Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Η Λέσχη Ανάγνωσης για τον Φώτη Κόντογλου και το έργο του. Συνάντηση την Τετάρτη (20/2) στη Βιβλιοθήκη

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 18:30 το απόγευμα, θα συναντηθούν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καρπενησίου στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης. Η Μαρία Ξώγνου, μέλος της Λέσχης, θα παρουσιάσει τον συγγραφέα Φώτη Κόντογλου και το έργο του.kontoglou-fotis1-0

Γεννημένος στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1895, ο Κόντογλου αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους Έλληνες ζωγράφους και πνευματικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, στη συνοικία Κυπριάδου.

Φιλοτέχνησε πολλές φορητές εικόνες, εικονογράφησε εκκλησίες της Αθήνας, που σήμερα θεωρούνται μνημεία της βυζαντινής αγιογράφησης, συντήρησε τις τοιχογραφίες του Μυστρά, εξέδωσε το βιβλίο "'Εκφρασις της Ορθόδοξης Αγιογραφίας", έργο ιστορικής σημασίας για τη διατήρηση της βυζαντινής αγιογραφίας, ενώ ανάμεσα στις σημαντικότερες δημιουργίες του συγκαταλέγονται η διακόσμηση μιας αίθουσας του Δημαρχείου Αθηνών και οι τοιχογραφίες του σπιτιού του με την τεχνοτροπία του fresco. Κοντά του μαθήτευσαν μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι, όπως ο Τσαρούχης και ο Εγγονόπουλος.