Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Από 8 έως 15 Σεπτέμβρη: Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας από κλιμάκιο γιατρών του προγράμματος 'ΓΑΛΗΝΟΣ'

Τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών ιατρικών εξετάσεων, από 8 έως 15 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο Υγείας της Δυτικής Φραγκίστας προγραμματίζει η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος 'ΓΑΛΗΝΟΣ'.kentro-ygeias-dyt-fragkistas1

Το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τα αίτια που προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, κάπνισμα, δυσλιπιδαιμία), υλοποιείται υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και προσβλέπει στην ενίσχυση της υγείας του πληθυσμού σε μία από τις γηραιότερες περιοχές της χώρας, την Ευρυτανία.

Στον νομό είναι πολύ δύσκολο -ιδίως για τον πληθυσμό της δυτικής Ευρυτανίας- να υπάρξει προληπτική ιατρική. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Δυτ. Φραγκίστας κ. Νίκος Παπανικολάου, εισηγήθηκε την πιθανότητα να ενταχθεί και ο νομός μας στο πρόγραμμα “ΓΑΛΗΝΟΣ”, κάτι που έγινε δεκτό τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο, όσο και από τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, η οποία εξέδωσε την προβλεπόμενη άδεια.

Το 10ήμερο των εξετάσεων, θα βρίσκεται στην περιοχή μικτό κλιμάκιο γιατρών, ιδιώτες και γιατροί του ΕΣΥ, και ειδικότητες (χωρίς να έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί το ποιες) όπως καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, διαβητολόγοι, παθολόγοι κ.λπ. Επίσης, θα υπάρχει και νοσηλευτικό προσωπικό, χειριστές των μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν, ώστε οι περισσότερες εξετάσεις να γίνονται επιτόπου.

Με ραντεβού

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν έγκαιρα ραντεβού, ξεκινώντας ήδη από σήμερα, καλώντας στο τηλέφωνο 210-6793924 τις ώρες από 9:00 έως 17:00, ενώ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων θα τηρηθεί σχετική σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ώρα άφιξης στο Κ.Υ., καθώς και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με τις οδηγίες των διοργανωτών του προγράμματος, σε περίπτωση που εξεταζόμενος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή τις ώρες των εξετάσεων, καλείται να προσέλθει στις εξετάσεις έχοντας λάβει κανονικά τα φάρμακά του και έχοντας μαζί του τις συσκευασίες των φαρμάκων αυτών.

Επίσης ο εξεταζόμενος πρέπει να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας του και τον αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Η συμμετοχή στις εξετάσεις των ατόμων ηλικίας 12-18 ετών θα πραγματοποιείται μόνο με την παρουσία του κηδεμόνα του ή με την έγγραφη συναίνεσή του.

Η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (ΕΜΠαΚΑΝ) ιδρύθηκε το 2008. Πρόκειται για μια Επιστημονική, μη κερδοσκοπική Εταιρεία, που σκοπό έχει την ενημέρωση και εκπαίδευση των λειτουργών υγείας, αλλά και του γενικού πληθυσμού σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εξασφαλίζεται απολύτως το ιατρικό απόρρητο και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δοθούν αποκλειστικά στον εξεταζόμενο και σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο. Οποιαδήποτε αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω ιατρικής παρακολούθησης, αυτή θα γίνεται από τους γιατρούς του Κ.Υ., όπως μας ενημερώνει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Φραγκίστας.