Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

Με προμήθεια 0,30-0,50 ευρώ οι κάρτες κινητής -και- στα περίπτερα του Καρπενησίου. Δεν υπόκεινται σε διατίμηση, λέει η Γ.Γ Εμπορίου

Με προμήθεια από 30 έως 50 λεπτά του ευρώ χρεώνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ του Καρπενησίου τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας & προπληρωμένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής (paysafecard), αφού δεν υπόκεινται πλέον σε διατίμηση, όπως αναφέρει η Γ.Γ Εμπορίου.

periptero-arxeio

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου γνωστοποίησε ότι η ανανέωση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με οποιαδήποτε μορφή δεν υπόκειται σε διατίμηση και ως εκ τούτου το τίμημα για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών διαμορφώνεται ελεύθερα στο πλαίσιο της λειτουργίας της αγοράς, σύμφωνα με τις κείμενες εμπορικές και φορολογικές διατάξεις.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και για τις κάρτες paysafe, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η εξέλιξη αυτή, που πέραν του ότι ικανοποιεί τον κλάδο καθώς μέχρι σήμερα και επί σειρά ετών είχε εξαιρετικά χαμηλό κέρδος από τις πωλήσεις των καρτών, δικαιώνει τους περιπτερούχους που είχαν πρωτοστατήσει προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρώντας μάλιστα, από τα μέσα Μαΐου 2018, στην επιβολή προμήθειας 30-50 λεπτών για κάθε κάρτα που διέθεταν. Να σημειωθεί πως ο κάθε λιανοπωλητής μπορεί να ορίζει ελεύθερα την τιμή της προμήθειας.

Και στο Καρπενήσι

Στην πόλη του Καρπενησίου, οι περιπτερούχοι άρχισαν να εφαρμόζουν το μέτρο από τα τέλη του ’18 και κυρίως από τις αρχές του νέου έτους. Σήμερα, όλα τα περίπτερα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (1-2 περίπτερα) χρεώνουν τις κάρτες με «καπέλο» της τάξης των 0,30 έως 0,50 ευρώ.

Όπως λένε, η προμήθεια αποτελεί την έσχατη λύση για να αυξήσουν τα ποσοστά κέρδους τους από την πώληση των καρτών κινητής τηλεφωνίας ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, που τα τελευταία χρόνια έχουν συρρικνωθεί, καθιστώντας εν πολλοίς ασύμφορη την πώλησή τους.

Για κάθε πώληση κάρτας αξίας 10 ευρώ, το ποσοστό κέρδους για τον περιπτερούχο είναι πλέον μόλις 1% (10 λεπτά), δηλαδή μόλις… 10 ευρώ για τζίρο 1.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο ένα περίπτερο στο Καρπενήσι διαθέτει 20 κάρτες ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιπτερούχοι οφείλουν να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο του καταστήματος τους ότι πωλούν κάρτες κινητής τηλεφωνίας με συγκεκριμένη προμήθεια, ενώ είναι υποχρεωτική και η λήψη απόδειξης για την έξτρα χρέωση, η οποία υπόκειται σε ΦΠΑ 24%, διευκρινίζουν οι αρμόδιοι φορείς.