Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

O Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για τον ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Δεσφίνα Φωκίδος. Είναι Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Ιταλικής Λογοτεχνικής Ένωσης Dante Alghieri, ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού φορέα "Ορίζοντες" και μέλος της Αμφικτιονίας Ελληνισμού. Έχει λάβει μέρος σε κριτικές επιτροπές σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει μιλήσει για το έργο πολλών ποιητών.848

Έχει διατελέσει Γ. Γραμματέας και Ταμίας της Π.Ε.Λ. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές και ένα βιβλίο σε πεζό λόγο. 1.'' Αστερισμοί στα πνεύματα από πέτρα και σάρκα '' 2. "Από πέτρα και σάρκα", 3) "Πρόσθεσε – Αφαιρώντας" που έχει γράψει εισαγωγικό σημείωμα η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ 4) "μικροί θεοί – Μεγάλοι Άνθρωποι'' 5) ''Αήττητο Αλάτι'' (11 ποιήματα του βιβλίου έχουν μελοποιηθεί από την συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει και cd). Τον Ιούλιο του 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο σε πεζό λόγο με τον τίτλο 6)'' Ο Κύριος You See''. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και στο διαδίκτυο. Ακόμη, πολλά από αυτά ακούγονται από το ραδιόφωνο του Μελωδία fm. Διοργανώνει μουσικοποιητικές παραστάσεις με εξαιρετικούς ερμηνευτές και μεγάλη επιτυχία, θέλοντας η ποίηση να φτάσει όσο είναι δυνατόν σε πιο πολύ κόσμο.

Βραβεία: Λογοτεχνικός διαγωνισμός ''Σικελιανά 2014'': Το ποίημα "Ωδή στον Πάμπλο Νερούδα" πήρε το πρώτο βραβείο στη μετάφραση. Το πεζοποίημα “Κύτταρο” πήρε το πρώτο βραβείο. Το ποίημα “Προσαρμόσου στ΄ Απροσάρμοστα” απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Το παραμύθι “'Οι Πορτοκαλιές” πήρε το δεύτερο βραβείο. Το μυθιστόρημα “Σε τούτο και σε κείνο τον τόπο” απέσπασε το τρίτο βραβείο. Η ποιητική συλλογή “Πρόσθεσε Αφαιρώντας” πήρε πρώτο βραβείο. Παγκόσμιος διαγωνισμός ποίησης από την Αμφικτιονία Ελληνισμού: Το ποίημα “Πνεύμα Αρχαίο” πήρε τον πρώτο έπαινο. Το ποίημα “'Λαέ μου” πήρε το πρώτο βραβείο. Το ποίημα “Από κάστανο και έρωτα” απέσπασε το 2ο βραβείο. Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες στους Δελφούς: Το ποίημα “Σταχτωμένα χρώματα” απέσπασε το πρώτο βραβείο. Πανελλήνιο φεστιβάλ ποίησης στη Θεσσαλονίκη: Το ποίημα “Αδικο-Δίκαιο” κατακτά το πρώτο βραβείο. Παίρνει κι άλλα πέντε βραβεία σε ισάριθμες ποιητικές ενότητες. Παγκόσμιος Διαγωνισμός ποίησης Nosside Italia 2018: To ποίημα “Δρόμος σουγιάς” παίρνει βραβείο ανάμεσα σε 99 χώρες. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Πολωνικά, Ουκρανικά και στα Γερμανικά από τον Αργύρη Σφουντούρη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ποιητικές ανθολογίες. Ποιήματά του βρίσκονται στην λογοτεχνική εγκυκλοπαίδεια Χάρη Πάτση και στην εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών της Αμφικτυονίας Ελληνισμού. Πολλά έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νίκο Φυλακτό, την Αρετή Κοκκίνου, την Κρινιώ Νικολάου και την Χρύσα Κωττάκη. Έργα υπό έκδοση μέσα στο 2019: Το παραμύθι οι πορτοκαλιές και μια ποιητική συλλογή.

848 1

ΑΓΡΙΛΙΑ

Με τύλιξαν με κλαδιά αγριελιάς 

  στη χαραυγή μου

σαν πάτησα στην πρώτη λεωφόρο,

όλοι πως κρύωναν λέγανε,

τα ξύλα αφαιρούσαν ένα - ένα

  από πάνω μου,

χαμόγελα φέρναν και φωνάζαν

ώ! Τι θαυμάσια τα γυμνά σου μέλη!

Όπως μ' έκαιγε ο ήλιος,

όπως μελάνιαζα απ' το κρύο

λαμπερά χαμόγελα και ''καλοί άνθρωποι''

προσφέρθηκαν να ράψουν

  με χοντρή βελόνα

φορεσιές πάνω στο δερμα μου.

Δεν είχα άλλη επιλογή.

Στην αρχή πέθαινα σε κάθε βελονιά

κι όσο περνούσε ο καιρός

η συνήθεια ήταν που σκότωνε

  πιο πολύ απ' τον πόνο.

Πέρασαν κάμποσα χρόνια,

  ίσως να ζεστάθηκα και λίγο

ως ν’ αρχίσουν να φθείρονται οι ραφές

και να φαίνονται μόνο οι οπές

  σαν κέντημα.

Κάθε κομμάτι σχοινιού

  που έπεφτε στο χώμα

κι ένας χρόνος ζωής

  προσθέτονταν στο κορμί μου,

πρώτη φορά, ένα βάρος με ξαλάφρωνε.


Από την ποιητική συλλογή

 

“ΠΡΟΣΘΕΣΕ – ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ” (Ιούλιος 2014)