Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Τον Αύγουστο, κατά δεκάδες, ντόπιοι και επισκέπτες, εξορμούν καθημερινά στο Πανταβρέχει για μπάνιο στα δροσερά νερά του

Αύγουστος σημαίνει… «Πανταβρέχει». Ιδιαίτερα δημοφιλές αποδεικνύεται κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το εντυπωσιακό φαράγγι στο Κρικελλόποταμο. Καθημερινά, δεκάδες άνθρωποι, ντόπιοι και επισκέπτες, Ευρυτάνες ή μη, άνθρωποι κάθε ηλικίας, εξορμούν στο Πανταβρέχει, οργανωμένα (με εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού) ή μη. 

1

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν ξανά, την Κυριακή 11 Αυγούστου 2019, στο «Πανταβρέχει»* και σας μεταφέρουν με εικόνα και ήχο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη διάσχιση του φαραγγιού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το «Πανταβρέχει» δεν είναι ένα φαράγγι με την κλασική έννοια του όρου, αλλά αποτελεί το στενότερο σημείο του Κρικελοπόταμου, νότια από τα βουνά Καλιακούδα και Πλατανάκι, ανάμεσα στα χωριά Ροσκά και Δολιανά (Στουρνάρα).

Γοητευτικό, δυσπρόσιτο και επιβλητικό, το «Πανταβρέχει» προκαλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει τα μυστικά του. Η πεζοπορία στα στενά του Κρικελλοπόταμου ξεκινάει από την γέφυρα Στουρνάρας - Ροσκάς: πρόκειται για μία διαδρομή 45 περίπου λεπτών περπατώντας πότε μέσα στο ποτάμι και πότε πάνω σε βράχους. Το καλοκαίρι, η στάθμη του νερού δεν ξεπερνά σχεδόν σε κανένα σημείο το ένα μέτρο και έτσι, η διάσχιση του φαραγγιού δεν θεωρείται δύσκολη υπόθεση· φυσικά, τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται.

Στην αρχή της πορείας μας προς στο φαράγγι θα δούμε πάνω από τα κεφάλια μας την κρεμαστή γέφυρα του Κρικελλοπόταμου και συνεχίζοντας θα αντικρίσουμε ένθεν κακείθεν του ποταμού μικρούς καταρράκτες και νερά να ξεχύνονται από ψηλά, ως «ορεκτικά» για το φαντασμαγορικό θέαμα που θα ακολουθήσει.

Λίγο αργότερα, το «Πανταβρέχει» αποκαλύπτει το μεγαλείο της ομορφιάς του, με καταρράκτες παγωμένου, κρυστάλλινου (και πόσιμου) νερού να κατακλύζουν το τοπίο για περίπου εκατό μέτρα. Τα νερά πέφτουν με μεγάλη ορμή από ύψος 20 μέτρων και γύρω τους σχηματίζονται φυσικές πισίνες, ιδανικές για μια δροσερή βουτιά...

*Η πρόσβαση στο «Πανταβρέχει» έγινε μέσω του οδικού άξονα Καρπενήσι - Προυσός - Καστανιά - Πρόδρομος, με τελευταίο χωριό τη Ροσκά. Από εκεί κατηφορίζουμε νότια και φθάνουμε στη γέφυρα Ροσκάς - Δολιανών. Πρόκειται για μια διαδρομή που περιλαμβάνει άσφαλτο μέχρι τον Πρόδρομο. Το τμήμα Πρόδρομος - Ροσκά είναι χωματόδρομος καλή βατότητας και μήκους 8 χιλιομέτρων, που σχετικά εύκολα διανύεται με συμβατικό ΙΧ αυτοκίνητο. Πιο κακοτράχαλος (αλλά και πιο σύντομος) είναι ο χωματόδρομος από τη Ροσκά ως τη γέφυρα του Κρικελλοπόταμου· με προσεκτική οδήγηση δεν θα έχετε πρόβλημα, ακόμα και χωρίς τετρακίνηση.

Από το Καρπενήσι μέχρι τα στενά του Κρικελλοπόταμου, χρειαστήκαμε (με 1-2 στάσεις) σχεδόν 2 ώρες. Ενδεικτικοί χρόνοι:

Καρπενήσι - Προυσός: 35 λεπτά

Προυσός - Καστανιά: 15 λεπτά

Καστανιά - Πρόδρομος: 15 λεπτά

Πρόδρομος - Ροσκά: 20 λεπτά

Ροσκά - Γέφυρα Δολιανών: 15 λεπτά

Πολλοί επιλέγουν την πρόσβαση που ανεβοκατεβαίνει την Καλιακούδα, με αφετηρία τον Άγιο Αθανάσιο Μεγ. Χωριού, περνά από τα Δολιανά και φθάνει στο ποτάμι. Διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και απαιτεί, τις περισσότερες φορές, όχημα 4X4.

Στη Ροσκά (και από εκεί στο Πανταβρέχει) μπορούμε, επίσης, να φθάσουμε και από τη Δομνίστα: μετά το χωριό θα κατευθυνθούμε προς τους οικισμούς Σκοπιά, Άγιος Χαράλαμπος, Καστανούλα, προτού καταλήξουμε στη Ροσκά. Είναι χωματόδρομος αρκετών χιλιομέτρων· στον άξονα αυτόν βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο έργο ασφαλτόστρωσης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

2

Ροσκά, το τελευταίο χωριό πριν το Πανταβρέχει, ερχόμενοι από Προυσό

3

Η σιδερένια γέφυρα που ενώνει Ροσκά και Δολιανά

4

Στην αρχή του φαραγγιού δεσπόζει η πεζογέφυρα του Κρικελλοπόταμου

5

6

Περπατώντας κατά μήκος του ποταμιού

7

8

9

Τα νερά ξεπηδούν από παντού

10

11

Εδώ... Πάντα Βρέχει

12

13

14

15

16