Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Το Άγνωστο Αριστούργημα - Ονορέ Ντε Μπαλζάκ

Άγρα 120 σελ.

biblio496

Κάποια βιβλία αξίζουν δικαιωματικά τον χαρακτηρισμό «κομψοτέχνημα». Ένας χαρακτηρισμός ο οποίος δεν αφορά μόνο το περιεχόμενο και την νοηματική αξία του αποτυπωμένου έργου αλλά και τον συνολικό σχεδιασμό της έκδοσης, από την εικονογράφηση μέχρι τις τεχνικές βιβλιοδεσίας.

Σ’ αυτό, λοιπόν, το ολιγοσέλιδο κομψοτέχνημα των Εκδόσεων Άγρα, το διανοητικό Υψηλό της τέχνης του Μπαλζάκ, μεταφρασμένο υποδειγματικά από τον κύριο Δημητριάδη, συναντά τη μεγαλειώδη αναπαραστατική δεξιοτεχνία του Πικάσσο, συνθέτοντας ένα πραγματικό διαμάντι της βιβλιοφιλικής τέχνης.

Τα σχέδια του τελευταίου σχολιάζουν έξοχα την άποψη του Μπαλζάκ για την τέχνη, ο οποίος κατορθώνει μέσα σε λιγότερες από εκατό σελίδες να ανακεφαλαιώσει το κεντρικό της νόημα σχεδιάζοντας την επικράτεια του μεγαλείου της αλλά και την τραγική της διάσταση με την ρεαλιστική φύση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η αναζήτηση της απόλυτης ομορφιάς από τον ζωγράφο Φρενχόφερ τον οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή της τέχνης και της ζωής του, συνορεύοντας έτσι κατά αυτόν τον τρόπο με την ουτοπία των πλατωνικών ιδεών, την μεγάλη χίμαιρα των ιδανικών και της κάθιδρης φαντασίας. Δίχως αμφιβολία, εδώ έχουμε να κάνουμε μ’ ένα συγκλονιστικό κείμενο κι έναν πολύτιμο οδηγό για την μοιραία και αντιφατική συνθήκη της ανθρώπινης δημιουργικότητας…