Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Κώστας Iωσηφίδης - O στρατιώτης του ΠΑΟΚ

iosifidis

Επιμέλεια: Λάμπρος Κολοκώτσιος

Τα "Ευρυτανικά Νέα" με αφορμή τα 60α γενέθλια του Κώστα Ιωσηφίδη το περασμένο Σάββατο αφιερώνουν τη στήλη στον εξαιρετικό ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ.
Ένας μεγάλος ηγέτης και εξαιρετικός αμυντικός των ελληνικών γηπέδων ήταν ο Κώστας Ιωσηφίδης που γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1952 & είναι ως σήμερα ο πολυνίκης παίκτης του ΠΑΟΚ με τέσσερα τρόπαια (2 πρωταθλήματα:1976, 1985 και 2 κύπελλα: 1972, 1974), αλλά και δεύτερος σε συμμετοχές στην ιστορία του συλλόγου (397). 

Ιωσηφίδης: ο ογκόλιθος
Όλη η ποδοσφαιρική ζωή του Ιωσηφίδη… αφορούσε τον ΠΑΟΚ, καθώς αγωνίστηκε εκεί από το 1971-85, αποτελώντας μια σπουδαία φιγούρα που κυριαρχούσε στην αμυντική γραμμή της ομάδας. Οι εμφανίσεις του, αλλά και η τεράστια προσφορά του, δίκαια τον κατατάσσουν στους κορυφαίους της ιστορίας του δικεφάλου του Βορρά!!

* 1972: Ο ΠΑΟΚ του Σάνον -με τους Κούδα, Σαράφη, Γούναρη,  Ασλανίδη, Τερζανίδη και φυσικά Ιωσηφίδη- πήρε το κύπελλο, επικρατώντας του ΠΑΟ με 2-1 στο Καραϊσκάκη!!
* 1974: Σε έναν από τους καλύτερους και συγκλονιστικότερους τελικούς ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με γκολ του Τριαντάφυλλου (20’), ο Ιωσηφίδης λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου σημάδεψε το δοκάρι, ενώ το 1-1 έκανε τελικά ο Παρίδης στο 52’. Ο Στέφας έσωσε τον ΠΑΟΚ αποκρούοντας πέναλτι του Καραβίτη και πήρε προβάδισμα με πέναλτι του Ασλανίδη, ενώ ο Ολυμπιακός ισοφάρισε με κεφαλιά του Κρητικόπουλου, στέλνοντας το ματς στην παράταση και τα πέναλτι όπου ο δικέφαλος επικράτησε των Πειραιωτών με 4-3!!
* 1976: Ο ΠΑΟΚ, με τον Γκιούλα Λόραντ να παρουσιάζει ένα σύνολο δεμένο, αλλά και πολύ σοβαρό, κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με 21 νίκες & μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60-17 γκολ)!!
Δύο από τα ματς που έφεραν την κούπα ήταν ο διασυρμός του Ολυμπιακού μέσα στο Καραϊσκάκη με 0-4 (1976) και το 1-0 επί της συνδιεκδηκήτριας ΑΕΚ την 27η αγωνιστική (Γκουερίνο - 2/5/76)!!
* 1985: Η ομάδα του Αυστριακού Βάλτερ Σκότσικ γιόρτασε με τον καλύτερο τρόπο τα 2300 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης, καθώς -με τον Χρήστο Δημόπουλο πρώτο σκόρερ & τον (αρχηγό) Ιωσηφίδη απόλυτο ηγέτη στην άμυνα- κατέκτησε τον τίτλο με 19 νίκες και μόνο 3 ήττες, ενώ δεν αποχωρίστηκε ποτέ την κορυφή της βαθμολογίας!!

Ιωσηφίδης: μεγάλες στιγμές
* 1974: Στα 22 του έκανε το ντεμπούτο με την Εθνική, έχοντας συνολικά 51 συμμετοχές αλλά & 2 τέρματα!!
Μάλιστα, ο Ιωσηφίδης ήταν από τα βασικά μέλη της Ελλάδας που κέρδισε τη συμμετοχή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού του 1980!! Η Ελλάδα για να βρεθεί στα γήπεδα της Ιταλίας πέτυχε σπουδαίες νίκες επί της Φινλανδίας (8-1), της Ουγγαρίας (4-1) & 1-0 απέναντι στους ισχυρούς Σοβιετικούς!!
Στην τελική φάση η Ελλάδα με καλή παρουσία, έχασε δίκαια από τους Τσεχοσλοβάκους (1-3) όχι όμως & από τους Ολλανδούς που χρειάστηκαν έναν αμφισβητούμενο πέναλτι για να φθάσουν στη νίκη (0-1)!! Οι Έλληνες πήραν λευκή ισοπαλία απέναντι στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Δ. Γερμανία και επέστρεψαν με το κεφάλι ψηλά!!

