Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

Ισχυρή βροχόπτωση & δεκάδες αστραπόβροντα τα ξημερώματα στο Καρπενήσι, ευτυχώς χωρίς προβλήματα - Η εξέλιξη του καιρού

kataigida-mountain1

Φονική θεομηνία και νεκροί στη Χαλκιδική, που το βράδυ της Τετάρτης (10/7) επλήγη από σχεδόν πρωτοφανή, για τα ελληνικά δεδομένα, καιρικά φαινόμενα. Έξι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά (2 και 8 ετών) και πάνω από 100 τραυματίστηκαν. Η Χαλκιδική κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 62χρονου ψαρά στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας.  Πάνω από 600 κλήσεις δέχτηκε οι πυροσβεστική που επενέβη σε 235 περιπτώσεις, για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Στην Ευρυτανία η κακοκαιρία ευτυχώς δεν άφησε προβλήματα, με τον νομό να δέχεται δύο διαδοχικά συστήματα καταιγίδων, αργά το βράδυ της Τετάρτης και τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/7). Πολύ έντονη ήταν η βροχόπτωση που σημειώθηκε γύρω στις 04.30 το πρωί στο Καρπενήσι, αφήνοντας πίσω της περίπου 35 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Χθες οι μέγιστες ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 7 Μποφόρ.

Στα προσεχή, σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου το σκηνικό του καιρού παραπέμπει ευθέως σε… φθινόπωρο, με τη θερμοκρασία στην πόλη του Καρπενησίου να πέφτει το πρωί και κάτω από τους 16 βαθμούς. Βαριά συννεφιά επικρατεί σε μεγάλο τμήμα του νομού, ενώ παροδικά θα εκδηλώνονται τοπικές μπόρες. Οι άνεμοι γύρισαν σε βορειοανατολικούς και οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα υπερβούν τους 22c· σε σχέση με την Τετάρτη (10/7) η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι της τάξης των 9-10 βαθμών.

Παροδικά και τοπικά ίσως βρέξει και την Παρασκευή 12 Ιουλίου, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο -έως 25 περίπου βαθμούς το μεσημέρι. Οι άνεμοι στρέφονται σε δυτικούς.