Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Πέντρο Μιγκέλ Καρέιρο Ρεσέντες (Παουλέτα): Ο Πορτογάλος “εκτελεστής”, σύμβολο της Παρί Σεν Ζερμέν

Εννιά χρόνια πριν, ένας εκπληκτικός ποδοσφαιριστής ο Πέντρο Παουλέτα αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ο 35χρονος Πορτογάλος, αποχώρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ έμεινε στην ιστορία ως ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της χώρας του, που δεν έπαιξε ποτέ στη μεγάλη κατηγορία του πορτογαλικού πρωταθλήματος!

1

Ο Πορτογάλος αποχώρησε, έχοντας στο ενεργητικό του δύο ρεκόρ. Το ένα αφορά στην Παρί Σεν Ζερμέν, όπου είναι ο πρώτος της σκόρερ με 103 γκολ σε 196 ματς και τον ξεπέρασε ο Ιμπραχίμοβιτς μετά από 12 χρόνια ενώ το άλλο στην Εθνική, όπου είχε 47 γκολ σε 88 συμμετοχές, που τον ανέδειξαν ως τον πρώτο Πορτογάλο σκόρερ, ώσπου τον ξεπέρασε ο Ρονάλντο, που έκανε υπομονή 9 χρόνια.

Παουλέτα, η αρχή 

Γεννημένος στις 28 Απριλίου του 1973 στο Πόντα Ντελγκάδα στις Αζόρες ο Πέντρο Μιγκέλ Καρέιρο Ρεσέντες ξεκίνησε την καριέρα του στη Σάντα Κλάρα των Αζόρων, ενώ ακολούθησαν Οπεράριο και Ανγρένσε. Τότε ήταν που η Πόρτο εξέφρασε το ενδιαφέρον της και τον ενέταξε στις ακαδημίες της,  όμως αυτός ήθελε να επιστρέψει στις Αζόρες και εντάχθηκε στην Ουινιάο Μικαελένσε (Δ’ κατηγορίας) το 1994, ενώ τον επόμενο χρόνο μετακόμισε στη Λισαβώνα και την Εστορίλ (19 γκολ σε 30 αγώνες).

Ο Παουλέτα στην Ισπανία 

Το 1996 πήγε στην Σαλαμάνκα και στην πρώτη του σεζόν τη βοήθησε να ανέβει στην πριμέρα ντιβιζιόν, πετυχαίνοντας 19 γκολ. Ο Παουλέτα είχε αρχίσει να δείχνει την εκτελεστική του δεινότητα και τον Αύγουστο του 1997 (24) ντεμπούταρε με την Εθνική σε φιλικό με την Αρμενία. Ο Παουλέτα ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής της χώρας που έπαιξε στην εθνική, δίχως να έχει παίξει στην πρώτη κατηγορία της Πορτογαλίας.

O Παουλέτα "καθαρίζει" με τη φανέλα της Σαλαμάνκα την Μπαρτσελόνα
2

Τίτλος με Ντέπορ

Η επόμενη σεζόν τον βρήκε να σκοράρει 15 φορές στην πριμέρα ντιβιζιόν και το 1998 η Λα Κορούνια τον απέκτησε και η συμβολή του ήταν σημαντικότατη στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 1999-00 (μοναδικό του συλλόγου της Γαλικίας).

Στην "Ντέπορ"
4

Ο Γιρονδίνος Παουλέτα 

Το 2000 ο Παουλέτα μετακόμισε στη Γαλλία για χάρη της Μπορντό, με την οποία στο ντεμπούτο του πέτυχε χατ-τρικ στο 5-0 επί της Ναντ. Στη 2η χρονιά στο σαμπιονά (2001-02) κατέκτησε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με 20 γκολ σε 28 αγώνες (!) (στην Ευρώπη 5 γκολ σε 6 αγώνες!) και ο προπονητής της Αρσεναλ Αρσέν Βενγκέρ θέλησε να τον φέρει στο “Χάιμπουρι”, όμως οι Γιρονδίνοι είπαν “όχι”.

Ο Παουλέτα στη Μπορντώ
3

Ο Παριζιάνος Παουλέτα

Ο Παουλέτα αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη Γαλλία και το ίδιο βραβείο κατέκτησε και την περίοδο 2002-03 (22 γκολ/ 33 αγώνες), όμως το καλοκαίρι του 2003 πήγε στην Παρί Σεν Ζερμέν, που δαπάνησε 12 εκ. ευρώ για να τον αποκτήσει και ενώ ενδιαφέρον είχαν δείξει Μπαρτσελόνα και Βαλένθια.

Κατέκτησε το κύπελλο του 2004 με την Παρί (πρώτο μετά από έξι χρόνια), πετυχαίνοντας το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί της Σατορού, ενώ με 18 γκολ την έφερε στη 2η θέση του πίνακα. Τη σεζόν 2005-06 πανηγύρισε το πρώτο του χατ-τρικ στο 3-1 κόντρα στην πρώην: τη Μπορντό, ενώ στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε το δεύτερο κύπελλο, με 2-1 κόντρα στην μισητή Μαρσέιγ.

Στην Π.Σ.Ζ. κυπελλούχος
5

Με 21 γκολ σε 36 αγώνες πήρε για 2η φορά το βραβείο του πρώτου σκόρερ, κάτι που πέτυχε και την περασμένη σεζόν (15 τέρματα/ 33 αγώνες). Η Λιόν ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, αλλά ο Παουλέτα είχε δεθεί με την Παρί και είπε “όχι”.

Το 2007, ο Πολ Λε Γκεν δεν του εμπιστεύθηκε θέση βασικού, όμως στον νικηφόρο τελικό του λιγκ-καπ  κόντρα στη Λανς, που κρίθηκε στο 94’ (2-1) τον ξεκίνησε από την αρχή και δικαιώθηκε, καθώς ο Πορτογάλος ήταν και αυτός που άνοιξε το σκορ στο “Σταντ Ντε Φρανς”.

Ο Παουλέτα ήταν ουσιαστικά ο μοναδικός παίκτης που δεν αποδοκιμάστηκε ποτέ από τους οπαδούς της ΠΣΖ σε μια δύσκολη σεζόν και με 8 γκολ συνολικά σε 27 αγώνες βοήθησε σημαντικά τη ομάδα του να παραμείνει στην κατηγορία!

11

Ο Παουλέτα στην Εθνική 

Παρά το γεγονός ότι ο Παουλέτα είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών  της Πορτογαλίας (έσπασε το ρεκόρ των 41 γκολ του Εουσέμπιο στις 12 Οκτωβρίου  2005 κόντρα στη Λετονία), έχει κατηγορηθεί πως στις μεγάλες διοργανώσεις δεν είχε τις επιθυμητές εμφανίσεις.

Αυτό ίσχυσε και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004, όπου δεν κατάφερε να σκοράρει για τη διοργανώτρια Πορτογαλία και στον τελικό κόντρα στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά εξαφανισμένος. 

Δίχως γκολ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην εθνική και στο μουντιάλ, παρά το γεγονός ότι στα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2006 ήταν ο κορυφαίος σκόρερ ολόκληρης της Ευρώπης. Αυτός είναι ο σπουδαίος Παουλέτα.
|
9

8

6

7

13

17

14

15

20

22

19

12

πηγή: all4fun.gr