Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η αποκλειστική, εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, στα «Ευρυτανικά ΝΕΑ» (από την έντυπη έκδοση)

«Η Ευρυτανία είναι το σπίτι μου», υπογραμμίζει στην αποκλειστική συνέντευξή του στα «Ευρυτανικά Νέα» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πρώην δήμαρχος Καρπενησίου και ένας πολιτικός που τα τελευταία χρόνια έχει υπογράψει σημαντικά μεγάλα έργα στην Ευρυτανία, Κώστας Μπακογιάννης. Στη συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα στο φύλλο της Τετάρτης 7 Φεβρουαριου 2018 παρέχει και έναν «απολογισμό έργου» για τα (μόλις) 3,5 χρόνια στην Περιφέρεια: 131 έργα, προϋπολογισμού 83 εκατ. ευρώ, φέρουν την υπογραφή του και βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί στην Ευρυτανία.

mpakogiannis-arxeio11

Μεταξύ άλλων, είπε: Για τον δρόμο Λαμία - Καρπενήσι: «Ο Λαμία - Καρπενήσι είναι προσωπικό στοίχημα και η αποτυχία δεν είναι επιλογή».

Για το ΤΕΙ: «Στόχος μας να διασφαλίσουμε τα τμήματα του ΤΕΙ. Δε θα επιτρέψουμε να καταργηθεί κανένα τμήμα στη Στερεά. Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή».

Για τον Κουφοντίνα και τις άδειες αποφυλάκισης: «Είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος χωρίς κανένα ίχνος μεταμέλειας. Το κράτος τον επιβραβεύει και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Σχεδόν 4 χρόνια στην Περιφέρεια. Οι πολίτες κρίνουν το έργο σας, λογική και η πολιτική φθορά, αλλά εσάς, πρόσφατη δημοσκόπηση σας δίνει αποδοχή από τους Στερεοελλαδίτες πάνω από το 61%. Υπάρχει η συνταγή της επιτυχίας λοιπόν;

«Να μην επαναπαύεσαι. Να μην κάνεις κάτι καλά και μετά να λες: δεν βαριέσαι, ας χαλαρώσουμε τώρα. Ξέρετε κάτι; Οι δημοσκοπήσεις έρχονται και παρέρχονται. Ο κόσμος μένει. Οι πολίτες που σου εμπιστεύονται τον τόπο τους για να τον πας λίγο παραπέρα, θα είναι εδώ και αύριο. Και αν με ρωτάτε. Φυσικά και με χαροποίησε ένα τέτοιο ποσοστό και με έκανε να νιώσω δικαίωση για τη δουλειά που κάνουμε. Αλλά μία που το άκουσα, μία που το ξέχασα. Γιατί την επόμενη ημέρα της δημοσκόπησης, ούτε τα προβλήματα σταματούν να υπάρχουν, ούτε οι ανάγκες λιγοστεύουν».

Σας έχουμε ακούσει να λέτε ότι το “μυστικό” είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά. Απολογιστικά, ποια είναι εκείνα τα έργα ή και οι πολιτικές σας στην Περιφέρεια που πιστεύετε ότι αγγίζουν τους πολίτες και σας στηρίζουν;

«Κάτι αντικειμενικά μικρό για την Περιφέρεια, μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για έναν άνθρωπο, μια οικογένεια, μια ομάδα πολιτών, μια κοινότητα ή έναν δήμο. Και ξέρετε κάτι; Αυτό κάνει τη διαφορά. Να μην βλέπεις μόνο τα μεγάλα, απαξιώνοντας τα μικρά. Να δουλεύεις με τον ίδιο ενθουσιασμό και να καταβάλεις την ίδια προσπάθεια για να προχωρήσει ο δρόμος Λαμία- Καρπενήσι για παράδειγμα, μέσω του οποίου θα μετακινούνται καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, αλλά και για να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις ασφαλείας στο απομακρυσμένο επαρχιακό μας οδικό δίκτυο, από το οποίο θα περάσουν εκατοντάδες άνθρωποι το χρόνο. Να προχωράς την απορρύπανση του Ασωπού ή το έργο της εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου, το οποίο θα φτάσει μέχρι το Καρπενήσι, την ίδια ώρα που συνδιοργανώνεις μια μικρή εκδήλωση. Να εξασφαλίζεις το καθημερινό γεύμα χιλιάδων μαθητών ή να στηρίζεις έμπρακτα αυτούς που έχουν ανάγκη μέσω της Δομής Κοινωνικής Ένταξης “Γέφυρα” που δημιουργήσαμε στην περιφέρεια από το μηδέν,  την ίδια ώρα που βουλώνεις λακκούβες.»  

