Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ev media-logo

Η συνέντευξη του Γραμματέα της ΔΗ.ΣΥ.Ευρυτανίας κ. Δημήτρη Χρυσικού που προκάλεσε συζητήσεις

«Είμαι “θύμα” του Κοντογεώργου»

Σκληρή επίθεση στον νέο βουλευτή Ευρυτανίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κοντογεώργο από τον Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας. "Είχε μετατρέψει την Νομαρχία σε εκλογικό κέντρο εις βάρος μου", αναφέρει

xrisikos dimitris

Κύριε Χρυσικέ, οι εκλογές τελείωσαν και το κόμμα σας, η Δημοκρατική Συμμαχία (ΔΗ.ΣΥ.), δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Θα θέλαμε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό.
Το σχόλιό μου είναι το εξής: η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν απαραίτητη στη Βουλή, διότι η συμμετοχή της ΔΗ.ΣΥ. στη Βουλή θα σήμαινε και κυβέρνηση. Σήμερα έχουμε ακυβερνησία. Άρα εδώ έγινε το λάθος και φυσικά το λάθος το έκανε ο κυρίαρχος λαός.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Το ερώτημά μου είναι ότι εσείς δεν τα καταφέρατε, όχι αν έκανε λάθος ο λαός. Δεν καταφέρατε εσείς να τους πείσετε…
Είμαστε ένα κόμμα, το οποίο στήριζε το Μνημόνιο, όπως γνωρίζετε. Η τάση της εποχής είναι κατά του Μνημονίου και για τον λόγο αυτό ο λαός δεν ψήφισε την Ντόρα. Εάν ήμασταν κατά του Μνημονίου, φυσικά, θα μπαίναμε στη Βουλή.

Πώς αντιμετωπίσατε την ήττα στον νομό; Διότι η Ευρυτανία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά τη ΔΗ.ΣΥ. Άλλωστε, την αποκαλούν «προπύργιο της Ντόρας».
Θα έλεγε κανείς «προπύργιο της Ντόρας» με τη λογική ότι θα ήταν μαζί μας και η Νέα Δημοκρατία. Τώρα η ΔΗ.ΣΥ. έχει πάρει ένα κομμάτι ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. και ένα κομμάτι από το ΠΑΣΟΚ. Εγώ, πάντως, πιστεύω ότι δεν πρόκειται για ήττα. Μάλιστα, όπως είδαμε, τα αποτελέσματα των ποσοστών των κομμάτων ήταν πολύ κοντά. Αυτό που φαίνεται ως καθαρή ήττα -γιατί εμείς κατεβήκαμε για πρώτη φορά- είναι ότι τα μεγάλα κόμματα, που κάποτε συγκέντρωναν 80%-85% στην Ευρυτανία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολύ χαμηλότερα. Από 18.500 σταυρούς π.χ. στις 6.500. Άρα η ήττα ανήκει σε άλλους. Εμείς, εξάλλου, έχουμε βγει πρώτοι σε ποσοστό στην Ελλάδα στον νομό Ευρυτανίας.

Στην Ευρυτανία, όμως, ήρθατε τρίτο κόμμα.
Οι συγκυρίες φταίνε για το αποτέλεσμα, το οποίο άλλωστε ήταν οριακό. Έχουμε μικρές αποστάσεις και από το πρώτο και από το δεύτερο κόμμα.

Το περιμένατε ότι θα είστε τρίτο κόμμα στην Ευρυτανία; Τι πιστεύετε ότι έφταιξε εδώ στον νομό;
Το αποτέλεσμα ήταν λογικό. Τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως και να το κάνουμε, δεν εξαφανίζονται σε μια νύχτα.

Η κα Μπακογιάννη είχε πει πως θα πάρει την έδρα εδώ.
Έγινε η προσπάθεια, αλλά για ελάχιστες ψήφους χάσαμε τη δεύτερη θέση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στις μονοεδρικές, όπως η Ευρυτανία, ο κόσμος έχει μια αδυναμία και μία τάση στο πρώτο κόμμα. Άρα δεν έφυγε πολύ εύκολα από τη ΝΔ, που φαινόταν ότι θα είναι πρώτο κόμμα.

