Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ev media-logo

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Σκάνδαλο στο Γηροκομείο. Διετάχθη έρευνα για υπόθεση υπεξαίρεσης τροφείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

girokomeio trofimoi

Ήδη έχει εξακριβωθεί μία τουλάχιστον περίπτωση ηλικιωμένης, της οποίας οι εισφορές παρακρατούνταν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2004 μέχρι και το 2011. Μάλιστα, είχαν εκδοθεί και νόμιμες αποδείξεις είσπραξης του ιδρύματος

Η υπόθεση υπεξαίρεσης των εισφορών των ηλικιωμένων έχει συγκλονίσει τη μικρή οικογένεια των εργαζομένων στο ίδρυμα. Φαίνεται ότι οι φήμες, που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια εντός του ιδρύματος, έχουν και βάση και αντικείμενο· το οποίο τώρα ερευνάται εις βάθος.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Την υπόθεση αποκαλύπτει ο διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας (Γηροκομείο) κ. Γιώργος Αθανασιάς. Ο ίδιος διέταξε εσωτερικό έλεγχο, αλλά τον διέκοψε στη μέση, όταν διαπίστωσε ότι η 5μελης επιτροπή την οποία είχε διορίσει δεν απέδιδε ικανοποιητικά.

Ο ίδιος ζήτησε να διεξαχθεί νέα οικονομική και διαχειριστική έρευνα σε ανώτερο βαθμό και ενημέρωσε αναλυτικά την 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Η κεντρική υπηρεσία ενημέρωσε, όπως μαθαίνουμε, το Υπουργείο Υγείας και ήδη βρίσκεται στο Καρπενήσι ανώτερος διοικητικός υπάλληλος που διεξάγει νέα έρευνα και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Ο πρώτος έλεγχος
Ο διοικητής του Θεραπευτηρίου κ. Γιώργος Αθανασιάς, μετά από πληροφορίες περί πιθανής υπεξαίρεσης χρημάτων από το ίδρυμα και τη βάσιμη ένδειξη περί "ασυμφωνίας οικονομικών και παραστατικών", διέταξε εσωτερικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο.

Στις 22 Μαρτίου 2012, συνέστησε 5μελη επιτροπή από διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, με την εντολή να διεξαχθεί αναλυτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν, και κατά πόσο, υπάρχει βάση στις πληροφορίες περί υπεξαίρεσης τροφείων και την απόδοση τυχόν ευθυνών σε υπαλλήλους του ιδρύματος.

Η έρευνα που διεξήχθη από την 5μελη επιτροπή διήρκησε μόλις λίγες ημέρες. Στις 6 Απριλίου, δύο εβδομάδες αργότερα δηλαδή, ο κ. Αθανασιάς διέκοψε τη λειτουργία της επιτροπής, διότι τα αποτελέσματά της μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν τον ικανοποιούσαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρόλο που από τα στοιχεία που υπήρχαν και είχε στη διάθεσή του ο κ. Αθανασιάς προέκυπταν βάσιμες ενδείξεις -ακόμη και αποδείξεις- για συγκεκριμένες παράτυπες ενέργειες, η επιτροπή, παραδόξως, δεν κατάφερε να αποκαλύψει την οφθαλμοφανή κατάχρηση στο πραγματικό της μέγεθος.

Ωστόσο, το τελικό πόρισμα που παρέδωσε η επιτροπή βεβαίωνε ότι πράγματι υπάρχει υπεξαίρεση τροφείων, χωρίς όμως να υποδεικνύει κάποιον συγκεκριμένο υπάλληλο του Γηροκομείου. Το πόρισμα καταγράφει ασυμφωνία παραστατικών για τα τροφεία με τις αντίστοιχες καταθέσεις των χρημάτων στην τράπεζα.

Με λίγα λόγια, υπάλληλος -άντρας ή γυναίκα είναι άγνωστο- που είχε συγκεκριμένες αρμοδιότητες στο Γηροκομείο, είχε παράλληλα και τη δυνατότητα να εισπράττει τα τροφεία και να εκδίδει νόμιμη απόδειξη είσπραξης. Ωστόσο, τα χρήματα δεν τα κατέθετε ποτέ στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδρύματος και τα παρακρατούσε ο(η) ίδιος(α).

