Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ιστορική σύμπραξη για τα Μουσεία Κορυσχάδων και Βίνιανης - «Προοπτική για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη», δηλώνει ο Νίκος Σουλιώτης

Έργα αναβάθμισης των Μουσείων Κορυσχάδων και Βίνιανης, που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Βουλή των Ελλήνων, πρόκειται να τεθούν πολύ σύντομα σε εφαρμογή με σκοπό την αναβάθμιση των εν λόγω Μουσείων και παράλληλα την ίδρυση φορέα λειτουργίας ενός δικτύου Μουσείων σε όλη την Ευρυτανία. Για έργα που θα αναβαθμίσουν σημαντικά ολόκληρη την περιοχή, κάνει λόγο ο δήμαρχος Καρπενησίου.souliotis-mouseia1

Στην Αθήνα βρέθηκε σύσσωμη η αυτοδιοικητική ηγεσία της Ευρυτανίας  και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για ένα μεγάλο στόχο. Την σύμπραξη κορυφαίων φορέων της χώρας για την αναβάθμιση των Μουσείων της Ευρυτανίας και τη λειτουργία τους σε μόνιμη βάση. Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε και είναι “ιστορική”.

Με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, συναντήθηκε, την Τρίτη 9/10/2018, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, προκειμένου να συνυπογράψουν τις προγραμματικές συμβάσεις με τους δημάρχους Καρπενησίου, Νίκο Σουλιώτη και Αγράφων Θεόδωρο Μπαμπαλή, οι οποίες θα δίνουν το πράσινο φως για τα έργα αναβάθμισης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες και του Μουσείου της Παλαιάς Βίνιανης.

Σε δηλώσεις του στα "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ", ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης ανέλυσε τις πτυχές της κοινής σύμπραξης και σημείωσε πως όταν οι εργασίες ολοκληρωθούν θα έχουμε «ένα πραγματικά στολίδι - κόσμημα στο Μουσείο των Κορυσχάδων». «Προχωράμε έτσι ώστε», πρόσθεσε, «να έχουμε ένα νέο Μουσείο, ανοιχτό στον κόσμο που θα δώσει προοπτική και περαιτέρω τουριστική -κυρίως- ανάπτυξη στην περιοχή μας».

Πιο αναλυτικά, ο δήμαρχος στις δηλώσεις του σημείωσε:

"Είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας φιλοξενήσει ο πρόεδρος της Βουλής, να υπογράψουμε παρουσία και του Περιφερειάρχη την προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τη Βουλή και το Ίδρυμα Κόκκαλη και όλα είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από τη δημοπράτηση του έργου. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση της εκτέλεσης των εργασιών έτσι ώστε όλα να είναι σύμφωνα με τις επιταγές και τις αρχές που έχει το υπουργείου ώστε να έχουμε ένα πραγματικά στολίδι - κόσμημα στο Μουσείο των Κορυσχάδων.

Στη μελέτη υπάρχουν δυο υποέργα. Το ένα αφορά οικοδομικές εργασίες έτσι ώστε να συντηρήσουμε το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου των Κορυσχάδων, να το προστατεύσουμε κυρίως από προβλήματα υγρασίας που έχουν σχέση με τη στέγη και από εκεί και πέρα να προχωρήσουμε και σε μία ανακαίνιση του χώρου.

souliotis-mouseia2

Το δεύτερο υποέργο, το οποίο έχει αναλάβει η Βουλή και το Ίδρυμα Κόκκαλη αφορά τη μουσειολογική μελέτη του Μουσείου. Πρόκειται για την εκ βάθρων ανακαίνιση των εκθεμάτων, τα οποία θα μπουν σε νέες προθήκες, σχεδιασμένες από τον εξαιρετικό μουσειολόγο, συνεργάτη της Βουλής των Ελλήνων, κ. Γιάννη Μετζικώφ, ο οποίος έχει έρθει στο Καρπενήσι και έχουμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν, έτσι ώστε ολοκληρώνοντας εμείς τις κτηριακές επεμβάσεις, να έρθει μετά να τοποθετήσει τα εκθέματα, να δημιουργήσει όλο το ιστορικό αφήγημα, την τεκμηρίωση του Μουσείου και να μιλάμε μετά με μεγάλη περηφάνια ότι θα έχουμε ένα άλλο μουσείο.

Επίσης, συζητήσαμε με τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο Αγράφων και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και της Βουλής, για τη σύσταση μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας ενός δικτύου μουσείων που θα δημιουργηθούν στην Ευρυτανία, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου τη λειτουργία των Μουσείων, να μην είναι απλώς μία αποσπασματική επέμβαση που θα βελτιώσει μεν τις υποδομές, αλλά όμως δεν θα διασφαλιστεί η λειτουργία τους. Προχωράμε έτσι ώστε να έχουμε ένα νέο Μουσείο, ανοιχτό στον κόσμο που θα δώσει προοπτική και περαιτέρω τουριστική -κυρίως- ανάπτυξη στην περιοχή μας".