Προεκλογικά, αλλά και το βράδυ των εκλογών στις δηλώσεις του, ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας, ο κ. Κώστας Κοντογεώργος, είχε καταγγείλει τους δύο δημάρχους -Τάτση και Μπακογιάννη- ότι χρησιμοποίησαν τους δήμους, ώστε να ασκήσουν επιρροή υπέρ της ΔΗ.ΣΥ. «Δεν συγχωρώ αυτούς που δίχασαν τον λαό», είπε συγκεκριμένα.
Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα τη δώσουν κυρίως οι δύο δήμαρχοι. Θα τοποθετηθώ όμως. Το κόμμα μας είχε κεντρικό γραφείο και αν δεν κάνω λάθος ήμασταν οι μόνοι που είχαμε γραφείο στο κέντρο της πόλης. Άρα, από εκεί είχαμε την οργάνωση. Δεν χρειαζόταν να έχουμε τους δήμους. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω μια προσωπική μου εμπειρία, για όσους κατηγορούν τώρα ότι χρησιμοποιήθηκαν οι δήμοι για προεκλογικούς σκοπούς.

Κατά το παρελθόν, εκλογικό κέντρο αποτέλεσε και ο δήμος -για συγκεκριμένα κόμματα- και φυσικά η Νομαρχία. Αυτό συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια και το γνωρίζω προσωπικά, καθώς ήμουν ένα από τα θύματα της υπόθεσης, όταν ήμουν υποψήφιος βουλευτής. Μάλιστα, βρισκόμουν, θα έλεγα, σε εμφύλια διαμάχη, αφού η Νομαρχία στήριζε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Εσείς “βγάζετε” κάτι άλλο τώρα.
Όχι, αυτό το γνωρίζουν όλοι, δεν λέω κάτι καινούριο. Έτσι γινόταν και ο κόσμος το γνωρίζει αυτό.

Δηλαδή, ο κ. Κοντογεώργος ως νομάρχης, είχε στήσει μηχανισμό εναντίον σας όταν ήσασταν υποψήφιος βουλευτής;
Δεν νομίζω πως αυτό αμφισβητείται από κανέναν. Η νομαρχία, όταν ήμουν εγώ υποψήφιος, αλλά και παλαιότερα, πάντα ήταν υπέρ κάποιου υποψηφίου. Όπως και ο δήμος, βέβαια. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, η Νομαρχία δούλευε υπέρ του κόμματος (σ.σ. της Νέας Δημοκρατίας).

Αυτά τα λέτε όμως τώρα. Γιατί τα καταγγέλλετε αυτά τώρα; Όταν ήσασταν νομαρχιακός σύμβουλος και αντινομάρχης του Κοντογεώργου δεν τα καταγγείλατε...
Εγώ δεν είχα πρόθεση να καταγγείλω κάτι, απλά απαντώ στην ερώτησή σας. Τότε υπήρξα θύμα και αφού σήμερα θίγονται άλλα θέματα, μου δίνεται η ευκαιρία να πω και εγώ αυτή την προσωπική μου εμπειρία.

Ήσασταν δηλαδή εσείς προσωπικά θύμα…
Βέβαια, γιατί όταν η Νομαρχία είναι εκλογικό κέντρο υπέρ κάποιου συνυποψηφίου μου, φυσικά ήμουν εγώ το θύμα. Αυτό το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Δεν το αμφισβητεί κανείς.

Τι εύχεστε στον νέο βουλευτή;
Καταρχάς δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Θα συγχαρώ, όμως, τον κ. Κώστα Κοντογεώργο. Ήταν μια προσωπική νίκη, την οποία άξιζε, γιατί διαχρονικά έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Έχω πει -και το επαναλαμβάνω- ότι είναι ένα πολιτικό στέλεχος, το οποίο μπορεί να προσφέρει και στη συνέχεια στον νομό μας.

Μα πριν μας είπατε ότι χρησιμοποιούσε για ίδιους πολιτικούς σκοπούς τη Νομαρχία εις βάρος σας...
Εγώ λέω αυτά που νιώθω. Θα λέω ως έχουν τα πράγματα.

