Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

ΣΥΝΤΑΓΗ | Μπουρεκάκια με κρέμα κάστανου, καρύδια & γλυκό του κουταλιού μανιτάρι - Η συνταγή που παρουσιάστηκε στην Αγία Τριάδα

Στο πλαίσιο της Γιορτής Κάστανου, που έγινε στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, έγινε η παρουσίαση συνταγών από τα επίλεκτα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Νεκτάριο Ράικο και Φώτη Καίσαρη, και τη συμμετοχή μαθητριών της αντίστοιχης ειδικότητας του ΔΙΕΚ Καρπενησίου. Μία απ’ αυτές ήταν τα μπουρεκάκια με κρέμα κάστανου, καρύδια & γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, που παρουσίασε ο Ν. Ράικος και δημοσιεύουμε σήμερα ηλεκτρονικά.mpourekakia-kastano-raikos1

 

Μπουρεκάκια με κρέμα κάστανου, καρύδια & γλυκό του κουταλιού μανιτάρι

Υλικά (για 20-24 κομμάτια περίπου)

Για την μαρμελάδα κάστανου

-1 κιλό κάστανα (με την φλούδα)

-700 γρ. ζάχαρη

-βανίλια κλωνάρι ή μία βανιλίνη

-500ml νερό περίπου

-λίγο κονιάκ ή μαύρο ρούμι

Εκτέλεση

Χαράζουμε τα κάστανα σταυρωτά στο πάνω μέρος και τα βράζουμε με λίγο αλάτι περίπου για 45 με 50 λεπτά. Στη συνέχεια, πιέζοντάς τα από κάτω, κρατάμε μόνο την ψίχα τους και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Με ένα ραβδομπλέντερ τα ομογενοποιούμε και ανακατεύουμε διαρκώς για 15 λεπτά για να μην μας κολλήσει. Όταν το μείγμα αρχίσει να δένει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και στη συνέχεια τα γυρίζουμε ανάποδα.

Η χρήση της είναι σκέτη και σε ψωμί ή σε τούρτες, κορμούς, τσουρέκια γεμιστά, κέικ.

Κόβουμε στη μέση τα φύλλα κρούστας, ανά δύο τα βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε την μαρμελάδα κάστανο, τα καρύδια χοντροκομμένα και το γλυκό μανιτάρι, αφού το έχουμε στραγγίξει.

Τυλίγουμε σε ρολό, βουτυρώνουμε την επιφάνεια και το βρέχουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε 25-30 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα. Όταν είναι έτοιμα, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα ή μέλι και σερβίρουμε με παγωτό.