Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μια Ευρυτάνισσα στο θεατρικό σανίδι. Γνωρίστε την Κατερίνα Λιόντη, ηθοποιό & θεατρική συγγραφέα, με καταγωγή από το Στένωμα

Ονομάζεται Κατερίνα Λιόντη, κατάγεται από το χωριό Στένωμα Ευρυτανίας και εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται με τον χώρο του θεάτρου. Από τις αρχές του μήνα ανεβαίνει στην Αθήνα το πρώτο έργο που φέρει τη συγγραφική της υπογραφή, με θέμα την απομόνωση του ανθρώπου. Ήδη, τα εισιτήρια για τις πρώτες παραστάσεις έγιναν ανάρπαστα.

lionti-katerina1

Απόφοιτος δραματικής σχολής, ανέλαβε για πρώτη φορά τη συγγραφή θεατρικού έργου. Πρόκειται για μαύρη κωμωδία που θέτει στο επίκεντρο την απομόνωση του σύγχρονου ανθρώπου. Το έργο θα παίζεται μέχρι τα μέσα Απριλίου, σε θέατρο της Κυψέλης.

Αρκετές φορές κατά το παρελθόν τα «Ευρυτανικά Νέα» έχουν ασχοληθεί σε ρεπορτάζ τους με τις προσπάθειες νέων ανθρώπων από την Ευρυτανία (είτε μεγάλωσαν στον τόπο είτε κατάγονται από αυτόν) που επιχειρούν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο της Τέχνης και του θεάματος (θέατρο, μουσική, χορός κ.α.), προβάλλοντας τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.

Ένα νέο εγχείρημα

Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της νεαρής Κατερίνας Λιόντη (του Στεφάνου & της Βάσως), από το Στένωμα, που μεγάλωσε στη Λάρισα, σήμερα ζει στην Αθήνα, ωστόσο τα βιώματα από το χωριό καθόρισαν, εν πολλοίς, όπως η ίδια λέει στα «Ευρυτανικά Νέα», την πορεία της.

Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο από το 2009. Απόφοιτος δραματικής σχολής εδώ και δύο χρόνια, έχει εργαστεί ως performer σε διάφορες δουλειές, είναι μέλος της ομάδας του «Κινητήρα» δουλεύοντας πάνω στο χοροθέατρο, έχει γράψει κείμενα για ομάδες σε φεστιβάλ, έχει καταπιαστεί με το παιδικό θέατρο, κάνει δημιουργική απασχόληση και playtherapy σε παιδιά καθώς και παιδικά πάρτι.

Από τον Μάιο του 2017 αποτελεί κινητήριο μοχλό μιας νέας θεατρικής ομάδας, με όνομα ‘CITRA’ και αυτόν τον καιρό ανεβάζουν το πρώτο τους θεατρικό έργο, το «Φονικό εγχειρίδιο φιλίας», με την Κατερίνα Λιόντη να αναλαμβάνει τη συγγραφή του κειμένου, με τη βοήθεια της Γεωργίας Σοφού, ενώ παράλληλα ερμηνεύει ρόλο ως ηθοποιός στο σανίδι.

lionti-katerina2

Καθοριστική η Ευρυτανία

Ως μια «σχέση ελευθερίας» περιγράφει τους δεσμούς που ανέπτυξε από παιδί ακόμα με τον τόπο καταγωγής της, με τα βιώματά της εκεί (καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα) να αποδεικνύονται καθοριστικά. Η Κατερίνα λέει χαρακτηριστικά:

«Η σχέση μου με την Ευρυτανία είναι μια σχέση ελευθερίας. Η καταγωγή μου είναι από το Στένωμα, απ’ όπου κατάγονται και οι δυο γονείς μου. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Λάρισα. Όλο το καλοκαίρι, Χριστούγεννα, Πάσχα και κάποιες φορές Απόκριες, βρισκόμουν στο Στένωμα.