* Στην Ευρώπη ξεχωρίζει η εκπληκτική πορεία του 1973-74, όταν κατάφερε να φθάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου αποκλείστηκε από την Μίλαν.
* Ιστορική είναι  η νίκη απέναντι στην παντοδύναμη Μπαρτσελόνα με 1-0 το 1976, ενώ εξίσου σημαντικές ήταν και οι νίκες επί της Σοσώ (1-0) και της Σεβίλλης (2-0) το 1982!!
* 1983 - 1984 (Κύπελλο UEFA): Αρχικά ο ΠΑΟΚ απέκλεισε με 2 νίκες την Λοκομοτίβ Πλόντβιβ (2-1, 3-1), αλλά εκεί όμως που ο Ιωσηφίδης και η παρέα του άφησαν άφωνη την Ευρώπη  ήταν η συγκινητική εμφάνιση που πραγματοποίησαν απέναντι στην πανίσχυρη Μπάγερν!!

Μετά το εντός 0-0, δεν φαινόταν πιθανό να πάρει θετικό αποτέλεσμα στη Βαυαρία. Έπαιξε, όμως, έπαιξε στα ίσια τους Γερμανούς, πήρε εκ νέου λευκή ισοπαλία, οδηγώντας το ματς στην παράταση και αποκλείστηκε στα πέναλτι με 8-9!! Σε αυτό βέβαια βοήθησε και ο… διαιτητής που  έδωσε 3 (!!) φορές επανάληψη στο χτύπημα του Αουνγκεντάλερ αφού τα 2 προηγούμενα τα είχε αποκρούσει ο Φορτούλα (!!) όπως έκανε και απέναντι στον Χένεθ (είχε και ο ΠΑΟΚ όμως επανάληψη σε χτύπημα πέναλτι, αλλά δεν έδωσε κ άλλες όταν κινούνταν εκτός εστίας ο γερμανός κίπερ)!!

* Μετά το τέλος της καριέρας του ασχολήθηκε με την προπονητική, αναλαμβάνοντας ομάδες από τη Γ' Εθνική (Πολύκαστρο, Αναγέννηση Καρδίτσας, ΠΑΟΝΕ και Αναγέννηση Κολινδρού), από τη Β΄ (Καλαμαριά, Νάουσα, Πανσερραϊκό, Ιάλυσο και Καλαμάτα), αλλά την Καβάλα & τον ΠΑΟΚ (ως υπηρεσιακός το 2006) από την Α' Εθνική. Από το 2005 μέχρι σήμερα είναι ο γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ. * 1996: Ιωσηφίδης, Κούδας, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούλης και άλλοι 15 παλαίμαχοι που τίμησαν την φανέλα του ΠΑΟΚ αποφάσισαν να ιδρύσουν τον «Σύνδεσμο Βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ». Ο Σύνδεσμος αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών με έδρα την Βαρκελώνη, όπου μετέχουν μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι όπως οι: Μπάγερν, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Λίβερπουλ, Βαλένθια, κ.ά.
* 2006: Αποφασίστηκε η ίδρυση του «Μετώπου Λαϊκής Βάσης ΠΑΟΚ» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο επαγγελματικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τον Κώστα Ιωσηφίδη και άλλους παλαίμαχους να αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη αυτής της κίνησης. Μάλιστα ο ίδιος τόνισε: «Είναι μια θετική κίνηση, που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που έχει η ομάδα… πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί για το πως θα φτάσουμε στην δημιουργία της Λαϊκής Βάσης. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαι κοντά και δηλώνω στρατιώτης του Π.Α.Ο.Κ.»!!
* 2007: Ο θάνατος του Λες Σάνον συγκλόνισε τον ΠΑΟΚ που τη δεκαετία του 70 είχε οδηγήσει την ομάδα σε μοναδικές στιγμές, παίζοντας ενεργό ρόλο στην απόδοση του «απόλυτου ποδοσφαίρου». Ο Ιωσηφίδης τον θεωρεί ως «τον άνθρωπο που τον καθιέρωσε, τον σωτήρα και αναμορφωτής του»!!

** Ήταν ο ογκόλιθος του δικεφάλου. Δέσποζε στο κέντρο της άμυνας & αποτελούσε την εγγύηση για την εξαιρετική αμυντική λειτουργία της ομάδας.  Ξεφεύγει από τις αναλύσεις και τους αριθμούς’ στο πρόσωπό του βλέπουν όλοι τις πιο λαμπρές σελίδες του ΠΑΟΚ.  Είναι ο καλύτερος αμυντικός & πιο επιτυχημένος (αμυντικός) παίχτης του ΠΑΟΚ, ο Κώστας Ιωσηφίδης.