Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Στους μείον 4 βαθμούς Κελσίου έπεσε το πρωί η θερμοκρασία στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη, η 2η χαμηλότερη πανελλαδικά

Παγωνιά επικράτησε το πρωί της Παρασκευής (26/10) σε όλη την Ευρυτανία, με τη θερμοκρασία να πέφτει ακόμα και υπό το μηδέν. Στην Ποταμιά, την κοιλάδα του Καρπενησιώτη, το θερμόμετρο έδειξε στις επτά το πρωί μείον (-) 4 βαθμούς Κελσίου, τιμή που αποτελεί τη δεύτερη χαμηλότερη πανελλαδικά για σήμερα (Νέος Καύκασος Φλώρινας: -4.1 βαθμοί). Στο Καρπενήσι, η ψύχρα ήταν επίσης αισθητή και ο υδράργυρος έπεσε στον 1,6c.

potamia -4_bathmoi

Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην κοιλάδα της Ποταμιάς (και γενικότερα σε περιοχές με αντίστοιχη μορφολογία, πχ Κεφαλόβρυσο, Μεσοχώρα κ.α.) σε νύχτες με ξαστεριά και άπνοια, εξηγούνται με το φαινόμενο της αναστροφής.

«Θερμοκρασιακή αναστροφή» λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει. Για παράδειγμα αυτά τα βράδια-πρωινά στα 700μ. της Ποταμιάς έχει περισσότερη ψύχρα σε σχέση λ.χ με το Καρπενήσι των 1.000 μέτρων. Και αυτό γιατί η αναστροφή λαμβάνει χώρα τη νύχτα σε κοιλάδες όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας· ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό,τι υψηλότερα.