Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Διάσχιση 60 χιλιομέτρων με ορειβατικά σκι από τον Αθανάσιο Διάκο στα Βαρδούσια μέχρι τη Ράχη Τυμφρηστού και τα Κοκκάλια (ΦΩΤΟ)

Ένα φιλόδοξο ορειβατικό εγχείρημα έφερε εις πέρας πριν λίγο καιρό μια παρέα χιονοδρόμων. Όπως αναφέρει το advendure.com, το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου, οι: Νίκος Κωστόπουλος, Αλέξης Καμπουρόπουλος, η Καρπενησιώτισσα Δήμητρα Μπίκα, Νίκος Ροδίτης και Λουκάς Πρατίλα, πραγματοποιήσαν διάσχιση με ορειβατικά σκι από τον Αθ. Διάκο στα Βαρδούσια μέχρι τη Ράχη Τυμφρηστού και το Μνημείο στα Κοκκάλια (Κρίκελλο).1

Για τις λεπτομέρειες του πρότζεκτ διαβάζουμε στο ίδιο άρθρο: «Περπάτημα με τα πέδιλα στην πλάτη έγινε μόνο από την πλατεία της Μουσουνίτσας (Αθ. Διάκος) μέχρι την γνωστή δεξαμενή (πρώτο μισάωρο). Έπειτα ακολουθήθηκε με σκι η γνωστή πορεία προς Σταυρό. Μια μικρή παράκαμψη έγινε με ανάβαση στο Βουνό της Χωμήριανης. Η κατάβαση έγινε από λούκι (35-40 μοίρες) στη νότια πλευρά (Μεγάλο Ζάστανο).

Η διαδρομή σε πολλά σημεία της ράχης ήταν ξέχιονη καθώς ο αέρας είχε παρασύρει το χιόνι μέσα στο δάσος. Έτσι στο τέλος της πρώτης ημέρας με τα σκι η παρέα έφτασε μέχρι το χωριό Γραμμένη Οξυά. Η δεκατετράωρη πορεία με τους φακούς κεφαλής φορεμένους τελείωσε ευχάριστα στο φιλόξενο χωριό (ο πρόεδρος του χωριού φρόντισε για την διατροφή της ομάδας και ο Νίκος Αντωνίου για τη διαμονή στο σπίτι του).

Η δεύτερη ημέρα περιελάμβανε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Οξυάς, την Σαράνταινα. Η παρέα διασπάστηκε στα δύο καθώς κάποιοι επέλεξαν την κατάβαση στο χωριό Γαρδίκι ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν μέχρι το Μνημείο Κοκάλια και κατέληξαν στο δρόμο Καρπενήσι - Τρίκαλα (…). Η συνολική πορεία ήταν περίπου 60χλμ. με 4000μ. θετικής υψομετρικής.».

3

2

4

5

6

7

8