Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

(update) Από την Ευρυτανία με καλάσνικοφ. Δύο Ευρυτάνες εμπλέκονται σε ληστεία τράπεζας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

aimata kalamata

Η εικόνα από την είσοδο του διαμερίσματος στην Καλαμάτα, μοιάζει σαν βγαλμένη από αστυνομική ταινία. (Φωτογραφία από την Καθημερινή Εφημερίδα της Καλαμάτας  “ΘΑΡΡΟΣ”)


Οι δύο Ευρυτάνες φέρονται ως μέλη σπείρας που διέπραξε ληστεία σε τράπεζα στην Καλαμάτα. Μετά από αιματηρή συμπλοκή με αστυνομικούς σε διαμέρισμα, διέφυγαν, αλλά στην συνέχεια συνελήφθησαν. Ο μεν ένας στην Πάτρα, ο δε άλλος λίγο πριν εισέλθει στην Ευρυτανία, στην περιοχή του Βάλτου.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, θέλουν: ναι μεν οι δύο Ευρυτάνες να αποτελούν μέλη της 5μελους σπείρας, αλλά στη συγκεκριμένη ληστεία τράπεζας στην Καλαμάτα, να μην είχαν ενεργό ρόλο, αλλά να επιτελούσαν υποβοηθητικό έργο

Η ληστεία τράπεζας, που έγινε στην Καλαμάτα το πρωί της Δευτέρας 7 Μαΐου 2012, κατέληξε, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σε αιματηρή συμπλοκή με την Αστυνομία. Η συμπλοκή σημειώθηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Καλαμάτα, το οποίο τα μέλη της σπείρας είχαν ενοικιάσει πριν από έναν χρόνο και το χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο. Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο σοβαρός τραυματισμός τριών αστυνομικών και ενός εκ των δραστών.

Η Αστυνομία έφτασε στα ίχνη της σπείρας όταν περίπολος αστυνομικών αναγνώρισε έναν εκ των δραστών που συμμετείχε στην πρωινή ληστεία της ίδιας ημέρας και τον είδε να εισέρχεται στο εν λόγω διαμέρισμα. Όταν άντρες της Αστυνομίας έκαναν έφοδο, μέσα στο διαμέρισμα βρίσκονταν οι δύο Ευρυτάνες και ο ένας εκ των ληστών της τράπεζας, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 33 ετών και κατάγεται από την Αμαλιάδα.

Ακολούθησε “τυφλή” επίθεση των αστυνομικών, με αποτέλεσμα τα μέλη της σπείρας, που είχαν στην κατοχή τους όπλα καλάσνικοφ, να απαντήσουν με καταιγισμό πυροβολισμών και να επιχειρήσουν ταυτόχρονη έξοδο από το διαμέρισμα της πολυκατοικίας.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου της περιοχής, χαρακτηρίζονται ως τραγικά λάθη κάποιες παραλείψεις από την πλευρά της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της εφόδου. Οι παραλείψεις αυτές σημάδεψαν τα γεγονότα της 7ης Μαΐου, στην οδό Ευριπίδου 50, στην Καλαμάτα και άφησαν πίσω τους τρεις αστυνομικούς τραυματισμένους. Αν και μπορεί να μην κινδυνεύει η ζωή των αστυνομικών, τα τραύματα που έχουν υποστεί -ο ένας στο χέρι και τη γνάθο- είναι σοβαρότατα.

Ένα από τα τραγικά λάθη που έγιναν είναι ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά η σοβαρότητα της κατάστασης και δεν εκκενώθηκε η πολυκατοικία, με αποτέλεσμα οι ένοικοι του δευτέρου ορόφου να είναι στα διαμερίσματά τους την ώρα της συμπλοκής. Έζησαν έτσι απίστευτες σκηνές, με τις σφαίρες από τα καλάσνικοφ να καρφώνονται στις πόρτες και κάποιες να τις διαπερνούν.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ένας από τους δράστες της ληστείας, ο 33χρονος από την Αμαλιάδα, στην προσπάθειά του να διαφύγει, τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται στην εντατική.

Εκτός αυτού, οι δύο  Ευρυτάνες -οι οποίοι φέρονται ως μέλη της σπείρας, αλλά δεν συμμετείχαν στη ληστεία της τράπεζας- κατάφεραν μέσα στον καταιγισμό των πυρών και τον πανικό να κατέβουν από την πολυκατοικία, να αρπάξουν ένα αυτοκίνητο  πολίτη, να ξεπεράσουν όλα τα μπλόκα και να φύγουν από την Καλαμάτα και τα όρια του νομού Μεσσηνίας, φτάνοντας στην Αχαΐα, όπου έκαψαν το αυτοκίνητο, ένα ασημί atos, για να μη βρεθούν τα ίχνη τους.

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, κατάφεραν με άμεσα σήματα σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, να συλλάβουν τους δύο Ευρυτάνες. Τον έναν τον συνέλαβαν στην Πάτρα και τον άλλον στα σύνορα Ευρυτανίας - Αιτωλοακαρνανίας, στην περιοχή του Βάλτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ευρυτάνες είναι 23 ετών και 41 ετών αντίστοιχα και κατάγονται από περιοχή της Δυτικής Ευρυτανίας. Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών, ο 41χρονος, διατηρεί νόμιμη επιχείρηση στην Ευρυτανία.

