Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

«Να φυλάγεσαι από τον άνθρωπο του ενός βιβλίου», Θωμάς Ακινάτης, Ιταλός Δομινικανός μοναχός & φιλόσοφος

835-0

“Όσο πιο άδειοι είναι οι άνθρωποι, τόσο πιο πολύ θόρυβο κάνουν και τόσο πιο πολύ μιλάνε”

Η Irina Bokova -γενική διευθύντρια- της UNESCO, ανακήρυξε την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ξεκινήσει από τις 28 Απριλίου 2018 -παγκόσμια ημέρα βιβλίου - και θα ολοκληρωθεί στις 23 Απριλίου 2019. Η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκδηλώσεις που θα φέρουν τους κατοίκους της κοντά στο βιβλίο. Μέγας δωρητής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ας είναι αφορμή η παραπάνω δράση να αποτελέσει την απαρχή στην σχέση μας με τον κόσμο των βιβλίων.

Μια από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα ο Αργεντινός συγγραφέας Borges Jorge -Luis είπε: «Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο ως ένα είδος βιβλιοθήκης». Επίσης, ο Γάλλος μυθιστοριογράφος που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα, ο Gustave Flaubert μας μιλά για την ανάγνωση ως μια ζωτική ανάγκη διατυπώνοντας την ρήση «Διάβαζε για να ζήσεις.»

Περιηγήσου μέσα στον κόσμο των λέξεων, βυθίσου στην ποίηση και γνώρισε έναν άλλον κόσμο, ανακάλυψε τ' όνειρο ανάμεσα στις χάρτινες σελίδες ενός βιβλίου και θα γευτείς την μαγεία.