■ Το αναφέρατε. Μία αυστηρή δέσμευσή σας στους Ευρυτάνες, ήταν ο δρόμος Λαμία - Καρπενήσι. Ο διαγωνισμός για την μελέτη έγινε και αναμένεται να ανακοινωθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την μελέτη του έργου. Πιστεύετε ότι θα προλάβετε να δείτε μπουλντόζα στο έργο μέχρι το τέλος της θητείας σας;

«Ο διαγωνισμός, κι όμως  δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η απέραντηγραφειοκρατία του ελληνικού δημοσίου και οι τραγικές καθυστερήσεις, μας έχουν φέρει στα όριά μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν το υπουργείο έκανε σωστά τη δουλειά του, η μελέτη θα είχε τελειώσει. Κι εμείς θα ξεκινούσαμε το έργο. Αλλά βλέπετε, ο υπουργός δεν έχει την ίδια άποψη με εμάς. Και θέλω να σας εξομολογηθώ το εξής: Είναι πολύ ψυχοφθόρο να ζητάς επιμόνως το αυτονόητο, το δικαίωμα να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια ένα τόσο σημαντικό έργο πνοής για το νομό μας. Γιατί μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε. Αλλά για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, πρέπει να έχουμε στα χέρια μας αυτή την πολυπόθητη μελέτη. Σας θυμίζω ότι αυτή η μελέτη, παρά τα όσα λέγονταν στο Καρπενήσι, δεν υπήρξε ποτέ και την ξεκινήσαμε από το μηδέν. Θέλω να είστε σίγουροι, ότι την επόμενη μέρα που θα την έχω στα χέρια μου, το έργο θα προχωρήσει. Το Λαμία - Καρπενήσι είναι άλλωστε το πρώτο πράγμα με το οποίο ασχολήθηκα, την πρώτη μέρα που έκατσα στο γραφείο μου, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στην Περιφέρεια. Είναι, αν θέλετε, προσωπικό στοίχημα και η αποτυχία δεν είναι επιλογή.»

Στην Ευρυτανία μέχρι τώρα βλέπουμε δεκάδες έργα που φέρουν την υπογραφή σας. Ως Ευρυτάνας, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα. Τι έχετε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα, αν μπορείτε να μας το ανακοινώσετε από τώρα;

