Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Κερδοσκοπικός τσαρλατανισμός» τα ζώδια & η αστρολογία, επιτακτική ανάγκη η στροφή στην Επιστήμη και τη γνώση - Από τη συνέντευξη του Δ. Δεληγεωργόπουλου

Στο φύλλο της Τετάρτης 13ης Μαρτίου 2019, παραχώρησε συνέντευξη στα «Ευρυτανικά Νέα» ο πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας «Άρτεμις», Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, αναφέρεται στη δράση, τον ρόλο και τους στόχους του συλλόγου «Αρτεμις», εξηγεί το όραμα δημιουργίας μιας «αστροφάρμας» στην περιοχή του Αγ. Νικολάου και τις προοπτικές του «αστροτουρισμού», προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις στη γνώση μας γύρω από το Σύμπαν τα επόμενα χρόνια, μιλά για τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης ζωής και χαρακτηρίζει «κερδοσκοπικό τσαρλατανισμό» τα ζώδια και την αστρολογία.astrologia

ΕΡ. Εν έτει 2019 και ακόμα ολόκληρες τηλεοπτικές εκπομπές έχουν ως θέμα τα… ζώδια. Ποια η άποψή σας περί αστρολογίας;

ΑΠ.  Πρόκειται για ένα κάκιστο φαινόμενο δυστυχώς, που στην Ελλάδα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Είναι ένα φαινόμενο που αναπτύσσεται με ραγδαίο ρυθμό σε χώρες όπου ΔΕΝ δίνονται τα επιστημονικά θεμέλια τα οποία θα προσδώσουν την ανάλογη γνώση στον άνθρωπο, κυρίως από τη μικρή του ηλικία.

Όταν στην χώρα μας, όπου κύριο μάθημα θα έπρεπε να είναι η αστρονομία εμείς την καταργούμε από τα σχολεία, είναι φυσικό και επόμενο η αστρολογία, ο τσαρλατανισμός και όλες οι υποκατηγορίες τους να ανθούν στο έθνος μας.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, όταν δεν έχουν μάθει τα βασικά για τον κόσμο που τους περιβάλλει -και σε αυτό φταίει σε μεγάλο βαθμό το εκπαιδευτικό σύστημα, λογικό και επόμενο είναι να στρέφονται στις εύκολες «εξηγήσεις» και «προβλέψεις» που σου δίνουν οι «αστρολόγοι», όπου σε γεμίζουν με ένα σωρό ασυναρτησίες, χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο.

Φανταστείτε ότι οι αστρολογικοί χάρτες που χρησιμοποιούν δεν ισχύουν σήμερα εφόσον είναι μιας άλλης εποχής, όπου τα ζώδια ήταν σε άλλη θέση. Αλλά και σωστά να ήταν δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ επιρροή από τα ουράνια σώματα του πλανητικού μας συστήματος επάνω στον Άνθρωπο, πλην της ασθενούς (για εμάς) βαρυτικής. Εξαιρετικά επίσης μεγάλη ευθύνη για την κατάντια αυτή, έχουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης και το ίντερνετ που προωθούν αυτόν τον κερδοσκοπικό τσαρλατανισμό με εξαιρετικό ζήλο.

Τα ζώδια είναι τυχαίοι σχηματισμοί κοντινών αστέρων, στους οποίους, τα αρχαία χρόνια, έδωσαν οι άνθρωποι ένα σχήμα για να αναγνωρίζουν την θέση τους στον ουρανό. Αυτοί οι σχηματισμοί τους βοηθούσαν να υπολογίζουν τους μήνες και τις εποχές, για τη γεωργία και για άλλες δραστηριότητες που είχαν στη ζωή τους.

«Χτυπήστε» σήμερα στο ίντερνετ τη λέξη «ζώδια» και δείτε τι θα βγει. Ελπίζω ο κόσμος να ενημερωθεί για το τι πλάνη προωθεί η σημερινή «αστρολογία» και να κάνει στροφή στην επιστήμη και την γνώση. 

Δείτε ακόμα: Γιατί δεν έχουμε ανακαλύψει ακόμα εξωγήινη ζωή;