Να φύγουμε από αυτό το θέμα όμως, γιατί όπως βλέπω σας ενόχλησε…
Δεν με ενόχλησε καθόλου. Τα πράγματα τα λέω όπως τα νιώθω. Εξάλλου, είναι κοινό μυστικό στην Ευρυτανία τι έγινε στις προηγούμενες εκλογές. Είναι μικρή η κοινωνία…

Γι’ αυτό τον λόγο φύγατε από τη Νέα Δημοκρατία;
Όχι, δεν έχει καμία σχέση το γεγονός αυτό. Έφυγα διότι η κα Ντόρα Μπακογιάννη ήταν επικεφαλής σε ένα κόμμα. Δεν έφυγα για να πάω σε άλλον αρχηγό, πήγα συγκεκριμένα στην κα Μπακογιάννη, η οποία έχει προσφέρει πολλά στον νομό.

Ο κ. Κοντογεώργος, σας κατηγόρησε ότι η ΔΗ.ΣΥ. δίχασε τον κόσμο στην Ευρυτανία.
Στον νομό, όπως και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ακολουθήθηκαν δημοκρατικές διαδικασίες. Από την πλευρά μας, όπως γνωρίζω, δεν ήμασταν ούτε προκλητικοί, ούτε δημιουργήσαμε κάποιο πρόβλημα. Αυτό το γνωρίζω μέσα από τη ΔΗ.ΣΥ. Τώρα, είναι πιθανόν σε πολλές οικογένειες, οι μισοί να ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και οι μισοί ΔΗ.ΣΥ. ή λοιπά κόμματα. Άλλωστε, η ΔΗ.ΣΥ. προσέλκυσε ψηφοφόρους από διάφορους πολιτικούς χώρους. Ο κόσμος είναι προβληματισμένος. Πολλοί έχουν και υποχρέωση απέναντι στην κα Μπακογιάννη και, νομίζω, όλοι μας για την προσφορά της στον νομό. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε από τη μια μέρα στην άλλη ότι η οικογένειά της έχει προσφέρει πολλά στον τόπο. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να πει ότι δίχασε....

Φυσικά, αν έλειπε το κόμμα της κας Μπακογιάννη από την Ευρυτανία, η Ν.Δ. θα πήγαινε καλύτερα. Με τη λογική αυτή, θα πω πως αν δεν κατέβαινε η Ν.Δ. στις εκλογές και η Ντόρα θα έβγαινε πρώτη. Άρα, με τη λογική αυτή, η Νέα Δημοκρατία δίχασε τον κόσμο και όχι η ΔΗ.ΣΥ. Λοιπόν, εμείς, δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική.

Να φύγουμε από τα τοπικά. Υπάρχει μία πρόταση, ώστε μνημονιακά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, όπως η ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου κ.α., να συνεργαστούν με τη ΔΗ.ΣΥ. Εσείς γνωρίζετε κάτι τέτοιο;
Νομίζω γίνονται κάποιες διαδικασίες, όπως τουλάχιστον πληροφορούμαστε από τον τύπο. Δεν έχω κάποια πληροφορία ή επικοινωνία προς το παρόν.

Πρόσφατα, ο κ. Σαμαράς, μετά την «ήττα» της Ν.Δ., έκανε κάλεσμα προς τα κεντροδεξιά κόμματα, ώστε να αντιμετωπίσει την κεντροαριστερά που δημιουργείται. Τι θέση έχει εδώ η ΔΗ.ΣΥ.;
Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω την προσωπική μου άποψη, γιατί η ΔΗ.ΣΥ. ως κομματικός μηχανισμός έχει πρόεδρο την Ντόρα, έχει όργανα, μηχανισμούς κ.λπ. και θα τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος. Προσωπικά, πιστεύω στην κεντροδεξιά, διότι είναι η μόνη που μπορεί να σώσει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας. Θα έλεγα ότι είναι επιτακτική ανάγκη και εθνική επιταγή να ενωθεί η κεντροδεξιά.