«Επειδή μιλάμε μεταξύ μας, Ευρυτάνας προς Ευρυτάνα, ποτέ για εμένα τα έργα στην Ευρυτανία δε θα είναι αρκετά. Αλίμονό μου αν δεν περιμένατε περισσότερα. Στα όρια του λογικού και του δυνατού πάντα, θα συνεχίσουμε να αλλάζουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώνουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που γκρινιάζω συνεχώς στους συνεργάτες μου εδώ στην Ευρυτανία και είμαι σε συνεχή επαφή με τους δύο δημάρχους. Ζητάω έτοιμες και ώριμες μελέτες, νέα έργα προς χρηματοδότηση, άμεση καταγραφή των αναγκών, ακαριαία ανταπόκριση στα προβλήματα. Γι αυτό, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας υλοποιεί 131 έργα, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 83 εκατ. ευρώ. Και για να σας δώσω μερικά παραδείγματα: περιμένουμε να ξεκινήσει το έργο του Χιονοδρομικού που θα το αναβαθμίσει και θα αλλάξει ολοκληρωτικά την εικόνα του, αγοράσαμε το μισό κτήριο-φάντασμα στο κέντρο της πόλης και θα εντάξουμε στο Π.Δ.Ε. την αγορά και του άλλου μισού, για να δώσουμε επιτέλους μια οριστική λύση, δημοπρατούμε το έργο της ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου του Γυμνασίου και Λυκείου, το έργο του εξωραϊσμού του κάτω περιφερειακού και των κόμβων εισόδων της πόλης που συνοδεύεται με ασφαλτικά σε όλο το Καρπενήσι, αλλά και το έργο της ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του νοσοκομείο. Φυσικά ολοκληρώνουμε άμεσα την ασφαλτόστρωση μέχρι τα Άγραφα, συμβασιοποιούμε το έργο της κατασκευής της νέας γέφυρας στην Τέμπλα, ενώ προχωράμε και με την ανακαίνιση και τη νέα αίθουσα στο Καφαντάρειο Πνευματικό Κέντρο. Κι αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουμε δρομολογήσει. Είμαι σίγουρος, ότι όσο περνάει ο καιρός, θα μπορούμε να μιλάμε για πολλά περισσότερα. Σε κάθε περίπτωση, σας παραδίδω και τον αναλυτικό πίνακα με όλα τα έργα μας, τον οποίο και μπορείτε να δημοσιεύσετε (σ.σ δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση που κυκλοφορεί).».

Κάνετε μία προσπάθεια για το Πανεπιστήμιο Στερεάς. Οι πληροφορίες όμως προβληματίζουν τις τοπικές κοινωνίες, ακούγεται ακόμη και η κατάργησή του, όπως φαίνεται να σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Στο Καρπενήσι το θέμα αυτό προκαλεί ανησυχία. Πού βρίσκεται το θέμα;

«Έλα μου ντε; Όταν το Υπουργείο στο οποίο πήγαμε πριν από περίπου δύο εβδομάδες μας δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση, θα μπορέσω να σας την πω κι εγώ με τη σειρά μου. Όπως ξέρετε, στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό, μου δόθηκε η ευκαιρία να του επισημάνω την τεράστια αδικία που συμβαίνει στη Στερεά. Είμαστε η μοναδική από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας που δεν έχει δικό της Πανεπιστημιακό ίδρυμα. Για ποια ισότητα μιλάμε; Στόχος μας είναι πρωτίστως να διασφαλίσουμε τα τμήματα του ΤΕΙ της Στερεάς σε όλες μας τις πόλεις και να διερευνήσουμε κάθε δυνατότητα να συνενωθούν αυτά με τα πανεπιστημιακά τμήματα που βρίσκονται στη Λαμία, δημιουργώντας ένα νέο πανεπιστήμιο, το οποίο βεβαίως θα μπορούσε να ενισχυθεί και από νέα τμήματα. Αλλά το κλίμα, οφείλω να πω ότι δεν ήταν ιδιαιτέρως θερμό. Όσο όμως περνάει από το χέρι μας, δε θα επιτρέψουμε να καταργηθεί κανένα τμήμα στη Στερεά. Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή.»       

Με κάθε ευκαιρία, δηλώνετε υπέρμαχος της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, θεωρείτε πως υπάρχουν περιθώρια μετεκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία;

«Καταρχάς να συμφωνήσουμε ότι μία ενισχυμένη και ενωμένη κεντροαριστερά, μόνο καλό μπορεί να κάνει τόσο στη Χώρα όσο και στο πολιτικό μας σύστημα.  Από εκεί και πέρα είμαι σίγουρος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές και μάλιστα με αυτοδυναμία, όποτε και αν αυτές γίνουν. Για εμένα προσωπικά, μια συνεργασία μόνο καλό έχει να δώσει στη Χώρα, η οποία για να βγει από την παρατεταμένη κρίση χρειάζεται ενότητα, συνεργασία και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών και των κοινωνικών δυνάμεων, έστω στα βασικά.  Όπως άλλωστε είναι γνωστό, τη συνεννόηση εμείς την κάνουμε πράξη στην Περιφέρειά μας, με την ομάδα μας να απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που πετυχαίνουμε τους στόχους μας και έχουμε καταφέρει να παράξουμε σημαντικό έργο. Δεν βλέπω το λόγο να μην μπορεί η εμπειρία της αυτοδιοίκησης να μεταφερθεί και στην κεντρική πολιτική.»   

