Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Λάθη μετά τη Γυμναστική. Άρθρο της Κατερίνας Καραγιάννη, από την έντυπη έκδοση

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο, η γυμναστική αυτή καθ' αυτή δεν είναι αρκετή για να δούμε τα οφέλη της. Όπως πρέπει να προετοιμάζουμε το σώμα μας πριν την άσκηση για τα καλύτερα αποτελέσματα, έτσι πρέπει να συνεχίζουμε να το φροντίσουμε και μετά την ολοκλήρωσή της. Οι μυϊκές ίνες αναδημιουργούνται και ξαναχτίζονται μετά την άσκηση. Για να γίνει αυτή η διαδικασία πιο εύκολη, πρέπει να αποφεύγουμε κάποια λάθη που κάνουμε μετά την άσκηση.846

Δεν κάνουμε αποθεραπεία. Ένα συχνό λάθος είναι ότι αφήνουμε το γυμναστήριο με αυξημένους καρδιακούς παλμούς κάτι που είναι καταστροφικό για το σώμα μας. Όταν σταματάμε την άσκηση λαχανιασμένοι, δεν δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα μας να χαλαρώσει. Το γαλακτικό οξύ που παράγεται κατά την διάρκεια της άσκησης παραμένει στο αίμα με αποτέλεσμα να νιώθουμε έντονη κούραση ακόμα και για μέρες. Για να ολοκληρώσουμε την προπόνηση μας, πρέπει να φέρουμε το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας.

Δεν κάνουμε διατάσεις. Πάντα μα πάντα μετά την αποθεραπεία που συνήθως αποτελείται από άσκηση χαμηλής έντασης, πρέπει να τεντώνουμε το σώμα μας. Οι διατάσεις βοηθούν στη χαλάρωση του μυϊκού συστήματος και αυξάνουν το εύρος κινήσεων των αρθρώσεων. Με τις διατάσεις το σώμα αποκτά ευεξία και μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού. Δεν πρέπει ποτέ να παραλείπονται ιδιαίτερα στο τέλος της άσκησης.

Ανταμείβουμε τον εαυτό μας με περιττές θερμίδες. Μια πολύ σκληρή προπόνηση μπορεί εύκολα να καταστραφεί με την λάθος διατροφική επιλογή. Πολλές φορές έχουμε τη λογική ότι εφόσον γυμναστήκαμε, μπορούμε να φάμε οι θέλουμε με αποτέλεσμα να τρώμε ότι βρούμε μπροστά μας. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ και τα πολύ βαριά φαγητά. Οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας και οι υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα στο αίμα είναι καλές επιλογές για να τροφοδοτηθούν οι μύες. Μερικά αμύγδαλα, ένα με δύο φρούτα ή ένα άπαχο γιαούρτι είναι καλές και εύκολες λύσεις. Δώστε στους μυς σας την απαιτούμενη ενέργεια για να ανακάμψουν. 

Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά. Συνήθως δεν υπολογίζουμε τις θερμίδες που προέρχονται από τα ποτά που πολλές φορές είναι παγίδα. Η κατανάλωση αλκοόλ αμέσως μετά την γυμναστική, αφυδατώνει το σώμα και επιβραδύνει την αποκατάσταση των μυών. Η κατανάλωση αρκετού νερού  ανάμεσα στην άσκηση και την βραδινή έξοδο βοηθά περισσότερο στο να μην καταστρέψουμε ότι χτίσαμε στο γυμναστήριο.

Η κατανάλωση νερού μετά την προπόνηση είναι σημαντική. Το σώμα μέσω της εφίδρωσης χάνει αρκετά υγρά με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται. Η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην ενυδάτωση και στην αποκατάσταση του οργανισμού.

Μένουμε για πολλές ώρες με  τα ιδρωμένα ρούχα. Αν δεν έχετε χρόνο να κάνετε ντους μετά την άσκηση, τουλάχιστον προσπαθήστε να αλλάζετε τα ιδρωμένα ρούχα. Ακόμα και αν δεν ιδρώνετε πολύ, τα ρούχα σας μετά την άσκηση έχουν γεμίσει βακτήρια και εσωτερικά λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας αλλά και εξωτερικά λόγω της επαφής με τα όργανα γυμναστικής, τα στρώματα και το πάτωμα. Όλα αυτά τα μικρόβια στεγνώνοντας πάνω στο δέρμα μας, μπορούν να προκαλέσουν, ερεθισμούς και μυκητιάσεις.

Δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά. Όταν ξενυχτάμε σε μεγάλο βαθμό επηρεάζονται όλα τα συστήματα του οργανισμού. Ο καλός ύπνος βοηθά στην χαλάρωση αλλά και στο χτίσιμο των μυών. Αποφύγετε να κοιμάστε αμέσως μετά την άσκηση. Δώστε δύο ώρες στο σώμα να ηρεμήσει.

Σταματάμε απότομα να κινούμαστε. Όταν ολοκληρώσουμε την άσκηση, θεωρούμε πως έχουμε κάνει το καθήκον μας και μας αξίζει να αφεθούμε στο καναπέ για το υπόλοιπο της ημέρας. Με αυτό το τρόπο το σώμα μας σκληραίνει. Απαιτείται ενεργή αποκατάσταση. Βρείτε μικρές ευκαιρίες να κινήστε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας όπως το να τεντώνεστε κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων ή να περπατάτε την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

Αλλάζοντας κάποιες μικρές κακές συνήθειες μετά την άσκηση, θα δώσετε την ευκαιρία στο σώμα σας όχι μόνο να χαλαρώσει αλλά και να δυναμώσει. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι η άσκηση δεν είναι αρκετή για να δούμε τα οφέλη που επιθυμούμε. Η σωστή προετοιμασία, η σωστή διατροφή, η ενυδάτωση  και η αποκατάσταση θα κάνουν τη διαφορά.


Κατερίνα Καραγιάννη

Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών - προπονήτρια κολύμβησης