, ενώ σε συνδυασμό με τον δυναμισμό του είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει με το… σπανάκι του το συγκεκριμένο παρατσούκλι.
Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1931 στην πόλη Ερβ (επαρχία της Λιέγης) και σε ηλικία 17 ετών, ο αδύνατος επιθετικός (σ.σ. μόλις 68 κιλά!) αγωνίστηκε στην 3η κατηγορία με τη φανέλα της ομώνυμης ομάδας.
* 1951: Τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στη Σταντάρ Λιέγης, με την οποία έμελλε να καταγράψει περισσότερο από το μισό της ποδοσφαιρικής του καριέρας (10 χρόνια). Με όπλο του την εξαιρετική ντρίμπλα, ο επιθετικός από την Ερβ κατέγραψε 208 συμμετοχές και 58 γκολ σ’ όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1958, 1961) και 1 κύπελλο (1954), προτού αποχωρήσει στα 30 του για λογαριασμό της Ολιμπίκ Σαρλερουά, η οποία τότε αγωνιζόταν στην κορυφαία κατηγορία του βελγικού ποδοσφαίρου (από το 1963 μέχρι σήμερα έχει γευθεί για μόλις 2 σεζόν αυτή τη χαρά).
* 1961: Το καλοκαίρι μετά τον υποβιβασμό στη Β’ Βελγίου, αφού μεσολάβησαν 44 συμμετοχές και 12 γκολ, ο Πίτερς ξενιτεύτηκε για χάρη της ολλανδικής Φορτούνα ’54 (σ.σ. το 1968 συγχωνεύθηκε με τη Σιτάρντια και δημιουργήθηκε η Φορτούνα Σίταρντ). Με τη φανέλα του συλλόγου της γειτονικής χώρας, ο "Ποπάι" κατέγραψε 44 εμφανίσεις και 12 γκολ, ενώ κατέκτησε το κύπελλο του 1964, που αποτέλεσε τον 2ο και τελευταίο τίτλο της ομάδας από το Χέλεν.

Ο "Ποπάι"... διάβολος

Σε εθνικό επίπεδο με τους "διαβόλους" του Βελγίου αγωνίστηκε από το 1955 έως το 1961, σημειώνοντας 7 γκολ σε 23 συμμετοχές. Έκανε ντεμπούτο στις 3 Απριλίου 1955 (24 ετών) σε μία ήττα με 1-0 από την Ολλανδία. Πάντως, τo highlight της καριέρας του με την Εθνική ήταν μία ασίστ, αφού αυτή προήλθε από εκτέλεση πέναλτι του Ρικ Κόπενς σε ματς της 5ης Ιουνίου 1957 με την Ισλανδία (8-3 το σκορ!), για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Σουηδίας. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΙ ΜΕ ΠΑΣΑ

Μάλιστα, αυτό το "τρικ"φέρεται να εφαρμόστηκε για μόλις δεύτερη φορά στα χρονικά, καθώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν πράξει αναλόγως οι Ντάνι Μπράντσφλαουερ και Τζίμι Μακελρόι σε ματς Βόρειος Ιρλανδία-Πορτογαλία, στο "Γουίντσορ Παρκ".

1
Πίτερς-στιγμές

Ο Αντρέ Πίτερς πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη ενεργό δράση το καλοκαίρι του 1967, σε ηλικία 36 ετών, αλλά δεν έπαψε ποτέ να βρίσκεται κοντά στο τοπικό ποδόσφαιρο. Έπειτα, έριξε το βάρος στη διαχείριση των καταστημάτων αθλητικών ειδών, που διατηρεί στη Λιέγη, καθώς και στην οικογένειά του (σ.σ. απέκτησε τρεις (3) γιους: Νταβίντ, Ρενό και Αντί).

Το τέλος του "Ποπάι"

Στις 18 Αυγούστου 2014 απεβίωσε ένας θρύλος της Σταντάρ Λιέγης, ο Ζαν Νικολέ, στις 23 Οκτωβρίου του ίδιου έτους έφυγε ο «Ποπάι» Αντρέ Πίτερς σε ηλικία 83 ετών και μία εβδομάδα νωρίτερα (τραγική ειρωνεία) είχε πεθάνει και η σύζυγός του. Οι "κόκκινοι", μάλιστα, αγωνίστηκαν με μαύρα περιβραχιόνια στην επικείμενη αναμέτρηση με τη Σεβίλλη για το Europa League, ενώ ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στο επόμενο εντός έδρας ματς πρωταθλήματος με τη Μαλίν. πηγή: sport-retro.gr