Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ένας Ευρυτάνας στη «στέγη της Αφρικής». Ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο (5.895μ) προγραμματίζει ο ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης

Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 και προορισμός χιλιάδων ορειβατών από όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Τανζανία και αποκαλείται και «στέγη της Αφρικής». Είναι το μεγαλύτερο βουνό του κόσμου που δεν αποτελεί τμήμα εκτεταμένης οροσειράς. Εκεί προγραμματίζει να βρεθεί, τον προσεχή Φλεβάρη, ο Ευρυτάνας ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης.theoxaris-bouna-ellada1-0

Ο 27χρονος, με καταγωγή από τη Βίνιανη, προγραμματίζει αποστολή στο Κιλιμάντζαρο από τις 18/2 έως την 1η Μαρτίου, με στόχο να βρεθεί στην κορυφή της Αφρικής την 8η ημέρα.

Μετά την ιστορική -για την ελληνική ορειβασία- ανάβαση στο τρίτο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Κανγκτσενγιούνγκα των 8.586 μέτρων (μαζί με τον σχοινοσύντροφό του, Αντώνη Συκάρη), ο Θεοχάρης «τρέχει» ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ ανάβασης στις κυριότερες βουνοκορφές της Ελλάδας. Ο Βινιανίτης ορειβάτης «μετράει» ήδη αναβάσεις σε 30 ελληνικά βουνά και 10 βουνά του κόσμου.

Τώρα, όμως, προτεραιότητα αποκτά το ταξίδι στην Αφρική, με το Κιλιμάντζαρο να μην θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο από τεχνικής απόψεως βουνό, απαιτεί ωστόσο από τον ορειβάτη συγκέντρωση και καλή φυσική κατάσταση. Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή πραγματοποιήθηκε το 1889 από τους Hans Meyer και L. Purtscheller. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι περίπου 7-8 ορειβάτες χάνουν τη ζωή τους στο Κιλιμάντζαρο -κυρίως από τη νόσο του υψομέτρου.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» επικοινώνησαν με τον Φώτη Θεοχάρη, σε μια «μίνι» συνέντευξη για όσα ετοιμάζει.

ΕΡ. Σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, ετοιμάζεσαι για μια ακόμα αποστολή, αυτή τη φορά στο Κιλιμάντζαρο. Μίλησέ μας γι’ αυτό, πως έγινε η επιλογή, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία και μερικές λεπτομέρειες για την ανάβαση.

Μετά τις Άλπεις, τον Καύκασο, τις Άνδεις και τα Ιμαλάια, επόμενος στόχος θα είναι η Αφρική. Το Κιλιμάντζαρο είναι το ψηλότερο βουνό της Αφρικής και έχει μυθική διάσταση όπως ο Όλυμπος.

Αν και είναι η ψηλότερη κορυφή της Αφρικής, δεν θεωρείται δύσκολο από τεχνική άποψη. Παρόλα αυτά απαιτεί εξαιρετική φυσική κατάσταση και ίσως σας κάνει εντύπωση αλλά οι πρώτες τρεις απόπειρες να κατακτηθεί η κορυφή απέτυχαν. Η προετοιμασία πάντα ξεκινάει με ένα χάρτη και έναν οδηγό. Μετά έρχεται η οργάνωση του ταξιδιού και η προετοιμασία του εξοπλισμού. Τώρα 40 μέρες πριν το ταξίδι προετοιμάζω τον εξοπλισμό μου και κάνω τις τελευταίες συνεννοήσεις με τους ντόπιους οδηγούς.

Η ανάβαση ξεκινάει από το Londorossi Park Gate στα 2385 μ υψόμετρο και διαρκεί 10 μέρες. Στόχος είναι την 8ή μέρα να φτάσω στην κορυφή στα 5895μ υψόμετρο.

theoxaris-fotis-new2-1

ΕΡ. Τι είναι αυτό που σε «τραβά» συνεχώς προς νέες κορυφές και βουνά του κόσμου;

Νομίζω ο περισσότερος κόσμος θα έλεγε η κατάκτησή τους. Αλλά διαφωνώ, γιατί ποτέ δεν κατακτά κανείς τα βουνά. Εμένα με «τραβάει» η περιπέτεια, να βρίσκομαι σε νέα μέρη, να γνωρίζω ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με μένα.

ΕΡ. Παράλληλα, υλοποιείς και ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα, με αναβάσεις σε όλα τα ελληνικά βουνά. Πες μας δυο λόγια για την εξέλιξή του και τον ευγενή σκοπό πίσω απ’ αυτό.

Όταν ασχολείται κάνεις με το βουνό πολύ γρήγορα συνειδητοποιεί ότι είναι μια πολύ ατομική υπόθεση. Είναι δύσκολο να μοιραστείς αυτά που έχεις ζήσει. Συχνά είναι δύσκολο ακόμα και να τα περιγράψεις.

Γι' αυτό ήθελα από νωρίς να συντροφεύει τις εξορμήσεις μου ένας σκοπός. Κάτι που να μπορώ να μοιραστώ και με τους άλλους, έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα του #SmileClimb, ένα εθνικό εγχείρημα, αυτό της ανάβασης των 113 κυριότερων κορυφών της Ελλάδος πάνω από τα 1500μ έως τα 2918μ του Ολύμπου. Ήδη μένουν άλλες 95 κορυφές. Το εγχείρημα αυτό το αφιερώνω στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» (The Smile of the Child) με σκοπό να μεταφέρω το μήνυμα, από κορυφή σε κορυφή, ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει με ασφάλεια και υγεία μέσα από την άθληση.