Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Πώς ψήφισαν οι Ευρυτάνες ετεροδημότες; Έλαβαν Νέα Δημοκρατία 50% και ΣΥΡΙΖΑ 24%. Πρώτη σε ψήφους η Οικονόμου

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει, σε κάθε εκλογική διαδικασία, η ψήφος των Ευρυτάνων ετεροδημοτών. Συνολικά 1.407 άτομα άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, την Αιτωλοακαρνανία κ.α.ekloges-arxeio-paravan1

Οι Ευρυτάνες ετεροδημότες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που ορίστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι εγγεγραμμένοι ανέρχονταν σε 2.157, εκ των οποίων ψήφισαν 1.407, με την αποχή να διαμορφώνεται στο χαμηλό 33,5%.

Άνω του 50% η ΝΔ

Με μια απλή ανάγνωση στα αποτελέσματα των εκλογών στα ειδικά εκλογικά τμήματα των Ευρυτάνων ετεροδημοτών, όπως ανακοινώθηκαν από την Π.Ε. Ευρυτανίας, εύκολα διαπιστώνει κανείς την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας, με υπερδιπλάσιο ποσοστό έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεξιά παράταξη έλαβε ποσοστό που ξεπέρασε το 50% (50,6% για την ακρίβεια) και 712 ψήφους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπιέζεται στο 24,3%, λαμβάνοντας 342 ψήφους. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα στα 121 εκλογικά τμήματα της Ευρυτανίας, στους δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε σχεδόν μία επιπλέον ποσοστιαία μονάδα, την ίδια ώρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε δυνάμεις της τάξης του 6%.

Αντίθετα, ελαφρά ενισχυμένο βγήκε μεταξύ των ετεροδημοτών το ΚΙΝΑΛ, που κέρδισε μιάμιση μονάδα σε σχέση με τα αποτελέσματά του στην Ευρυτανία, ενώ το ΚΚΕ ξεπέρασε το 4,3%, όταν αντίστοιχα στα 121 Ε.Τ. της Ευρυτανίας περιορίστηκε στο 2,5%. Ποσοστό 2,2% έδωσαν στο κόμμα του Βελόπουλου οι ετεροδημότες (παρόμοια στην Ευρυτανία), ενώ οριακά ενισχυμένη ήταν η Μέρα25, η Ένωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας.

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε όλα τα εφετειακά εκλογικά τμήματα (7 στον αριθμό) των Ευρυτάνων ετεροδημοτών. Η μεγάλη πλειοψηφία των ετεροδημοτών εντοπίζονταν στα Ε.Τ. της Αττικής, όπου άνοιξαν 4 κάλπες, 3 στην Αθήνα και 1 στον Πειραιά. Ψήφισαν 1.219 άτομα, σε σύνολο 1.780 εγγεγραμμένων (αποχή 31%)

Στην Αθήνα, οι Ευρυτάνες ψήφισαν στην Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο) και έδωσαν διαφορά 264 ψήφων στη ΝΔ (562) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (298), με το ΚΙΝΑΛ να συγκεντρώνει 157 ψηφοδέλτια. Στο μικρό τμήμα του Πειραιά η ΝΔ έλαβε 22 ψήφους και ο ΣΥΡΙΖΑ 11.

Όσον αφορά στη Δυτική Ελλάδα, λειτούργησε ειδικό τμήμα στο Μεσολόγγι (3ο Δημοτικό), όπου οι Ευρυτάνες έδωσαν σχεδόν 70% στη Νέα Δημοκρατία (23 ψήφοι) έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ (6 ψήφοι). Στη Λαμία (2ο Δημοτικό) ψήφισαν 135 άτομα και ανέδειξαν πρώτη τη ΝΔ με ποσοστό 61% (78 ψήφοι), δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με 15% (19) και τρίτο το ΚΙΝΑΛ (12% και 15 ψήφοι). Τέλος, το εφετειακό εκλογικό τμήμα της Θεσσαλονίκης περιλάμβανε την ψήφο των Ευρυτάνων της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, των Σερρών και της Πιερίας. Ψήφισαν 48 εκλογείς και έδωσαν 57% στη ΝΔ (27 ψήφοι) και 17% στον ΣΥΡΙΖΑ (8).

Πρώτη σε ψήφους η Οικονόμου

Ενδιαφέρον έχει και η ανάλυση της σταυροδοσίας από τα εκλογικά τμήματα των Ευρυτάνων ετεροδημοτών, από την Αθήνα και τον Πειραιά έως τη Λαμία, το Μεσολόγγι και τη Θεσσαλονίκη.

Πιο αποτελεσματικός αναδείχθηκε ο μηχανισμός της κας Θωμαΐδος (Τζίνας) Οικονόμου, που αναδείχθηκε πρώτη σε ψήφους μεταξύ των ετεροδημοτών. Η υποψήφια στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας έλαβε 325 ψήφους έναντι 263 του συνυποψήφιού της, κ. Κώστα Κοντογεώργου. Χαμηλά κινήθηκε, από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, ο κ. Κλ. Λάππας με 44 σταυρούς.

Σε Αθήνα και Πειραιά (4 τμήματα) η κα Οικονόμου πήρε 272 σταυρούς, 59 περισσότερους από τον κ. Κοντογεώργο (213), ενώ 38 έλαβε ο κ. Λάππας, στη Λαμία η υποψήφια της ΝΔ έλαβε 43 ψήφους έναντι 28 και μόλις 2 των κ.κ. Κοντογεώργου-Λάππα, αντίστοιχα. Στην Αιτωλ/νία πρώτος ήταν ο νυν (και επανεκλεγείς) βουλευτής με 10 σταυρούς (Οικονόμου: 3, Λάππας: 0), όπως και στη Μακεδονία, όπου ο κ. Κοντογεώργος έλαβε 12 (Οικονόμου: 7, Λάππας: 4).

Όσον αφορά στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Λαθύρης αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στα τμήματα των ετεροδημοτών, αφού έλαβε 105 σταυρούς έναντι 72 του συνυποψήφιου του κ. Μωυσή Μπερμπερή και 67 της κας Χρύσας Σκονδριάνου. Στην Αττική (Αθήνα και Πειραιά) ο κ. Λαθύρης συγκέντρωσε 97 σταυρούς έναντι 65 και 61 των κ.κ. Μπερμπερή και Σκονδριάνου, αντίστοιχα, ενώ στη Λαμία η κατανομή ήταν 6-3-3.

Με μεγάλη διαφορά πρώτος σε ψήφους μεταξύ των ετεροδημοτών, στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, ήταν ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, που μάζεψε 98, έναντι 20 και 15 των συνυποψηφίων του κ.κ. Ιωάννου Δήμητρας και Σιακαβέλα Ιωάννας.