Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Η αποθέωση του φθινοπώρου. Πεζοπορώντας στο νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη, στα σύνορα Ευρυτανίας-Αιτωλοακαρνανίας-Φθιώτιδας

Επιβλητική και εντυπωσιακή, μα συνάμα «απόμακρη» και μάλλον αδικημένη, η Οξιά αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ορεινής «άγνωστης» Ελλάδας. Πρόκειται για έναν ορεινό όγκο στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Φθιώτιδας, που η γειτνίασή με τους «γίγαντες» Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, το Βελούχι στα βόρεια και την Καλιακούδα στα δυτικά, της έχουν στοιχίσει σε… αναγνωρισιμότητα.

oxia trip_29

Το βουνό πήρε το όνομά του από το δέντρο οξιά που φύεται εκεί και μάλιστα το δάσος με οξιές που φιλοξενείται στις πλαγιές του αποτελεί το νοτιότερο δάσος εξάπλωσης της οξιάς στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, η φθινοπωρινή φύση αποζημιώνει στο έπακρο όσους κάνουν τον κόπο και φθάσουν ως την Οξιά, αφού οι αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου, το πορτοκαλί και το καφετί, δεσπόζουν στο τοπίο και σαγηνεύουν, χαρίζοντας εικόνες που περισσότερο παραπέμπουν σε τοπία της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

oxi trip_4

Η ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Σαράνταινα, με υψόμετρο 1923 μ. Είναι εκτεθειμένη στα βόρεια ρεύματα που κατεβαίνουν από το Βελούχι και γι’ αυτό πολύ συχνά θεωρείται «αφιλόξενη» σε πεζοπόρους και ορειβάτες, αφού οι παγωμένοι αέρηδες και η πυκνή ομίχλη αποτελούν συχνούς «επισκέπτες» της.

Σε υψόμετρο 1740 μ. βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο της Οξιάς "Λευτέρης Ευταξίας" (κλειστό τέτοια εποχή), στο διάσελο Γαρδικίου-Γραμμένης Οξυάς, από όπου ξεκινά η πιο συνηθισμένη -και μάλλον εύκολη- ανάβαση ως την κορυφή της Σαράνταινας. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η διάσχιση της Οξιάς, καθώς από το καταφύγιο ξεκινά πεζοπορική διαδρομή μήκους 17 χιλιομέτρων, με κατάληξη την ιστορική θέση «Κοκκάλια», κοντά στο Κρίκελλο.

oxia trip_42

Το καταφύγιο "Λ. Ευταξίας"¨στα 1923 μέτρα

Για να προσεγγίσετε την Οξιά, θα πρέπει να φτάσετε μέχρι το χωριό Γαρδίκι Ομιλαίων. Ακολουθώντας τον δρόμο Καρπενησίου-Λαμίας, λίγο πριν τη Σπερχειάδα στρίβετε δεξιά με κατεύθυνση το χωριό Λευκάδα.

Από εκεί, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου (και ύστερα από αρκετές στροφές), φθάνετε σε περίπου μισή ώρα στο Γαρδίκι, από όπου πινακίδες σας οδηγούν στο Ορειβατικό Καταφύγιο. Η άσφαλτος σταματά στο διάσελο του Καταφυγίου· η συνέχεια του δασικού δρόμου οδηγεί προς τα χωριά Γραμμένη Οξυά, Αρτοτίνα και Πενταγιούς, πάνω από το φράγμα του Μόρνου.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν την Κυριακή 5 Νοέμβρη 2017 στη φθινοπωρινή Οξιά και σας μεταφέρουν χαρακτηριστικές εικόνες

oxia trip_38

Στην είσοδο του χωριού Γαρδίκι· σαφές το αναγραφέν μήνυμα προς κάθε επίδοξο... παραβάτη

oxia trip_36

Περνώντας από το Γαρδίκι

oxia trip_32

Το ξωκλήσι Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, λίγο μετά το χωριό, στον δρόμο προς το καταφύγιο και τη Γραμμένη-Οξιά

oxia trip_30

oxia trip_31

watermarked-oxi trip_7

oxia trip_33

watermarked-oxi trip_1

oxia trip_34

oxia trip_35

oxia trip_39

watermarked-oxi trip_3

oxia trip_41

watermarked-oxi trip_31

oxia trip_44

Ανεβαίνοντας προς τη Σαράνταινα. Στο βάθος τα Βαρδούσια

watermarked-oxi trip_14

Αφήνοντας πίσω μας το καταφύγιο

oxia trip_45

Λίγο πάνω από το Καταφύγιο

oxia trip_46

oxia trip_43

oxia trip_47

oxia trip_48

oxia trip_49

oxia trip_50

oxia trip_54

-Πηγή: Ευρυτανικά ΝΕΑ, με πληροφορίες από hikingexperience.gr

-Κείμενο-φωτογραφίες: Γιώργος Ζαλοκώστας