Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Rango - Gore Verbinksi 2011

είδος: Κινούμενα Σχέδια  
διάρκεια: 110’

dvd495

Ένας κατοικίδιος χαμαιλέοντας που περνάει κρίση ταυτότητας μεταμορφώνεται σταδιακά σε σωτήρα-τιμωρό μιας άνυνδρης πόλης της ερήμου, τιμωρώντας στο τέλος, μέσα από πολλές κωμικοτραγικές περιπέτειες, τους κακούς εκμεταλλευτές, τους αδίστακτους εργολάβους και τα τσιράκια τους.

Το Rango, με το Τζόνι Ντεπ να δανείζει την πολυδιάστατη φωνή του στον ομώνυμο ήρωα, αποτελεί ένα πολύ καλό και εντυπωσιακό animation φιλμ που παρωδεί με τον πιο εκφραστικό τρόπο τα σπαγγέτι γουέστερν των δεκαετιών ’60 και ’70. Κι όταν λέμε εντυπωσιακό, αναφερόμαστε τόσο στην παραγωγή του, στην καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας, όσο και στην κωμική πλοκή του, η οποία βρίθει από αξέχαστα γκαγκς, έξυπνες ατάκες και ξεκαρδιστικές εικόνες.

Ταυτόχρονα, δεν λείπει και ο κοινωνικοπολιτικός σχολιασμός, προβάλλοντας, έστω και ξώφαλτσα, τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα, την αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να εγγυηθεί την…υδάτινη ασφάλεια των πολιτών και την απληστία του μεγάλου κεφαλαίου που πασχίζει με όλα τα μέσα να συγκεντρώσει τον διαθέσιμο πλούτο στα αρπακτικά χέρια του, καταδικάζοντας τον απλό κόσμο σε μαρασμό και φτώχεια.

Υπό αυτή την έννοια, και σε συνδυασμό με το ιδιότυπο, προορισμένο για μεγαλύτερες ηλικίες, χιούμορ της, έχουμε την εντύπωση ότι η ταινία θα αρέσει τελικά περισσότερο στο ενήλικο κοινό απ’ ότι στους μικρούς θαυμαστές των κινουμένων σχεδίων.