Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Άσκηση με ωράριο (Μέρος Β'). Γράφει η Κατερίνα Καραγιάννη, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ-Προπονήτρια κολύμβησης

Ποια ώρα της ημέρας το σώμα μας ανταποκρίνεται περισσότερο στην άσκηση; Πολύ νωρίς το πρωί με την αυγούλα ή το απόγευμα; Υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι η πρωινή προπόνηση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον οργανισμό καθώς τον αναγκάζει να καίει λίπος για όλη τη μέρα. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν ότι το απόγευμα το σώμα μας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες προκλήσεις και να βελτιώσουμε σημαντικά τη δύναμη μας. Και φυσικά υπάρχουν και εκείνες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός μας είναι μοναδικός και πρέπει να προσαρμόσουμε την άσκηση στις δικές μας προσωπικές ανάγκες. 781

Από τις έρευνες μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα από το να γυμναζόμαστε πρωί ή απόγευμα. Σε προηγούμενο άρθρο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρωινής άσκησης. Ας ανακαλύψουμε αντίστοιχα για την άσκηση το απόγευμα.

Πλεονεκτήματα απογευματινής άσκησης

Κατά τις απογευματινές ώρες η θερμοκρασία και τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού μας είναι στα καλύτερα επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να ανταποκρίνεται περισσότερο στους δείκτες της φυσικής κατάστασης όπως είναι η δύναμη, η αερόβια και αναερόβια ικανότητα, ο χρόνος αντίδρασης και η ευλυγισία. Πολλές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ώρες μεταξύ περίπου από τις 3.30 μέχρι και 6.30 το απόγευμα είναι ιδανικές για να γυμναστούμε με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το γεγονός ότι η θερμοκρασία του σώματος μας το απόγευμα είναι υψηλότερη, μειώνει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα τραυματισμού. Οι αρθρώσεις και οι μυς είναι πιο εύκαμπτοι καθώς το σώμα από τις ήπιες δραστηριότητες της ημέρας είναι αρκετά πιο ευέλικτο στις νέες προκλήσεις οπότε δεν χρειάζεται να αφιερώσουμε πάρα πολύ χρόνο στην προθέρμανση αλλά σε καμία περίπτωση δεν την παραλείπουμε.

Η άσκηση το απόγευμα συμβάλει σημαντικά στην μείωση του άγχους ιδιαίτερα μετά από μια απαιτητική ημέρα. Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μας βοηθούν να καθαρίσουμε το μυαλό μας από όλα όσα έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας και βελτιώνουν την διάθεση μας. Αν προτιμήσουμε απλά να καθίσουμε στο καναπέ, η κούραση και η ένταση της ημέρας θα μας κυριεύσουν, αν όμως προτιμήσουμε να γυμναστούμε ακόμα και αν νιώθουμε κουρασμένοι θα αποβάλλουμε το άγχος.

Αν ο στόχος σας είναι να αυξήσετε την μυϊκή σας δύναμη, η μυϊκή ενδυνάμωση τις απογευματινές ώρες είναι ιδανική καθώς οι μύες βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο απόδοσης τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αθλητές υψηλού επιπέδου επιλέγουν τις απογευματινές ώρες για τις πολύ δύσκολες προπονήσεις αλλά και στους επίσημους αγώνες έχει καθιερωθεί οι τελικοί να πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες.

Μειονεκτήματα απογευματινής άσκησης

Εάν γυμναστείτε αργά το απόγευμα και μάλιστα έντονα, τότε υπάρχει πιθανότητα να διαταραχθεί ο ύπνος σας. Μετά την άσκηση ο οργανισμός μας βρίσκεται σε εγρήγορση και χρειάζεται περίπου δύο με τρεις ώρες για να ηρεμήσει. Αν έχετε χρόνο μόνο αργά το απόγευμα να γυμναστείτε, φροντίστε να κάνετε κάτι πιο ήπιο ώστε να μην επηρεαστεί η ποιότητα του ύπνου σας.

Συνήθως στο τέλος ημέρας ακόμα και αν το σώμα δεν είναι κουρασμένο, το μυαλό αντιλαμβάνεται την άσκηση σαν μια επιπλέον απαιτητική δραστηριότητα κάτι που θα οδηγήσει να θωρούμε την άσκηση αγγαρεία και στη συνέχεια να εγκαταλείψουμε την όπια προσπάθεια. Σε αυτή τη περίπτωση καλό θα ήταν να γυμναστούμε σε μια ώρα που η διάθεση μας είναι ανεβασμένη.

Κατά τις απογευματινές ώρες οι διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις είναι μια καλή δικαιολογία για να αποφύγουμε την άσκηση. Μια βόλτα με τους φίλους, η φροντίδα των παιδιών αλλά και η ζεστασιά του σπιτιού μας είναι συνήθως οι αιτίες που δεν μας οδηγούν στο να γυμναστούμε. Είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί το αρχικό πλάνο κατά τις απογευματινές ώρες.

Για να μπορέσετε να βρείτε ποια ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη για να γυμναστείτε, πρέπει να τεστάρετε τον εαυτό σας κάνοντας άσκηση σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Μπορείτε για λίγες μέρες να γυμναστείτε πρωί, αργότερα να δοκιμάσετε αργά το μεσημέρι και τέλος το απόγευμα. Έχοντας εμπειρία από όλες τις ώρες, μπορείτε να διαπιστώσετε ποια ώρα της ημέρας ο οργανισμός σας ανταποκρίνεται καλύτερα και γυμνάζεστε χωρίς ψυχολογική πίεση. Επίσης πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά ήδη άσκησης για να υπάρχει ποικιλία αλλά και να ανακαλύψετε τι πραγματικά θέλετε να κάνετε. Καλό είναι να λάβετε υπόψιν τους στόχους που έχετε θέσει. Για παράδειγμα αν θέλετε να συμμετάσχετε σε έναν αγώνα δρόμου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί, πρέπει να προσαρμόσετε το σώμα να γυμνάζεται το πρωί για να αποδώσετε το μέγιστο δυνατό το πρωί.

Για να κάνετε την άσκηση συνήθεια καλό είναι να βρείτε μια μέση ώρα ώστε να μην χρειαστεί να την ακυρώσετε εξαιτίας αλλαγής του προγράμματός σας. Πάνω απ' όλα όμως γυμναστείτε την ώρα που το υπόλοιπο πρόγραμμα σας το επιτρέπει. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητα σας ακόμα και αν πρόκειται για λίγα λεπτά. Είναι καλύτερο να κάνετε κάτι μικρό από το να μην κάνετε τίποτα. Αν έχετε χρόνο μόνο για ένα γρήγορο τέντωμα, κάντε το. Αν έχετε χρόνο μόνο για 10 λεπτά περπάτημα κάντε το. Το σημαντικό είναι να κάνεις την άσκηση συνήθεια, μια συνήθεια που θα σου χαρίσει την σωματική και πνευματική ευεξία που χρειάζεστε.

 

Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης