Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Γνωρίστε το φαράγγι «Κλήμης Τσατσαράγκος», γνωστό ως «Μικρό Πανταβρέχει», στον Τόρνο Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες είναι τα σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε ολόκληρο τον νομό Ευρυτανίας, εκ των οποίων αρκετά είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα (π.χ. «Πανταβρέχει», Μαύρη Σπηλιά κ.α.) και άλλα λιγότερο. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει το φαράγγι «Κλήμης Τσατσαράγκος»*, γνωστό και ως «Μικρό Πανταβρέχει» λόγω των ομοιοτήτων με το αντίστοιχο φαράγγι στα στενά του Κρικελλοπόταμου.15

Βρίσκεται νότια του Τόρνου Ευρυτανίας (35χλμ από το Καρπενήσι, υψόμετρο 800μ), κοντά στον Προυσό, και αναδείχθηκε χάρη στις πρωτοβουλίες των χωριανών, που φρόντισαν για τον καθαρισμό και σηματοδότηση ενός μεγάλου δικτύου μονοπατιών -δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλα χωριά στην προσπάθεια ανάδειξης ομορφιών του τόπου.

Για να φθάσουμε στο φαράγγι «Κλήμης Τσατσαράγκος» πρέπει να πεζοπορήσουμε στη «Διαδρομή Δ». Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία του χωριού, έχει μήκος 2χλμ και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 35 λεπτά.

«Κατηφορίζοντας φτάνουμε στο συνοικισμό Διάσελο. Ακολουθώντας τη σήμανση στη θέση "Εικόνισμα" στρίβουμε δεξιά και οδηγούμαστε στην αρχή του φαραγγιού. Φτάνοντας στο τέρμα του σκιερού από την πλούσια βλάστηση μονοπατιού, ακούμε τον ψίθυρο του ποταμού και το κάλεσμα στη ματιά να χαρεί το παιχνίδισμα της φύσης με το υγρό στοιχείο. Πηγές νερού καταλήγουν να πέφτουν από τα ψηλά κατακόρυφα βράχια με τη μορφή συνεχόμενης βροχής. Όλες τις εποχές το θέαμα είναι μοναδικό», γράφουν οι άνθρωποι του χωριού στην ιστοσελίδα του Τόρνου (tornos.gr).

Υπάρχει, ωστόσο, και μια ακόμα επιλογή. Να πάρουμε το «Μονοπάτι Α», από τον κεντρικό δρόμο Τόρνου - Καστανιάς και κατά τη διάρκεια της διαδρομής, σε σχετική «διασταύρωση» εντός μονοπατιού, να πιάσουμε τη «Διαδρομή Δ» και να οδηγηθούμε στο «Μικρό Πανταβρέχει». Τα Ευρυτανικά Νέα πραγματοποίησαν αυτή τη διαδρομή (7-8χλμ), που είναι -όπως όλες στον Τόρνο- πολύ καλά σημαντοδοτημές, ασφαλείς και όμορφες.

Ο πεζοπόρος συναντά άφθονα τρεχούμενα νερά (ακόμα και δίπλα στις αυλές σπιτιών), φυσικούς καταρράκτες, γεφυράκια, ρυάκια και πυκνό ελατοδάσος, εικόνες γεμάτες... Ευρυτανία. Στη θέση "Γιαννιέικα", μάλιστα, υπάρχει ακόμα και μια μικρή σπηλιά, δημιούργημα του νερού με το πέρασμα των χρόνων.

Powered by Wikiloc

Το «Μικρό Πανταβρέχει» διασχίζεται σχετικά εύκολα, με την απαιτούμενη προσοχή σε ορισμένα σημεία, λόγω -κυρίως- της ολισθηρότητας βράχων και πετρών. Το μέγιστο ύψος του νερού (μέσα Ιουνίου 2019) δεν ξεπερνούσε το 1,20μ.2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

21

22

23

25

*Ποιος ήταν ο Κλήμης Τσατσαράγκος