Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

«Τρύπα Όσκλιανης», το… Πανταβρέχει των Αγράφων. Εξόρμηση στον Αγραφιώτη ποταμό (ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ)

Άγρια και δυσπρόσιτα, τα Άγραφα κρύβουν καλά φυλαγμένα δεκάδες σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν σε τίποτα να «ζηλέψουν» από αντίστοιχες περιοχές του νομού Ευρυτανίας που τυγχάνουν μεγαλύτερης προβολής και αναγνωρισιμότητας.11

Τον Αύγουστο του 2019, τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν στην «Τρύπα Όσκλιανης» του Αγραφιώτη, μια μικρογραφία, θα έλεγε κανείς, του περίφημου «Πανταβρέχει» στον Κρικελλόποταμο, που μάλλον λίγοι γνωρίζουν -και ακόμα λιγότεροι επισκέπτονται.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα στένωμα μερικών δεκάδων μέτρων του ποταμού Αγραφιώτη (κοντά στον δρόμο - διασταύρωση για τα χωριά Άγραφα και Επινιανά), όπου από τα βράχια αναβλύζουν αδιάκοπα όγκοι νερού, ενώ έχουν γιγαντωθεί και κρέμονται υδροχαρή, καταπράσινα φυτά.13

Το θέαμα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι πραγματικά μοναδικό, ανώτερο ίσως και των προσδοκιών του. Στο σημείο δεσπόζει ένας θεόρατος βράχος, που με την επιβλητική του παρουσία προσπαθεί να «κλέψει» λίγη απ’ τη δόξα των τρεχούμενων νερών, ο ήχος των οποίων είναι εκκωφαντικός μα ταυτόχρονα τόσο γαλήνιος μέσα στην αγριότητά του.

Στο σημείο δημιουργούνται μικρές λιμνούλες και μια βουτιά στα δροσερά, καθάρια και γαλαζοπράσινα νερά του Αγραφιώτη θεωρείται… επιβεβλημένη. Γι’ αυτό όσοι επιχειρήσουν εξόρμηση, ας έχουν μαζί τους ένα μαγιό και δεύτερα ρούχα.

ΒΙΝΤΕΟ

Πρόσβαση 

Οδηγούμε με κατεύθυνση τα Άγραφα και τέσσερα (4) χιλιόμετρα πριν από το χωριό ο δρόμος διακλαδίζεται. Επιλέγουμε την αριστερή κατεύθυνση, προς τα Επινιανά. Σε 150μ από εκεί υπάρχει ξύλινη χειροποίητη ταμπέλα που γράφει «Προς Τρύπα - Όσκλιανη».

Ωστόσο, τουλάχιστον στη δική μας εξόρμηση (αρχές Αυγούστου 2019) το μονοπάτι είχε καλυφθεί από όγκους χώματος και βράχων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διάσχισή του. Για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με το ΙΧ στον ίδιο δρόμο (κατεύθυνση προς Επινιανά) και ύστερα από περίπου 500μ, δίπλα από τσιμεντένια γέφυρα, παίρνουμε χωματόδρομο προς το ποτάμι, το οποίο και προσεγγίζουμε εύκολα.

Ακολουθούμε τη ροή του Αγραφιώτη και ύστερα από περίπου 2 χιλιόμετρα (μια ώρα περπάτημα) φθάνουμε στην «Τρύπα Όσκλιανη». Η διαδρομή είναι βατή. Χρειάζεται να διασχίσουμε 5-6 φορές κάθετα το ποτάμι, δίχως πρόβλημα, αφού η στάθμη του νερού είναι χαμηλή του θερινούς μήνες.

Powered by Wikiloc

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ1

Το μονοπάτι προς την Τρύπα της Όσκλιανης δεν είναι προσβάσιμο

2

3

Από αυτό το σημείο θα προσεγγίσουμε το ποτάμι, με τελικό στόχο τα στενά του Αγραφιώτη στο βάθος δεξιά

4

5

6

7

Ευχάριστη και βατή η διάσχιση του ποταμού, που το καλοκαίρι δεν έχει πολλά νερά

8

Αντικρίζοντας το αγραφιώτικο... Πανταβρέχει

10

9

11

Εντυπωσιακό το θέαμα

12

13

14

15

16

17

Τα στενά του Αγραφιώτη δημιουργούν ένα πολύ όμορφο σκηνικό