Να θυμίσουμε ότι το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Μαΐου, δύο ένοπλοι με κράνη μπήκαν στην τράπεζα, σπάζοντας τη γυάλινη πόρτα με βαριοπούλα και πήραν 90.000 ευρώ. Εντωμεταξύ, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων (78.150 ευρώ από τα 90.000 που άρπαξαν) βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Καλαμάτας, όπου έγινε και η συμπλοκή.

Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την Αστυνομία δείχνουν ότι οι 5 δράστες ήταν σεσημασμένοι και μέλη ομάδας που διέπραττε ληστείες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρέπει να είναι οι ίδιοι, που τον Ιούλιο του 2011, ακριβώς με την ίδια μέθοδο, έσπασαν με βαριοπούλα την τζαμαρία στην τράπεζα «Alpha Bank» στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα και όταν αυτή είχε ολοκληρώσει τις συναλλαγές με το κοινό και είχε κλειδώσει τις πόρτες. Ωστόσο, δεν κατάφεραν τότε να πάρουν κάτι, αφού οι υπάλληλοι είχαν προλάβει να βάλουν τα χρήματα στο χρηματοκιβώτιο.


 

Το επίσημο αστυνομικό δελτίο για την υπόθεση (στις 8/5/2012) αναφέρει τα εξης:

Συνελήφθησαν, χθες (07.05.2012) το απόγευμα στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 33, 25 και 41 ετών, για τη συμμετοχή τους σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος Τράπεζας στην Καλαμάτα. Οι δύο από αυτούς (ο 25χρονος και ο 33χρονος) κατηγορούνται επίσης και για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών που αναζητούσαν μέλη από τη σπείρα των ληστών.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εντοπισμού των δραστών της ληστείας, αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας δέχθηκαν ένοπλη επίθεση, από πολύ κοντινή απόσταση, με Καλάσνικοφ και πιστόλι, από ομάδα ενόπλων που βρίσκονταν σε διαμέρισμα της Καλαμάτας. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί και ο 33χρονος συλληφθείς δράστης.

Όπως προέκυψε, οι τρεις συλληφθέντες αποτελούσαν μέλη της ένοπλης σπείρας που λήστεψε την Τράπεζα στην Καλαμάτα, ενώ εξετάζεται ο ρόλος και βαθμός συμμετοχής και άλλων τριών μελών αυτής της ομάδας – που αναζητούνται - στην οργάνωση και τη διεξαγωγή της ληστείας, αλλά και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών.

Αναλυτικότερα, χθες (07-05-2012) το μεσημέρι στην Καλαμάτα, δύο (2) άγνωστοι δράστες που φορούσαν κράνη, έσπασαν με βαριοπούλα την κρυστάλλινη θύρα εισόδου υποκαταστήματος Τράπεζας και με την απειλή αυτόματου όπλου Καλάσνικοφ, αφαίρεσαν από το ταμείο χρηματικό ποσό, ενώ στην συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Από τις αστυνομικές έρευνες της Α.Δ. Μεσσηνίας εντοπίσθηκε εγκαταλειμμένη η μοτοσικλέτα διαφυγής, η οποία έφερε πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και για την οποία είχε δηλωθεί κλοπή την 23-11-2011 στο Τμήμα Ασφαλείας Γαλατσίου.

Όπως προέκυψε, οι δράστες στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο επίσης βρέθηκε εγκαταλειμμένο, φέροντας πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας και για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή την 21-4-2011 στην Καλλιθέα Αττικής.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας εντοπίσθηκε και συνελήφθη, το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην πόλη της Καλαμάτας, ο 41χρονος ημεδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 4.500 ευρώ, καθώς και κλειδιά διαμερίσματος εκεί ευρισκόμενου οικήματος.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου του οικήματος, από Αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας, ένοπλα άτομα που βρίσκονταν μέσα σε διαμέρισμα, απρόκλητα και ξαφνικά, πυροβόλησαν αρκετές φορές και από πολύ κοντινή απόσταση, με Καλάσνικοφ και πιστόλι, κατά των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ανταλλαχθούν πυρά και να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί και ένας από τους ενόπλους, ο οποίος και συνελήφθη. Μαζί με αυτόν συνελήφθη και ο 25χρονος που βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα και επιχείρησε να διαφύγει.

Από το διαμέρισμα διέφυγαν άλλοι τρεις, οι οποίοι με τη χρήση Καλάσνικοφ και πιστολιού, συνεχίζοντας να πυροβολούν κατάφεραν να αποσπάσουν από τον οδηγό του διερχόμενο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και εξαφανίσθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σήμερα (08-05-2012) και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες βρέθηκε, ύστερα από ευρείες αναζητήσεις αστυνομικών δυνάμεων της ΑΔ Αχαΐας, στην περιοχή Οβριά (Αχαΐας) εγκαταλελειμμένο και καμένο το όχημα με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ οι τραυματίες αστυνομικοί, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Τις αστυνομικές έρευνες, καθώς και το προανακριτικό έργο, διεξάγει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας. 

Διαβάστε εδώ για τον Ευρυτάνα μέλος της σπείρας με την κτηνοτροφική επιχείρηση στην Ευρυτανία.