Είστε άνθρωπος που δεν μασάτε τα λόγια σας. Ο Κουφοντίνας ζήτησε (σ.σ και ήδη έλαβε) και νέα άδεια. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Δεν έχω να πω περισσότερα από ότι είπα και την πρώτη φορά. Ο Κουφοντίνας είναι ένας κατά συρροή δολοφόνος, και μάλιστα χωρίς να έχει επιδείξει κανένα ίχνος μεταμέλειας. Χρησιμοποιεί την άδεια για να απολαύσει την ελευθερία του και τη ζωή. Τη ζωή που ο ίδιος στέρησε από αυτούς που σκότωσε και από εμάς που μείναμε πίσω. Το κράτος τον επιβραβεύει και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Έτσι όμως δεν κλείνουν οι πληγές. Βαθαίνουν ακόμη περισσότερο. Την ίδια ώρα, για ακόμη μία φορά, η δημοκρατία μας, το μεγαλείο της οποίας τον βγάζει ακόμη και για δύο μέρες από τη φυλακή, απειλείται.»

Αν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές αργούν ακόμα, πολλά δημοσιεύματα τον τελευταίο καιρό σάς εμφανίζουν ως πιθανό υποψήφιο στον δήμο Αθηναίων, ή ακόμα και στην Περιφέρεια Αττικής. Θα διεκδικήσετε εκ νέου την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ή θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια;

«Όπως το είπατε: δημοσιεύματα και σενάρια. Εσείς κρατήστε μόνο ότι εγώ έχω δουλειά ακόμη να κάνω εδώ και θα ήταν τραγικά ασυνεπές από πλευράς μου να μιλάω για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, τόσο καιρό πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκτός και αν οι Στερεοελλαδίτες θέλουν να με στείλουν σπίτι μου!»

■ Τι σημαίνει για σας "Στερεά Ελλάδα" και τι, ιδιαίτερα, "Ευρυτανία";

«Η Στερεά Ελλάδα είναι ένας σπουδαίος τόπος με σπουδαίους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν και μου επέτρεψαν να προσπαθήσω να κάνω την καθημερινότητά τους καλύτερη. Όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια είχα την τύχη να γνωρίσω νέους τόπους και ανθρώπους, να κάνω φίλους, να ζήσω από κοντά τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, να μοιραστώ μαζί τους το δικό μας όραμα για αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε στην καρδιά της Ελλάδας. Και αυτό συνεχίζω να κάνω μέχρι σήμερα, τριάμισι χρόνια μετά, αν σκεφτείτε ότι κάθε εβδομάδα ξεπερνάω τα 1500 χλμ, πηγαίνοντας από νομό σε νομό, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό. Η Ευρυτανία από την άλλη, είναι το σπίτι μου, η οικογένειά μου, η ασφάλεια και η ανάσα μου. Αυτή και οι άνθρωποί της είναι τα πάντα για εμένα. Δεν το έκρυψα άλλωστε ποτέ αυτό και ας με κατηγορούν οι φίλοι μου ανά τη Στερεά για τοπικισμό! Εγώ εδώ νιώθω ότι μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Νιώθω ότι όταν περνάω το τούνελ αδειάζει το κεφάλι μου, γίνομαι άλλος άνθρωπος. Είναι σπουδαίο πράγμα να βρίσκεσαι ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε. Ανάμεσα σε ανθρώπους που σε νοιάζονται, σου ανοίγουν το σπίτι τους και την καρδιά τους, μα πάνω απ’ όλα σου λένε την αλήθεια. Και αυτό εμένα μου γεννάει απέραντη ευγνωμοσύνη προς όλους τους Ευρυτάνες.»