Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο "μαέστρος" της στρογγυλής θέας Αντρέα Πίρλο - Τι αναφέρει η ανακοίνωση του 38χρονου καλλιτέχνη

Ο Αντρέα Πίρλο αγωνίστηκε για τελευταία φορά τα ξημερώματα της Δευτέρας (6/11) και έβαλε τέλος σε μία τεράστια ποδοσφαιρική καριέρα.

1

Γεννήθηκε πριν από 38 χρόνια σε μία μικρή κωμόπολη της Λομβαρδίας, το Φλέρο, που αριθμεί μόλις 8.500 κατοίκους και σίγουρα όλοι τους θα πρέπει να είναι απόλυτα περήφανοι για το δικό τους “παιδί” τον Αντρέα Πίρλο.

"Πικρό" φινάλε στη Νέα Υόρκη

Ο σπουδαίος μέσος έβαλε τέλος σε μία τεράστια καριέρα αφού η ομάδα της Νέας Υόρκης αποκλείστηκε από τη συνέχεια των play offs από την Κολόμπους.

Στο πρώτο παιχνίδι, η Κολόμπους είχε επιβληθεί με 3-1 και στη ρεβάνς η Νέα Υόρκη επιβλήθηκε με 2-0 αλλά αυτό δεν της ήταν αρκετό. Μάλιστα, στο τέλος του ματς ο Πατρίκ Βιεϊρά έριξε στον αγωνιστικό χώρο τον Αντρέα Πίρλο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι ήταν ανέτοιμος προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα του. 

Όλη τη σεζόν ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στο γόνατο του δεξιού ποδιού και πάλεψε όσο μπορούσε για να οδηγήσει το σύλλογο μέχρι το τέλος της διαδρομής. Οι περίπου 24.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο σηκώθηκαν όρθιοι και τον αποθέωσαν αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του στην ομάδα τους. 

Ο Πίρλο στα 2,5 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα της Νέας Υόρκης έπαιξε σε 60 παιχνίδια πετυχαίνοντας ένα γκολ και δίνοντας 18 ασίστ!! Φυσικά, αυτά δεν ήταν παρά μόνο τα τελευταία... ένσημα σε μία τεράστια καριέρα που ξεκίνησε από την Μπρέσια και έφτασε μέχρι την κορυφή του κόσμου.

2

Το… έγκλημα Μοράτι, δώρο στη Μίλαν

Η καριέρα του Πίρλο ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπρέσια, ενώ από το 1995 (σε ηλικία μόλις 16 ετών) άρχισε να παίρνει λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα ως δεύτερος επιθετικός... 

Οι εμφανίσεις του οδήγησαν την Ίντερ στο να επενδύσει στο ταλέντο του και να τον εντάξει στο δυναμικό της πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια.

Στους "νερατζούρι" παρέμεινε μία τριετία, όμως ποτέ δεν θα βρει τη θέση του στην ομάδα. Μετά από δύο δανεισμούς σε Ρετζίνα και Μπρέσια, η Ίντερ αποφασίζει ότι δεν τον θέλει και τον χρησιμοποίησε σε μία πρωτοφανή ανταλλαγή παικτών ανάμεσα σε εκείνη και την αιώνια αντίπαλο, Μίλαν.

3

Ο Πίρλο μαζί με τους Μπογκάνι και τους Μπρόκι πήγαν στην Μίλαν, ενώ το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησαν οι Μπρντσίτς, Γκούλι και Τζινέστρα. Η συγκεκριμένη ανταλλαγή αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από τις οικονομικές Αρχές της Ιταλίας αφού και οι δύο ομάδες βγήκαν κερδισμένες οικονομικά με τα Μέσα της εποχής να κάνουν λόγο για υπερτιμήσεις στα ποσά των παικτών, με σκοπό να φτιάξουν οι ισολογισμοί τόσο της Ίντερ όσο και της Μίλαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρητικά η Μίλαν έδωσε 17 εκατομμύρια για να πάρει τον Πίρλο, ένα ποσό που φαντάζει ελάχιστο για την αξία του.

Ο σπουδαίος μέσος έμεινε στην Μίλαν για μία δεκαετία όπου και μέτρησε 254 συμμετοχές και 32 γκολ. Κορυφαίες του στιγμές σε αυτό το διάστημα ήταν οι κατακτήσεις δύο Champions League και δύο πρωταθλημάτων Ιταλίας και ενός κυπέλλου. Την ίδια ώρα γίνεται βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας της Ιταλίας με την οποία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και το Μουντιάλ του 2006.

