Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Aπεβίωσε η Μαρίκα Μητσοτάκη. Στην Αθήνα εσπευσμένα Ντόρα και Κώστας Μπακογιάννης

Την τελευταία της πνοή άφησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 82 ετών, η Μαρίκα Μητσοτάκη.

marika1111111 

Η σύζυγος του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκηαντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Η κόρη της και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου επρόκειτο να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Ο εγγονός της και Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κωστας Μπακογιάννης, αφού το πρωί σήμερα ψήφισε στα Βελωτά, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Αθήνα οικογενειακώς.

Σε σημερινή ανακοίνωση το γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη αναφέρει: "Σήμερα στις 02:30 απεβίωσε η Μαρίκα Μητσοτάκη στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο."

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
(Πηγή: wikipedia.org)

Η Μαρίκα Μητσοτάκη, το γένος Γιαννούκου, ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην Πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1930. Ήταν μητέρα της πρώην Δημάρχου Αθηναίων και πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της Β' Αθήνας Κυριάκου Μητσοτάκη και είχε 13 εγγόνια.

Ήταν γόνος της ευκατάστατης οικογένειας Γιαννούκου και σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από το 1953.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) απασχόλησε πολλές φορές την κοινή γνώμη (δημοσιεύματα στον Τύπο, πολιτική αντιπαράθεση), καθώς θεωρούνταν ότι η επιρροή που ασκούσε στο σύζυγό της επεκτεινόταν, ως μη ώφειλε, και σε θέματα θεσμικά, όπως την επιλογή ή απομάκρυνση υπουργών.

Χαρακτηριστική ήταν η σύγκρουσή της το 1991 με τον πρώην Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Περιβάλλον και τότε Υπουργό Βιομηχανίας Σταύρο Δήμα.

Η Μαρίκα Μητσοτάκη μαζί με το σύζυγο της ήταν κάτοχοι μιας ιδιαιτέρως πλούσιας αρχαιολογικής συλλογής. Η συλλογή αυτή επέστρεψε οριστικά στο κράτος από το ζεύγος Μητσοτάκη και τοποθετήθηκε στο Μουσείο Χανίων το 2000, αν και κάποια κομμάτια της είχαν ήδη επιστρέψει νωρίτερα από τους κατόχους τους.

Στις 17 Απριλίου 2012 η Μαρίκα Μητσοτάκη εισήχθη στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, πέρα από τα κινητικά λόγω της πολυομυελίτιδας που υπέστη σε νεαρή ηλικία.

Την Πρωτομαγιά του 2012 η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε δραματικά και η Μαρίκα Μητσοτάκη νοσηλευόταν διασωληνωμένη. Πέθανε στις 6 Μαΐου του 2012.