Το πόρισμα αναφέρει τουλάχιστον μία συγκεκριμένη περίπτωση ηλικιωμένης με ειδικές ανάγκες, η οποία αν και πλήρωνε κανονικά τις εισφορές της από τη σύνταξή της, από το 2004 μέχρι και το 2011, τα χρήματα φέρεται να παρακρατούνταν και να μην έχουν κατατεθεί ποτέ στους λογαριασμούς του ιδρύματος.

Ο δεύτερος έλεγχος
Στο ίδρυμα βρίσκεται από την περασμένη εβδομάδα, με εντολή του υποδιοικητή και αναπληρωτή διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Αθανασίου Τσάτσου, εντεταλμένος υπάλληλος της υπηρεσίας, ο οποίος διεξάγει ΕΔΕ, διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.

Ο υπηρεσιακός παράγοντας ανήκει στο προσωπικό του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, είναι υποδιευθυντής του νοσοκομείου και ονομάζεται Κωνσταντίνος Γρηγορίου. Έφτασε στο Καρπενήσι την Τρίτη 8 Μαΐου, ενημερώθηκε από τον διοικητή του ιδρύματος κ. Γιώργο Αθανασιά και παρέλαβε φάκελο με στοιχεία.

Ο κ. Γρηγορίου επέστρεψε στην Ευρυτανία και βρίσκεται ήδη από την περασμένη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012 στο Θεραπευτήριο. Με τη βοήθεια γραμματέως που του διέθεσε το ίδρυμα, διεξάγει εξονυχιστικό έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων, από αρχής λειτουργίας του Γηροκομείου, δηλαδή από το 1992, μέχρι και σήμερα.

Ο οικονομικός, αλλά και διαχειριστικός έλεγχος που έχει διαταχθεί και διεξάγεται αυτές τις ημέρες αφορά τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, ενώ παράλληλα διεξάγεται και ΕΔΕ σε συγκεκριμένους υπαλλήλους του ιδρύματος, αφού η υπόθεση διερευνάται προς κάθε κατεύθυνση.

Ανεξέλεγκτη κατάσταση
Το ίδρυμα φιλοξενεί σε μόνιμη βάση πάνω από 70 ηλικιωμένους. Όλοι οι φιλοξενούμενοι πληρώνουν τροφεία, τα οποία συνίστανται σε ένα ποσοστό από τη σύνταξη που εισπράττουν.

Ειδικότερα, οι φιλοξενούμενοι του ιδρύματος, αναλόγως και της κατάστασης της υγείας τους, πληρώνουν κάθε μήνα ένα σημαντικό ποσοστό από το εισόδημά τους. Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, πληρώνουν εισφορά, που ανέρχεται στο 40% της σύνταξής τους και οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, οι οποίοι μέχρι τον Ιούλιο του 2011 δεν πλήρωναν τίποτα.

Επιπλέον, από τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τρόφιμος ο οποίος μπορεί και αυτοεξυπηρετείται πληρώνει το 50% της σύνταξής του στο ίδρυμα, ενώ αν παρουσιάζει κινητικά προβλήματα, τα τροφεία ανέρχονται στο 80% της σύνταξής του.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι οι εισφορές των ηλικιωμένων πληρώνονται αυτοπροσώπως, στο ταμείο του ιδρύματος. Δηλαδή, δεν γίνονται με πάγια τραπεζική εντολή, όπως θα υπέθετε κανείς, σύμφωνα με τη λογική. Ο ίδιος ο ηλικιωμένος, μόλις εισπράξει τη σύνταξή του, ή ο συνοδός του, σε περίπτωση που υπάρχουν κινητικά ή άλλα προβλήματα, καταθέτει τα χρήματα στο ταμείο του ιδρύματος κάθε μήνα.

Αποτέλεσμα
Το πόρισμα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 40 ημέρες και να έχει παραδοθεί στη διοίκηση του ιδρύματος, την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του Υπουργείου Υγείας.

Είναι προφανές ότι η κοινή γνώμη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πόρισμα των ελεγκτών. Αν τελικά προκύψουν ευθύνες, αυτές οφείλουν να αποδοθούν από τη δικαιοσύνη.

Και ένα ερώτημα
Είναι φανερό ότι οι ψίθυροι πως κάτι συμβαίνει δεν είναι σημερινοί. Ο πρώτος έλεγχος απέδειξε ότι υπήρξε υπεξαίρεση από το 2004, τουλάχιστον σε μία περίπτωση.

Το ερώτημα είναι:
Οι προηγούμενοι διοικητές του Γηροκομείου δεν είχαν ακούσει τίποτα;