Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Σήμα κινδύνου για το γεφύρι της Κατούνας. Σε οριακή κατάσταση το μονότοξο πέτρινο γεφύρι που ενώνει Παλαιά και Νέα Βίνιανη

Ένα ακόμα κομψοτέχνημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το «άγνωστο» Γεφύρι της Κατούνας, ανάμεσα στην Παλαιά και τη Νέα Βίνιανη, αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης εάν δεν γίνουν σύντομα παρεμβάσεις.gefyri-katounas1-0

Μια πρόσφατη εξόρμηση πεζοπόρων στη Βίνιανη (και οι φωτογραφίες που ακολούθησαν) ήταν η αφορμή για να έρθει στο φως ο κίνδυνος κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το πέτρινο Γεφύρι της Κατούνας, χτισμένο ανάμεσα στην Παλαιά και τη Νέα Βίνιανη, πάνω από το Μέγα ρέμα.Το μονότοξο γεφύρι, με ιστορία διακοσίων και πλέον χρόνων -σύμφωνα με τους Βινιανίτες, έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές φθορές στη βόρεια πλευρά του, όπου πολλές πέτρες έχουν πέσει και απειλούν την στατικότητα και αντοχή της κατασκευής.

Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, η εικόνα, ωστόσο, που παρουσιάζει εσχάτως το πετρογέφυρο έχει επιδεινωθεί και εκφράζονται φόβοι πως εάν δεν γίνουν παρεμβάσεις σύντομα, το γεφύρι της Κατούνας θα πέσει και μαζί του θα χαθεί ένα κεφάλαιο της ευρυτανικής ιστορίας.

Όπως αναφέρει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βίνιανης, κ. Παντελής Μαντής, πριν μερικούς μήνες και σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό, απεστάλη έγγραφο προς την αρμόδια υπηρεσία, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, ώστε να προγραμματιστεί αυτοψία στο γεφύρι, να εκτιμηθεί η κατάστασή του και να δρομολογηθούν ενέργειες για τη σωτηρία του. Η υπηρεσία, που έχει έδρα τη Λαμία, απάντησε θετικά στο αίτημα για επίσκεψη-αυτοψία στο γεφύρι, έκτοτε, όμως, ουδέν νεότερον έχει προκύψει.

«Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στο γεφύρι έχει επιδεινωθεί και εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα καταρρεύσει», σημειώνει ο κ. Μαντής και ζητά επίσπευση των διαδικασιών.

gefyri-katounas2-1

Το γεφύρι είναι χτισμένο ανάμεσα στην Παλαιά και τη Νέα Βίνιανη, στο ρέμα της Λεπτοκαριάς ή Μέγα ρέμα, και κάποτε εξυπηρετούσε τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, ακόμα και εμπορικές συναλλαγές.

«Πρόκειται για ένα μονότοξο, αρκετά μεγάλο γεφύρι που στην νότια πλευρά του οι ακράδες σχηματίζουν μία εντυπωσιακή ‘’δαντέλα‘’, πάνω από το απόλυτα ημικυκλικό του τόξο», γράφει για το γεφύρι της Κατούνας στο μπλογκ του (gefyria.blogspot.com) ο κ. Νίκος Αντωνόπουλος.

Για να επισκεφθεί κανείς το γεφύρι θα πρέπει να φθάσει στη Ν. Βίνιανη και να ακολουθήσει κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από το τελευταίο σπίτι του χωριού, με κατεύθυνση βόρεια προς την Π. Βίνιανη

Στοιχεία γεφυριού: Μήκος 22,50 μέτρα, πλάτος 2,10μ, ύψος: 9,60μ, ύψος καμάρας: 6,70μ, άνοιγμα καμάρας:15μ, κατεύθυνση Β-Ν, υψόμετρο 540 μ.