Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Τα χωριά της Ευρυτανίας έχουν ερημοποιηθεί και ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία». Η περιοδεία του Δημήτρη Κουτσούμπα (ΚΚΕ) στο Καρπενήσι - ΦΩΤΟ

Με την κεντρική ομιλία του στην συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας, το βράδυ της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Καρπενήσι.koutsoumpas-sinestiasi-8

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, παραβρέθηκε σε σύσκεψη, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ευρυτανίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Καρπενησίου, την ΕΛΜΕ Ευρυτανίας, τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ευρυτανίας, τον Σύλλογο Συνταξιούχων Δημοσίου, τον Αγροτικό Σύλλογο Αγράφων και τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας. 

Το πρωί είχε συναντήσεις με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, τον δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, ενώ επισκέφθηκε, ακόμα, το Νοσοκομείο, το Θεραπευτήριο χρόνιων Παθήσεων και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στους Κορυσχάδες.

koutsoumpas tasios

koutsoumpas dimarxeio1

«Κοροϊδία και απάτη» από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε, αρχικά, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τα περί «διάσωσης των συντάξεων»: «Αλήθεια, ποιες συντάξεις διέσωσαν; Αυτές που έχουν κοπεί όχι μία, αλλά είκοσι μία φορές τα τελευταία χρόνια από το ΣΥΡΙΖΑ, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα; Για ποιες συντάξεις μιλάνε; Για αυτές που έχουν γίνει επίδομα φτώχειας για τους περισσότερους συνταξιούχους;», αναρωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση δίνει τα ρέστα της στην κοροϊδία, αλλά το λογαριασμό τον έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά -και συνεχίζει να τον πληρώνει- η εργατική λαϊκή οικογένεια», σημείωσε ο Γ.Γ του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «…αυτός ο λογαριασμός έφτασε στα 6,4 δισ. ευρώ, αυτό είναι το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες και της φοροαφαίμαξης του λαού.».koutsoumpas panorama2

Τα προβλήματα της Ευρυτανίας

Στην ομιλία του, στο πλαίσιο της συνεστίασης που πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα "Πανόραμα", ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρυτανία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλάνε, όταν η ανεργία στην Ευρυτανία εξακολουθεί να σπάει κόκαλα και οι νέοι εγκαταλείπουν σταδιακά το νομό είτε μόνιμα είτε για σεζόν στα νησιά για να δουλέψουν για λίγους μήνες στις γνωστές άθλιες συνθήκες της εργασιακής ζούγκλας;

Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ερήμωση της ελληνικής επαρχίας, το παράδειγμα αυτής εδώ της περιοχής είναι χαρακτηριστικό. Τα χωριά της Ευρυτανίας έχουν ουσιαστικά ερημοποιηθεί και ο πληθυσμός μειώνεται ραγδαία. Η μείωση είναι διπλάσια από την αντίστοιχη πανελλαδική, αφού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 6,55% από το 2011 ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 3,2%. Ο νομός γερνάει μέρα με τη μέρα, με το μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού να υπερβαίνει τα 50 χρόνια.

Πολλοί λένε ότι σε λίγα χρόνια, με αυτούς τους ρυθμούς, θα μπει θέμα για το αν θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως Νομός, κάτι που θα έχει δραματικές συνέπειες για το Καρπενήσι.

koutsoumpas panorama1

Για ποια δίκαιη ανάπτυξη μιλάνε, όταν οι κτηνοτρόφοι του Νομού υποφέρουν από τις χαμηλές τιμές στο γάλα και στο κρέας, που δεν επαρκούν ούτε για να καλυφθεί το κόστος παραγωγής;».

Μίλησε, επίσης, για το υψηλό, δυσβάσταχτο κόστος θέρμανσης που καλούνται να πληρώσουν οι Ευρυτάνες: «Και επειδή βρισκόμαστε στην Ευρυτανία, στο Καρπενήσι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο κόστος που επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια εδώ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας για να καταφέρει να ζεσταθεί τους χειμερινούς μήνες.

Κι αυτό το κόστος δεν πρόκειται να μειωθεί με το κουτσουρεμένο επίδομα θέρμανσης, που είναι βέβαια μόνο για ελάχιστους. Για να υπάρξει μια μικρή έστω ανάσα ανακούφισης απαιτείται να καταργηθούν οι φόροι στο πετρέλαιο, να μειωθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.», σημείωσε.

koutsoumpa karpenisi-siskepsi-forewn-0

Στη σύσκεψη των τοπικών φορέων, στο Συνεδριακό Κέντρο

koutsoumpas nosokomeio1

Στο Νοσοκομείο Καρπενησίου

koutsoumpas therapeutirio1

Στο Θεραπευτήριο Χρ. Παθήσεων Ευρυτανίας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΣΤΑ "ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 5/12/2018