4

Αξία ανεκτίμητη στους "μπιανκονέρι" 

Ακολουθώντας το… λάθος της Ίντερ το καλοκαίρι του 2001, η Μίλαν το 2011 αφήνει ελεύθερο τον 32χρονο Αντρέα Πίρλο θεωρώντας ότι δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο στην ομάδα της. Η απάντηση δόθηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο και με τον πλέον εμφατικό τρόπο. 

Ο Πίρλο πήγε στη Γιουβέντους ως ελεύθερος και παρέμεινε εκεί για τέσσερα (4) χρόνια, στα οποία μέτρησε 164 συμμετοχές με 19 γκολ. Θα οδηγήσει τη “μεγάλη κυρία” σε τέσσερα διαδοχικά πρωταθλήματα (2012, 13, 14, 15) όντας ο απόλυτος… εγκέφαλος" της ομάδας των Κόντε και Αλέγκρι. Συνολικά στην τεράστια καριέρα του είχε 752 συμμετοχές, πέτυχε 73 γκολ και έδωσε 86 ασίστ.

6

Πίρλο-Στιγμές

Σε ηλικία 16 ετών έκανε το ντεμπούτο με τους «μπρεσιάνι» απέναντι στην Ρετζιάνα και έγινε έτσι ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής της Μπρέσια που αγωνίστηκε στην Serie A.

* Στην Μπρέσια η θέση του ως πλέι μεκερ ήταν καπαρωμένη από τον Ρομπέρτο Μπάτζιο κι έτσι ο Ματσόνε τον πήγε λίγο πιο πίσω ως deep-lying playmaker,  θέση όπου διεπρέψει, με highlight η τρομερή πάσα στον Μπάτζιο σε ματς με την Γιουβέντους στο “Ντέλε Άλπι”.

Είπαν για τον Πίρλο

Οι καλύτερες ατάκες που έχουν ειπωθεί για τον Αντρέα Πίρλο:

Μαρτσέλο Λίπι: «Ο Πίρλο είναι ένας σιωπηρός ηγέτης. Μιλάει με τα πόδια του»

Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ: «Το να δίνεις την μπάλα στον Πίρλο είναι σαν την κρύβεις σε θησαυροφυλάκιο».

Γιόχαν Κρόιφ: «Ο Πίρλο μπορεί να κάνει με τα πόδια του ότι θέλει. Είναι ιδιοφυΐα»

Είπε ο Πίρλο: «Όταν κοιτάζω πίσω και σκέφτομαι τη διαδρομή μου, συνειδητοποιώ ότι τα χρωστάω όλα στον Κάρλος Ματζόνε και στον Κάρλος Αντσελότι. Στους δύο σπουδαιότερους προπονητές που είχα ποτέ…».

8

Η ανακοίνωση του τέλους

Ο Αντρέα Πίρλο αποχώρησε από την ενεργό δράση σε ηλικία 38 ετών. Ο Ιταλός σούπερ σταρ, που είχε ανακοινώσει την απόφασή του, μετά το τέλος των υποχρεώσεών του στο MLS με την Νιου Γιορκ Σίτι έστειλε αποχαιρετιστήριο μήνυμα, μέσω του twitter. 

Ο πρώην μέσος της Μπρέσια, της Ίντερ, της Ρετζίνα, της Μίλαν, της Γιουβέντους και της Νιου Γιορκ Σίτι, έγραψε:
«Τελευταίο παιχνίδι στο MLS. Καθώς ο χρόνος μου στη Νιου Γιορκ Σίτι φτάνει στο τέλος του, θα ήθελα να πω μερικά λόγια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για την ευγένειά και την υποστήριξη που μου έδειξαν σε αυτήν την απίστευτη πόλη. Ευχαριστώ τους καταπληκτικούς φιλάθλους, ευχαριστώ το προπονητικό επιτελείο και όλους όσοι εργάστηκαν από πίσω, ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου. 

Όχι μόνο η περιπέτειά μου στη Νέα Υόρκη έφτασε στο τέλος, αλλά και το ταξίδι μου ως ποδοσφαιριστής επίσης, γι' αυτό θα ήθελα να αδράξω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την οικογένεια και τα παιδιά μου για την υποστήριξη και την αγάπη που πάντοτε μου έδιναν, κάθε ομάδα που είχα την τιμή να αγωνιστώ, κάθε συμπαίκτη που είχα την ευχαρίστηση να παίξω μαζί του, όλο τον κόσμο που έκανε την καριέρα μου τόσο φανταστική και τέλος, όλους τους φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη που πάντα μου έδειχνε την υποστήριξή του. Θα είστε πάντα μαζί μου και στην καρδιά μου».
πηγές: sport24 , gazzetta

7


9