Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ξανά στις κάλπες τον Ιούνιο. Στις 17 Ιουνίου 2012 οι εκλογές με λίιστα

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ των «Ευρυτανικών Νέων» σχετικά με τη δημιουργία υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

ekloges2012-2

Σε νέες εκλογές οδηγείται η χώρα, μετά και τις χθεσινές άκαρπες προσπάθειες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, για σχηματισμό κυβέρνησης. Σήμερα, ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η χθεσινή συνάντηση άρχισε στις 2 μ.μ. και διήρκεσε περίπου δύο ώρες και λίγο αργότερα υπήρξαν πληροφορίες για παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου. Ο κ. Πικραμένος είναι μέσα στους τρεις υποψηφίους πρωθυπουργούς που θα προτείνει ο Κάρολος Παπούλιας.

Με την υπογραφή του Δ΄ Αντιπροέδρου της απελθούσας Βουλής Βύρωνα Πολύδωρα, εκδόθηκε ειδική ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 40/2012, με θέμα τη σύγκλησή της την Πέμπτη, στις 11 π.μ., για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Σύμφωνα με την ίδια ημερήσια διάταξη, την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 11 π.μ., θα συνεδριάσει εκ νέου, με αντικείμενο την εκλογή προέδρου της Βουλής.

Σήμερα, όμως, 16 Μαΐου, επίκειται η σημαντικότερη συνάντηση, καθώς αναμένεται να σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές 2012, πιθανότατα στις 17 Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Το Βήμα», πιθανότερη λύση για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Π. Πικραμένος, ο οποίος  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι γιος του Όθωνα Πικραμμένου, ιδιοκτήτη της "Εταιρίας Ελληνικού και Ξένου Τύπου", με καταγωγή από την Πάτρα. Από την πλευρά του πατέρα του, παππούς του είναι ο Τάκης Πικραμμένος, ιδρυτής της εταιρείας, ενώ από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την παλιά οικογένεια Χαιρέτη.

Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Παρισίων ΙΙ. Ακολούθησε καριέρα δικαστικού διοριζόμενος στις 5 Ιουνίου 1976 εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το 1978 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο, το 1993 σε σύμβουλο και το 2007 σε αντιπρόεδρο υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του Σ.τ.Ε. Το 2010 επελέγη για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι το 2014 οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί.

Την περίοδο 2005 - 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ την περίοδο 1992 - 1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού. Ως δικαστικός έχει εκδόσει σημαντικές αποφάσεις. Έκρινε αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για χρέη ενώ ήταν εισηγητής στην υπόθεση του δασικού νόμου (2003), στην υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης και στην υπόθεση του γηπέδου της Α.Ε.Κ. απαγορεύοντας την κατασκευή του. Ο κ. Πικραμμένος κατοικεί στην Αθήνα.

Σε αναμονή ΔΝΤ και IIF
Το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες είχαν διαβλέψει ήδη οι βασικοί πιστωτές της χώρας, δηλαδή το ΔΝΤ και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, περνώντας σε μια φάση αναμονής.

Έτσι, η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως το Ταμείο «οφείλει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα» και τόνισε ότι οι επιπτώσεις ελληνικής εξόδου θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε επίσης την εκτίμησή της πως η ΕΚΤ έχει «περιθώριο ελιγμών» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Σε ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, η Λαγκάρντ σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από ΝΔ και ΠαΣοΚ για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος αναφερόμενη σε πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη, υποστήριξε ότι «οι έμμεσες επιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστούν», λέγοντας πως πιθανότατα θα ακολουθούσαν αναταραχές στις αγορές, με επιπτώσεις κατ' επέκταση στην ανάπτυξη, το εμπόριο και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του agelioforos.gr το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), με επικεφαλής το Τσαρλς Νταλάρα, εκτιμούσε ήδη από τις 10 του μηνός ότι υπάρχει κίνδυνος να μη δημιουργηθεί «σταθερή κυβέρνηση» στην Ελλάδα, που να μπορεί να εφαρμόσει το δανειακό πρόγραμμα στήριξης της χώρας μας, σημειώνοντας τις επαυξημένες ανησυχίες για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Κάνοντας ανάλυση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις πιθανές συνεργασίες, σημειώνοντας την αβεβαιότητα του πολιτικού τοπίου, το IIF αναφέρει ότι υπάρχει «σημαντική έλλειψη σαφήνειας» σχετικά με τον αντίκτυπο των εκλογών στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το IIF, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση μετά τις εκλογές, υποστήριξε ότι φαίνεται απίθανο να μπορεί να εγκριθεί, κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός για μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, επισήμανε ότι επί του παρόντος, υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για τις δημοσιονομικές εξελίξεις κατά το 2ο τρίμηνο του 2012, και ως εκ τούτου επισημαίνεται ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί αν αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει το πρόγραμμα.

Τέλος, σημειώνεται η έλλειψη ανάπτυξης γενικότερα στην Ευρώπη και ότι η λιτότητα φαίνεται να δημιουργεί αυξανόμενη λαϊκή αντίσταση στην τρέχουσα πολιτική συνταγή για την επίλυση της κρίση χρέους. Και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, αυτό δημιουργεί αυξημένη αβεβαιότητα για πιθανές αλλαγές στην πολιτική προσέγγιση, ιδίως μετά τις πρόσφατες εκλογές σε Γαλλία και Ελλάδα.

Οι νέες εκλογές στην Ευρυτανία
Σε τοπικό επίπεδο, τώρα οι επερχόμενες εκλογές αναμένεται να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και στον νομό μας. Καθώς οι διαφορές ανάμεσα στους τρεις κύριους διεκδικητές της έδρας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ) ήταν σχεδόν αμελητέες, η κούρσα των νέων εκλογών φαίνεται να ξεκινάει και πάλι από την ίδια αφετηρία για όλους. Σε κάθε περίπτωση όμως, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο.

Αν, για παράδειγμα, η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη, κατέβει μαζί με την ΔΡΑΣΗ του Στέφανου Μάνου, και διατηρήσουν και οι δύο τη δύναμή τους στον νομό, τότε θα συγκεντρώσουν ένα σύνολο 3188 ψήφων, πάνω από το ΠΑΣΟΚ και μια ανάσα από τον Κοντογεώργο. Αν όμως, ορισμένοι απογοητευμένοι από την εκλογή Κοντογεώργου, παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσουν να επιστρέψουν στο κόμμα τους, τότε δεν είναι καθόλου απίθανο να ξαναδούμε στην επόμενη βουλή τον Ηλία Καρανίκα.

Όλες αυτές οι ευμετάβλητες συνθήκες, κρατούν σύμφωνα με πληροφορίες σε πλήρη εγρήγορση τα κομματικά επιτελεία σε τοπικό επίπεδο και ενδιαφέρουν άμεσα και τον κεντρικό σχεδιασμό, καθώς για κάθε κόμμα είναι πολύ σημαντικό το χρώμα που θα έχει στο χάρτη η μονοεδρική της Ευρυτανίας τη βραδιά των εκλογών.

Βέβαια η ανασφάλεια που διακατέχει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και η ρευστότητα των ημερών διαχέεται και στους πολίτες οι οποίοι είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα ψηφίσουν με πολύ διαφορετικό τρόπο, είτε ενισχύοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφαίνεται ήδη από τις δημοσκοπήσεις, είτε δημιουργώντας ένα περισσότερο κεντροδεξιό πλαίσιο που θα μπορέσει να στηρίξει μια βιώσιμη επόμενη κυβέρνηση.