Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το γλυκό της εβδομάδας | Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα

779

Υλικά

-1 φλ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα

-1 φλ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης

-1 φλ. τσαγιού φουντούκια

-2 φλ. τσαγιού κουβερτούρα 55% πολύ ψιλοκομμένη ή τριμμένη στην χονδρή πλευρά του τρίφτη

-½ φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη

-150 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο, χωρίς να κάψει

-7 φύλλα κρούστας ή Βυρηττού

 

Για το σιρόπι

-2 φλ. τσαγιού (400 ml) νερό

-1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη

-1 κ.σ. χυμός λεμονιού

-1 ξυλάκι κανέλας

-3 κ.σ. μέλι         

Εκτέλεση

Βάζουμε όλους ξηρούς καρπούς σε ένα άνετο ταψί και τους καβουρδίζουμε σε δυνατό γκριλ για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους χονδροκοπανίζουμε στο μπλέντερ ή στο γουδί, σε δόσεις. Τους ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και την καστανή ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σε μια επίπεδη και καθαρή επιφάνεια απλώνουμε 1 φύλλο κρούστας και το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, το βουτυρώνουμε και αυτό και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (βουτυρωμένα όλα) και το μείγμα των ξηρών καρπών. Τυλίγουμε τα φύλλα όλα μαζί σε ρολό, από τη στενή πλευρά, φέρνοντας προς τα μέσα και τις πλαϊνές άκρες ώστε να εγκλωβιστεί η γέμιση. Βάζουμε το ρολό στο στρωμένο ταψί και το ψήνω για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα και τα βράζουμε για 8 λεπτά (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση), μέχρι να δέσει το σιρόπι. Απομακρύνουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί. Διατηρούμε το σιρόπι όσο πιο ζεστό γίνεται.

Όταν το στρούντελ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Για να μείνουν τραγανά τα φύλλα, πρέπει πάντα το γλυκό να είναι κρύο ή χλιαρό και το σιρόπι καυτό. Κόβουμε το στρούντελ σε φέτες και σερβίρουμε.

 

ΠΗΓΗ: dinanikolaou.gr