Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

ev media-logo

Τέλος στο καρέλι στον Αγραφιώτη. Εγκρίθηκε χρηματοδότηση 350.000 ευρώ για νέα γέφυρα στον οικισμό Σαμάρι Επινιανιών

Και όμως, εν έτει 2019, στα Άγραφα χρησιμοποιούν ακόμα «περαταριά» για τις μετακινήσεις τους. Τώρα, με τη χρηματοδότηση που ενέκρινε το υπουργείο, ο οικισμός Σαμαρίου Επινιανών θα αποκτήσει επιτέλους μόνιμη και ασφαλή σύνδεση.kareli-epiniana-agrafa1-0

Με αυτοσχέδια κατασκευή τύπου «περαταριάς» (καρέλι) γίνεται ακόμα και σήμερα η μετακίνηση και μεταφορά αγαθών προς τον οικισμό Σαμάρι των Επινιανών του δήμου Αγράφων.

Η εικόνα αυτή, που παραπέμπει σίγουρα σε παλαιότερες δεκαετίες, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν καθώς ο δήμαρχος Αγράφων κ. Θεόδωρος Μπαμπαλής ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης ύψους 350.000 ευρώ για κατασκευή μεταλλικής γέφυρας στον Αγραφιώτη.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται πως «…είναι αδιανόητο, καθώς βρισκόμαστε στο 2019, να υπάρχουν ακόμα μόνιμοι κάτοικοι αποκλεισμένοι σε τόσο δύσκολες συνθήκες». Σχετικό αίτημα για τη χρηματοδότηση νέας γέφυρας είχε αποστείλει στο Υπουργείο Εσωτερικών ο δήμος Αγράφων τον περασμένο Νοέμβριο. Επόμενα βήματα, η εκπόνηση μελέτης, η δημοπράτηση και κατασκευή του έργου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

«Με την υπ’ αριθμ. 3078/15-1-2019 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του Δήμου Αγράφων με το ποσό των 350.000,00 ευρώ, σε βάρος πιστώσεων του έργου: 2003ΣΕ05500005 Επιχορήγηση των ΟΤΑ για «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της Χώρας».

Η χρηματοδότηση του ανωτέρω ποσού θα γίνει απολογιστικά, σύμφωνα με την πρόοδο των έργων με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠΕΣ. Με ενέργειες του Δημάρχου Αγράφων κ. Θεόδωρου Μπαμπαλή, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την κατασκευή νέας μεταλλικής γέφυρας στον Αγραφιώτη ποταμό, ώστε να γίνει οδική σύνδεση του οικισμού Σαμαρίου Επινιανών με τον επαρχιακό δρόμο.

Με το υπ’ αριθμ. 8865/29-11-2018 του Δήμου Αγράφων ζητήθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400.000,00 ευρώ, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τελικά 350.000,00 ευρώ.

Με την χρηματοδότηση αυτή, θα αποκτήσει μόνιμη οδική σύνδεση ο οικισμός Σαμαρίου Επινιανών, ο οποίος είναι αποκλεισμένος για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Η εξυπηρέτηση των κατοίκων του οικισμού, μόνιμων και ετεροδημοτών, γινόταν μέχρι σήμερα με καρέλι (περαταριά). Είναι αδιανόητο, καθώς βρισκόμαστε στο 2019 να υπάρχουν ακόμα μόνιμοι κάτοικοι αποκλεισμένοι σε τόσο δύσκολες συνθήκες.

Μετά την ολοκλήρωση των μελετών θα γίνει δημοπράτηση και εκτέλεση του έργου, από τον ανάδοχο που θα προκύψει.

Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Μπαμπαλής θέλει να ευχαριστήσει θερμά το ΥΠΕΣ και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Χαρίτση, για την άμεση και θετική ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου Αγράφων».

(ΦΩΤΟ: Christos Loulis)