Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Μπορεί να αποτραπεί η σημερινή ψήφιση για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Όχι, λέει ο Κώστας Κοντογεώργος και εξηγεί το γιατί

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Κώστας Κοντογεώργος, η συζήτηση έφθασε και στην σημερινή (25/1) ψήφιση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών και το κατά πόσο είναι εφικτό αυτή να «μπλοκαριστεί». Όπως ανέφερε «η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς», ωστόσο παραδέχεται πως «…αν ψηφιστεί, πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία που θα διεξαχθεί περίπου στις 14.30 το μεσημέρι της Παρασκευής (25/1), δι' εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.kontogeorgos-sti-bouli11

ΕΡ. Μπορεί να αλλάξει η Συμφωνία αν ψηφιστεί κα από την Ελληνική Βουλή;

ΑΠ. "Δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Εκείνο που εμείς θα κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι την ψήφιση της συγκεκριμένης  συμβάσεως, είναι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που μας δίνει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, πάση θυσία για να μην περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων…".

ΕΡ. Ο κύριος Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να 'μπλοκάρει' τη συμφωνία;

ΑΠ. "Κακώς λέγεται αυτό. Δεν μπορεί να σταματήσει τη συμφωνία ο κύριος Παυλόπουλος. Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς. Η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει ποτέ με τους θεσμούς. Και θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι άλλο. Λέγεται από πολλούς, “Αν παραιτηθεί σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας δεν θα πάμε σε εκλογές;”. Όχι απαντώ.

Ακόμη και αυτό να γίνει, θα έρθουν οι επόμενοι και αν δεν έρθουν οι επόμενοι θα γίνουν βουλευτικές εκλογές μόνο για αυτό το κομμάτι, των βουλευτών που φεύγει. Δηλαδή δεν μπορεί με τίποτα να “μπλοκαριστεί” η ψηφοφορία. Το Σύνταγμα είναι σαφές.

Εκλογές μπορούν να γίνουν μόνο για δυο λόγους. Πρώτον, πρόωρες τις οποίες προκηρύσσει για εθνικό θέμα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δεύτερον κανονικά στη λήξη της 4ετιας. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Και ξεκαθαρίζω και πάλι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν παίζει με τους θεσμούς. Εμείς λέμε η συμφωνία δεν πρέπει να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Αν ψηφιστεί, πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και λέμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να μην περάσει, ούτως ώστε να προκηρυχθούν εκλογές, να μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο λαός και να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες από μηδενική βάση.".