Σε περίπτωση που γίνουν εκλογές τον Ιούνιο, η ΔΗ.ΣΥ. θα συμμετέχει; Αυτό το ρωτάω επειδή η κα Μπακογιάννη είχε κάνει μια δήλωση παλαιότερα ότι αν δεν μπει το κόμμα της στη Βουλή, θα αποχωρήσει από την πολιτική.
Βλέπουμε, όμως, ότι οι διαδικασίες συνεχίζονται και έχουμε ξανά εκλογές. Αυτή την απάντηση πιθανώς θα μπορούσαμε να την δώσουμε μετά τις εκλογές. Προς το παρόν γίνονται ζυμώσεις εάν θα γίνει επανίδρυση της κεντροδεξιάς, με ποιον τρόπο κ.λπ.

Έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ο κόσμος θα έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τα πράγματα είναι δύσκολα για την πατρίδα μας. Βλέπουμε ότι τα κόμματα, τα οποία προέρχονται από αριστερά, δεν προτίθενται να κυβερνήσουν τη χώρα και μία χώρα ακυβέρνητη καταλαβαίνουμε ότι είναι πρόβλημα για όλους. Άρα, ο κόσμος πρέπει να αναλογιστεί ξανά. Πιστεύω ότι ξεπέρασε πλέον την πικρία του και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που είχε. Τώρα, όμως, πρέπει να σκεφτεί διαφορετικά, να ψηφίσει κόμματα τα οποία θα συγκροτήσουν κυβέρνηση -και προτίθενται να συγκροτήσουν κυβέρνηση- και το δικό μας κόμμα ήταν σίγουρο πως θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση, διότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει τη διεθνή ακτινοβολία, τις γνωριμίες, τις διασυνδέσεις και την αναγνώριση στο εξωτερικό και θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία κυβέρνησης και φυσικά στη λειτουργία του κράτους.

Στην κυβέρνηση μπορεί να μπει και τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι σε κάποιο κόμμα…
Δεν ξέρω αν είναι πρόθεσή της κάτι τέτοιο. Αν μπει στην κυβέρνηση είναι άλλο θέμα. Αν είχε ένα κόμμα και είχε τουλάχιστον δέκα βουλευτές πιστεύω θα ήταν διαφορετικό το σκηνικό, γιατί σήμερα η πατρίδα μας πραγματικά κινδυνεύει.

Αν δεχθεί μία θέση σε μια μελλοντική κυβέρνηση, ούσα η ΔΗ.ΣΥ. εκτός Βουλής, θα το θεωρήσετε τιμή ή θα πείτε ότι «μας παρατάει»;
Εγώ θα πω ότι η Ντόρα θα ήταν χρήσιμη σε μια κυβέρνηση...

Ρωτάω μήπως είναι χρήσιμη η Ντόρα και… "άχρηστο" το κόμμα.
Το κόμμα είναι άλλο κεφάλαιο και αν θα έχει συνέχεια αύριο δεν το γνωρίζω. Γνωρίζω όμως την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι χρήσιμη σε μία κυβέρνηση και φυσικά πάντα χρήσιμη για την Ευρυτανία.

Μία τελευταία ερώτηση. Οι εκλογές, αν γίνουν τον επόμενο μήνα, θα γίνουν με λίστα. Πρώτος στη λίστα θα είναι ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιός σας, δηλαδή ο κ. Χρήστος Δημητρόπουλος;
Δεν γνωρίζω ποιος θα είναι πρώτος στη λίστα. Δεν το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα. Ο κ. Δημητρόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι, συνέβαλαν και θέλω να τους συγχαρώ διότι έκαναν ποιοτικό πολιτικό αγώνα και κατάφεραν αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα και αυτό αναγνωρίζεται.

Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να μπει ο κ. Δημητρόπουλος πρώτος;
Δεν έχω αντίρρηση να μπει οποιοσδήποτε. Δεν ψηφίζουμε πρόσωπο στην προκειμένη περίπτωση, αλλά την Ντόρα Μπακογιάννη και το κόμμα για να μπει στη Βουλή. Για μένα είναι ικανότατος, όπως ικανότατοι είναι και οι άλλοι δύο υποψήφιοι.