Μπορεί να φανεί κλισέ, αλλά όλη η αγάπη μου για το θέατρο ξεκίνησε από αυτό το μέρος. Ένιωθα ελεύθερη. Από πολύ μικρή έφτιαχνα θεατρικά δρώμενα επηρεασμένη συνήθως από τα ζώα, τα βουνά, το νερό και τον αέρα αυτό του τόπου. Μόνο ένας άνθρωπος που έχει ζήσει σ ' αυτό το μέρος μπορεί να καταλάβει αυτό που λέω. Είναι όντως αλλιώς εκεί. Κάποτε ήμουν σ’ ένα μαντρί και μόλις γύρισα σπίτι έφτιαξα παράσταση ορμώμενη από ένα τέτοιο τοπίο. Νιώθω ευτυχία που δεν ήμουν μόνο μια φορά σ ένα τέτοιο μέρος. Η επαφή μου με αυτά τα ζώα, τα ήθη και τα έθιμα με καθόρισε ως άνθρωπο αλλά και ως καλλιτέχνη. Επιθυμώ πολύ να παίξω θέατρο σ΄ αυτόν τον τόπο. Η συγκίνηση θα είναι μεγάλη.».

Η παράσταση

Το «Φονικό εγχειρίδιο φιλίας» παίζεται κάθε Τετάρτη μέχρι και τις 18 Απριλίου 2018. Οι πρώτες παραστάσεις έγιναν sold out, με τους Ευρυτάνες (και δη τους Στενωματιώτες) να στηρίζουν την προσπάθειά της («τους ευχαριστώ για την απίστευτη ενέργεια, ενθάρρυνση και τιμή που μου κάνουν σ' αυτό το νέο μας εγχείρημα», δηλώνει η ίδια).

Για το έργο η Κατερίνα σημειώνει:

«Φέτος ως ομάδα CITRA, φτιάξαμε το έργο ‘Φονικό εγχειρίδιο φιλίας’. Και όταν λέω φτιάξαμε, το εννοώ πραγματικά. Εγώ με την πολύτιμη βοήθεια της Γεωργίας Σοφού, γράψαμε το έργο. Ανέλαβα επίσης την επιμέλειά του. Μετά από δυο μήνες συζήτησης, έρευνας, διαβάσματος και παρατήρησης αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο θέμα της απομόνωσης. Νιώσαμε ότι ο κόσμος δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά θέλω του. Υπάρχει φόβος και σε μεγάλο βαθμό παρατηρείται μια αχαλίνωτη χειραγώγηση από τον ένα άνθρωπο στον άλλο. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα έργο με χαρακτήρες που έχουν διάρκεια. Τους βλέπουμε από την παιδική τους ηλικία μέχρι και την ηλικία λίγο πριν τα τριάντα.

lionti-parastasi1

Οι δυο από τους χαρακτήρες του έργου, η Φοίβη και η Βίλμα, μεγαλώνουν σε οικοτροφείο, σε αντίθεση με την Χλόη που μεγαλώνει σ' ένα υπερπροστατευτικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα κοινωνικό έργο με πολλά κωμικά στοιχεία. Με πολύ χιούμορ, σαρκαστική διάθεση και αυθορμητισμό διακρίνεται η τραγικότητα της κάθε κατάστασης. Ένας φόνος είναι το επισφράγισμα του έργου. Επιρροές μας αποτέλεσαν ένα αμερικάνικο εγχειρίδιο με τίτλο «How to win friends and influence others», «Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης» του Ν.Γ. Πεντζίκη, αλλά και αληθινές βιωματικές εμπειρίες σε σχέση με μικρά παιδιά και μαρτυρίες από ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει σε οικοτροφείο και άλλα ιδρύματα.».

Η παράσταση παίζεται κάθε Τετάρτη, στις 21.00, στο θέατρο «Μπιπ» της Κυψέλης (Αγίου Μελετίου 25 & Κυψέλης), έως και τις 18 Απριλίου. Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό: 8 ευρώ, Ανέργων/Ατέλειες: 5 ευρώ.