Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Άσκηση με ωράριο (Μέρος Α'). Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ-Προπονήτρια κολύμβησης

Η άσκηση είναι αδιαμφισβήτητα πολύ ωφέλιμη για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Όμως υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που μπορούμε να καίμε περισσότερες θερμίδες και να επωφεληθούμε στο έπακρο; Η αλήθεια είναι ότι οι έρευνες βγάζουν διχασμένα συμπεράσματα780

Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η πρωινή προπόνηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς τον αναγκάζει να καίει λίπος για όλη τη μέρα. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το απόγευμα το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες προκλήσεις και να βελτιώσουμε σημαντικά τη δύναμη μας.

Και φυσικά υπάρχουν και εκείνες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός μας είναι μοναδικός και πρέπει να προσαρμόσουμε την άσκηση στις δικές μας προσωπικές ανάγκες.

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν πιο εύκολο να γυμναστούν νωρίς το πρωί ενώ άλλοι δεν γυμνάζονται αν δεν έρθει το απόγευμα. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά επίπεδα ενέργειας σε διαφορετικές ώρες. Αυτό επηρεάζεται σημαντικά από τον κιρκαδικό ρυθμό.

Ο κιρκαδικός ρυθμός βασίζεται στην εικοσιτετράωρη περιστροφή της γης και καθορίζει όλες τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η θερμοκρασία, τα ορμονικά επίπεδα, η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακοί παλμοί, ο μεταβολισμός και η διαύγεια του σώματος μας, αλλά και το πότε ξυπνάμε, κοιμόμαστε ή γυμναζόμαστε.

Αν και ο κιρκαδικός ρυθμός είναι έμφυτος, μπορούμε να τον επηρεάσουμε με βάση τις συνήθειες και το πρόγραμμα μας. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το ρολόι του σώματος μας για να βρούμε ποια ώρα της ημέρας είναι ιδανική για να γυμναστούμε αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως οι οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις που περιορίζουν την άσκηση.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι γυμνάζονται το πρωί, εκπαιδεύουν το σώμα τους να είναι σε ετοιμότητα το πρωί αλλά δεν έχουν αντίστοιχη απόδοση το απόγευμα, ενώ όσοι γυμνάζονται το απόγευμα δεν έχουν την ίδια απόδοση το πρωί. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι η αλλαγή ώρας προπόνησης των αθλητών επηρεάζει αρνητικά την απόδοσή τους.

Από τις έρευνες μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από το να γυμναζόμαστε πρωί ή απόγευμα. Ας τα ανακαλύψουμε.

Πλεονεκτήματα

πρωινής γυμναστικής

Κάνοντας άσκηση το πρωί, ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και μπορούμε να κάψουμε περισσότερες θερμίδες όχι μόνο κατά τη διάρκεια της, αλλά και για το υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης η πρωινή γυμναστική είναι ιδανική για την καύση λίπους καθώς τα επίπεδα του μυικού γλυκογόνου (της βασικής ενέργειας των μυών) είναι μειωμένα τις πρώτες πρωινές ώρες και ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα αποθηκευμένο λίπος για την παραγωγή ενέργειας.

Μάλιστα κάποιες έρευνες έδειξαν, ότι αν γυμναστούμε πριν καν το πρωινό γεύμα, αναγκάζουμε τον οργανισμό μας να καίει λίπος για το υπόλοιπό της ημέρας.  Ταυτόχρονα με την άσκηση περιορίζεται η όρεξη για όλη την υπόλοιπη μέρα.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα, η γυμναστική αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, κάποιων χημικών ουσιών οι οποίες βελτιώνουν τη ψυχική διάθεση. Κάνοντας την άσκηση μας το πρωί, έχουμε ανεβασμένα τα επίπεδα ενέργειας και ψυχικής διαύγειας για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται την άσκηση σαν μια κούπα καφέ καθώς βρίσκεται σε εγρήγορση   από το πρωί.

Η πρωινή άσκηση βελτιώνει τη ποιότητα του ύπνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι αθλούνται το πρωί, κάνουν βαθύτερο ύπνο το βράδυ κάτι που βοηθά στην ορμονική ισορροπία του οργανισμού  και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Σε γενικές γραμμές, όσοι γυμνάζονται το πρωί, έχουν μείωση της αρτηριακής πίεσης για όλη την ημέρα αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την πρωινή άσκηση μειώνονται τα επίπεδα τριγλυκεριδίων για όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και μετά τα γεύματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση πιθανότητας καρδιακών παθήσεων.

Εάν έχουμε σαν στόχο να ασκούμαστε συστηματικά, η πρωινή άσκηση είναι ιδανική. Κάνοντας την άσκηση το πρωί, μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή τη ρουτίνα για περισσότερο διάστημα χωρίς την παρεμβολή των οικογενειακών και κοινωνικών υποχρεώσεων που θα μας αναγκάσουν να την ακυρώσουμε.

Εάν σας αρέσει να γυμνάζεστε σε εξωτερικό χώρο, το πρωί είναι η ιδανική ώρα καθώς τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι χαμηλότερα. Ο καθαρός αέρας οξυγονώνει τον εγκέφαλο και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων.

Μειονεκτήματα

πρωινής γυμναστικής

Το πρωί το σώμα μας έχει χαμηλότερη θερμοκρασία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Οι μύες μας εκείνη την ώρα είναι πιο κρύοι και οι αρθρώσεις πιο δύσκαμπτες. Για να αποφύγουμε τραυματισμούς, πρέπει να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο ζέσταμα. Επίσης όπως έχει αναφερθεί παραπάνω το μυικό γλυκογόνο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα οπότε το σώμα μας δεν μπορεί να αποδώσει στο μέγιστο όσον αφορά τη δύναμη.

Αν γυμναστούμε πριν το πρωινό γεύμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέλθει πιο γρήγορα κούραση αλλά και ζάλη. Καλό θα ήταν να μην γυμναστείτε με τελείως άδειο στομάχι αλλά να φάτε κάτι ελαφρύ και μετά την άσκηση να καταναλώσετε το κυρίως πρωινό.

Αν δεν είστε πρωινοί τύποι, θα είναι δύσκολο να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα. Αν αναγκάζεστε να ξυπνάτε νωρίς το πρωί μόνο και μόνο επειδή πρέπει να γυμναστείτε, η άσκηση θα γίνει βαρετή και θα χαθεί το κίνητρο.

Σε επόμενο άρθρο θα γίνει αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της απογευματινής άσκησης.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών

Προπονήτρια κολύμβησης