Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΜΟΥΣΙΚΗ. Νέο άλμπουμ ‘Ash’, από τις Γαλλο-κουβανέζες Ibeyi (2017)

775

Δεύτερο άλμπουμ για τις δίδυμες Γαλλο-κουβανέζες Ibeyi. Ένας δίσκος-πρόκληση που κανονικά θα σηματοδοτούσε την καθιέρωση του καλλιτεχνικού τους ύφους και θ’ αποτελούσε ένα πιο ξεκάθαρο εγχειρίδιο χρήσεως των μουσικών τους ιδεών. Κανονικά γράψαμε, αλλά στο “Ash” αυτό δεν ισχύει.

Αντιθέτως, πρόκειται για έναν υπερ-πλουραλιστικό δίσκο, όπου οι Ibeyi προσπαθούν να στριμώξουν, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε λιγότερο, όλες τις επιρροές τους: jazz, soul, rhythm ‘n’ blues, hip-hop, pop, παραδοσιακή μουσική της πατρίδας τους. Έτσι, το κάθε κομμάτι μοιάζει σχεδόν πάντα να διαφέρει απ’ το προηγούμενο και το επόμενο, δημιουργώντας κάθε φορά και μια καινούργια ατμόσφαιρα: απ’ το mainstream Away Away περνάμε στη σοφιστικέ trip jazz του υπέροχου Deathless (με τη συμμετοχή του μαγευτικού Kamasi Washington) και αμέσως μετά στην ευφορική pop του I Wanna Be Like You.

Λίγο πιο κάτω, θ’ ακούσουμε και την latin εμπορικότητα Me Voy για να κλείσουμε με την ατμοσφαιρική, θλιμμένη electronica του Numb. Εντέλει, το Ash είναι ένα άλμπουμ ηχητικά πλούσιο, με μερικές εξαιρετικές στιγμές, που αδικεί όμως σε κάποιες άλλες τις πραγματικές δυνατότητες και την πολυσυλλεκτική μουσική παιδεία των Ibeyi. Ενός γοητευτικού ντουέτου που σύντομα θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην εξερεύνηση και επεξεργασία των ποιοτικών του επιρροών και στην αναγκαστική παράδοση στις σειρήνες των ραδιοφωνικών hits.