Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για την ποιητική συλλογή «Τρύπιες Κυριακές», της Χριστίνας Παπανικόλα

Η ποιητική συλλογή «Τρύπιες Κυριακές» είναι ένα βιβλίο χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν τα ποιήματα ενώ στο δεύτερο τα διηγήματα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της γραφής της είναι η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο. Η γραφίδα της είναι ρεαλιστική και κατ’ επέκταση αυθόρμητη. Η ύλη τόσο του ποιητικού όσο και του πεζογραφικού λόγου είναι βαθιά βιωματική. Η μελαγχολία και ο νόστος είναι διάχυτα σε ολόκληρη την έκταση του έργου. Η έννοια του χρόνου – τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν- κατέχει πρωτεύοντα ρόλο.816

Η ποιήτρια Χριστίνα Παπανικόλα καταγγέλλει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και ανοίγει τον δρόμο για τους αφανείς εκείνους ήρωες που αγωνίζονται για «σφαγμένα όνειρα» της εποχής μας.

 ***

Γι' αυτές τις Κυριακές

  που αναμέναμε

και μόνο τα πρωινά τους

βιαστικά ονειρευτήκαμε.

Γιατί τα μεσημέρια

  γλίστρησαν οι ώρες

και νύχτωσε νωρίς.

Νωρίτερα απ' όσο θέλαμε.

Και αν -κάποιες Κυριακές-

  πετάξαμε

τις τεμαχισμένες ευτυχίες

γιατί ήταν λέει μικρές;

***

 Λίγα λόγια για την ποιήτρια

Η Χριστίνα Παπανικόλα γεννήθηκε το 1974 στην Πάτρα. Είναι εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε παιδιά και εκπαιδεύεται επ' αόριστον ως ηθοποιός. Πιστεύει στου έρωτα την νεροποντή και στης τέχνης την αιμορραγία.

Βιβλιογραφία: «Αναζήτηση», ποιήματα, ιδιωτική έκδοση, 1992. «Τοξότης», ποιήματα, ιδιωτική έκδοση, 2003. «Καφές βαρύς γλυκός με καϊμάκι», θεατρικό έργο ιδιωτική έκδοση, 2003. «Θερινές αναταράξεις - ψυχικές ανακατατάξεις», θεατρικό έργο, ιδιωτική έκδοση, 2004. «Εγώ θα… εσύ δεν…», θεατρικό έργο, ιδιωτική έκδοση, 2005. «Η επέκταση της γραμμής», θεατρικό έργο, ιδιωτική έκδοση, 2007. «Ο Κούλης στο βιβλιοπωλείο», θεατρικό έργο για παιδιά, ιδιωτική έκδοση, 2008. «Ο τεμπέλης», παιδικό παραμύθι, ιδιωτική έκδοση, 2009. «Το σκουφί», θεατρικό έργο για παιδιά, ιδιωτική έκδοση, 2010.