Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Οι ομογενείς "αγκάλιασαν" τους Ευρυτάνες! Ταξίδι στις ΗΠΑ με 7μελή αποστολή για τον Σύλλογο Αδελφών Πόλεων Καρπενησίου (10 ΦΩΤΟ)

Από το Καρπενήσι στο Άσβιλ των ΗΠΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσκεψη του Συλλόγου Αδελφών Πόλεων Καρπενησίου στην Αμερική. Θερμή υποδοχή από την ευρυτανική ομογένεια και ποικίλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων με ξεναγήσεις και γνωριμία με την τοπική κουλτούρα. «Ημέρα του Καρπενησίου» ορίστηκε η 10η Ιουνίου με απόφαση της δημοτικής αρχής Άσβιλ.

1

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συλλόγου Αδελφών Πόλεων Καρπενησίου στις ΗΠΑ. Συνολικά επτά άτομα, κυρίως νέα παιδιά, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Λεωνίδα Παπαδόπουλο, βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες δίπλα στους Ευρυτάνες ομογενείς. Πιο ειδικά, στην αποστολή μετέχουν οι: Ντουφεκιά Χρυσούλα, Γιαννούλη Δανάη, Τσιούμα Κατερίνα, Γκορόγιας Γιώργος, Ρέλλια Μαρία και Σταμάτης Δημήτρης.

Η υποδοχή και φιλοξενία των ξενιτεμένων Ευρυτάνων ήταν εντυπωσιακή και τα μέλη της αποστολής ένιωσαν από την πρώτη στιγμή… «σαν στο σπίτι τους», όπως λένε χαρακτηριστικά. Το ταξίδι έχει κυρίως χαρακτήρα εκπαιδευτικό καθώς οι Έλληνες ξεναγήθηκαν σε πανεπιστήμια και σχολεία, παρακολούθησαν αθλητικές δραστηριότητες και γνώρισαν καλύτερα την τοπική κουλτούρα.

Ξενάγηση από «Το Βελούχι»

Η αποστολή από το Καρπενήσι έφθασε στην πόλη Σάρλοτ (Charlotte) των ΗΠΑ στις 6 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη. Εκεί έχει την έδρα της η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», που ανέλαβε τη φιλοξενία της αποστολής. Κατά την παραμονή της εκεί επισκέφθηκε εστιατόρια Ελλήνων καθώς και το 'Socrates Academy', σχολείο όπου διδάσκουν ελληνικά δύο ώρες τη μέρα. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στον ναό της Αγίας Τριάδας, που έχει κατασκευαστεί από το «Βελούχι», ενώ οι Ευρυτάνες γνώρισαν τον «Έλατο», σύλλογο-παράρτημα της Ένωσης που έχει φτιάξει εκεί τον Ι.Ν Παναγίας της Προυσιώτισσας.

2

Η αποστολή στο Άσβιλ

Η 7μελής αποστολή ταξίδεψε κατόπιν στο Άσβιλ (Ashville), «αδελφή πόλη» με το Καρπενήσι από το 2007, όπου και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και ελληνικούς χορούς. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μεγάλο πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην πόλη, ενώ χθες (12/6) υπογράφηκε η εκ νέου επικύρωση της συμφωνίας της αδελφοποίησης των πόλεων Καρπενησίου και Άσβιλ. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τη δήμαρχο του Άσβιλ, ενώ η αποστολή παρέδωσε στην τελευταία τιμητική πλακέτα εκ μέρους του δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως η 10η Ιουνίου ορίστηκε, με ψήφισμα των δημοτικών αρχών του Άσβιλ, ως «Ημέρα του Καρπενησίου».

5

Οι υπογραφές για την εκ νέου επικύρωση της συμφωνίας αδελφοποίησης των πόλεων Καρπενησίου και Άσβιλ

Συμμετοχή στο συνέδριο

Η αποστολή του Συλλόγου Αδελφών Καρπενησίου θα παραβρεθεί και στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», που θα γίνει στην Ουάσιγκτον από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018.

Να θυμίσουμε ότι, όπως έγραφαν τα «Ευρυτανικά Νέα», στο φετινό 74ο συνέδριο θα παραβρεθεί σύσσωμη η πολιτική και η πολιτειακή ηγεσία του νομού. Έτσι στην Αμερική ταξιδεύουν αυτές τις ημέρες, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής, αλλά και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος.

Κάθε χρόνο, το ετήσιο συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία για τους ομογενείς να ανταμώσουν ξανά, να διασκεδάσουν με χορό, τραγούδι και φαγοπότι και να συζητήσουν για τη γενέθλια γη, την Ευρυτανία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βραδιές με μουσική και χορό, γεύματα και συναντήσεις (Θυγατέρες Ευρυτανίας, επιχειρηματικό μίτινγκ κ.ο.κ.), τουρνουά μπάσκετ, Θεία Λειτουργία μετ΄ αρτοκλασίας, πανηγύρι κ.α.

3

4

8

6

7

9

10