Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Δημήτρης Δασκαλάκης, ο Ελληνοαμερικάνος -με καταγωγή από την Ευρυτανία- γιατρός που θέλει να βάλει τέλος στον ιό HIV

Ονομάζεται Δημήτρης Δασκαλάκης (Demetre Daskalakis), είναι Ελληνοαμερικανός ιατρός, με καταγωγή από το Μεγάλο Χωριό και το Καρπενήσι, και τα τελευταία 20 χρόνια ειδικεύεται στον HIV και στην καταπολέμηση του ιού στη Νέα Υόρκη.daskalakis-dimtris-nbc-news1

Ο Δημήτρης Δασκαλάκης (Demetre Daskalakis). Φωτο: NBC NEWS

Ο 45χρονος Δημήτρης Δασκαλάκης είναι γιατρός, λοιμωξιολόγος και ακτιβιστής στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στον HIV και στην καταπολέμηση του ιού με τη μέθοδο της πρόσληψης PreP. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει αισθητά τα κρούσματα HIV ξεκινώντας κυρίως από ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως αυτή των ομοφυλοφίλων. Η εφημερίδα Guardian αλλά και το αμερικανικό δίκτυο NBC έχουν αναφερθεί στον «ριζοσπάστη» γιατρό, ο οποίος, όπως λέει, αντλεί δύναμη από την οικογένειά του και την αγάπη της για την Ελλάδα.

Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, κατάγονταν από το Μεγάλο Χωριό και η μητέρα του από το Καρπενήσι, το γένος Μπασδέκη. Όπως λέει ο Δρ. Δασκαλάκης στα «Ευρυτανικά Νέα», οι γονείς του έφυγαν από την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40, με προορισμό την Αμερική και στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Ο γιατρός και ακτιβιστής έχει από παιδί να επισκεφθεί την Ευρυτανία, θυμάται, όμως, ότι «ήταν πανέμορφα».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ellines.com, ο Δρ. Δασκαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Columbia, (Bachelor Of Arts) και συνέχισε στο NYU School of Medicine, όπου σπούδασε Ιατρική, ενώ αργότερα έκανε Masters στο Harvard με ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία.

Σήμερα είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση του HIV στο τμήμα Λοιμωδών του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. Το βασικό του όπλο, εκτός από τη θέληση και τις γνώσεις του, είναι η PrEp, το αντιρετροϊκό χάπι που προστατεύει σε μεγάλα ποσοστά από τον ιό. Πρόκειται για προληπτική φαρμακευτική αγωγή κατά του ιού HIV που εγκρίθηκε πρώτα στην Αμερική το 2012 και στη συνέχεια σε πολλές χώρες του κόσμου.daskalakis-dimtris-3

«Όταν βγήκε η PrEP, η ιστορία άλλαξε εντελώς. Μπορούσαμε να διαχειριστούμε πλέον τον ιό. Από τη μία οι άνθρωποι που παίρνουν την αγωγή τους δεν μεταδίδουν τον ιό και από την άλλη οι οροαρνητικοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού ρίσκου μπορούν να κάνουν κάτι για να περιορίσουν τον HIV, αν δεν χρησιμοποιούσαν προφυλακτικό σε μόνιμη βάση. Έχουμε πλέον τα εργαλεία, ακόμα και χωρίς θεραπεία ή εμβόλιο, να κάνουμε την αλλαγή», δήλωνε σχετικά σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Lifo.

Στόχος του είναι ως το 2020 να μην υπάρχουν νέα κρούσματα οροθετικών στη Νέα Υόρκη, με τον αριθμό τους να μειώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο. «Είμαστε μέσα στον στόχο και αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να προωθούμε περισσότερο την αποτελεσματική θεραπεία ως πρόσληψη, θα είμαστε πολύ κοντά στο να πιάσουμε τον στόχο μας», λέει ο 45χρονος επιδημιολόγος.

Δεν παραλείπει, τέλος, να αναφερθεί στην ελληνική καταγωγή του και την αγάπη της οικογένειάς του για την Ελλάδα, που αποτελεί έμπνευση και πηγή δύναμης για τον ίδιο. «Συχνά», είχε πει ο Δρ. Δασκαλάκης σε αφιέρωμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, «εμπνέομαι από την οικογένειά μου, τη δύναμη που την έφερε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ και την αγάπη της για την πατρίδα. Νιώθω ότι η ελληνικότητά τους έγκειται στην επιμονή τους, την αγάπη τους, την οικογένειά τους και την επιθυμία να τα καταφέρουν και να δουλέψουν σκληρά».daskalakis-dimtris-2

Το θέμα δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση των Ευρυτανικών Νέων, στις 26 Ιουνίου 2019