Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ως τα 4259 μέτρα του Καυκάσου ανέβηκε ο Ευρυτάνας ορειβάτης Φώτης Θεοχάρης. Δεν ήταν σύμμαχος ο καιρός για ψηλότερα

Ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος στην προσπάθεια της ελληνικής ορειβατικής αποστολής, μέλος της οποίας ήταν και ο Ευρυτάνας Φώτης Θεοχάρης (ΕΟΣ Καρπενησίου), να φθάσει στη βόρεια κορυφή όρους Ushba, στα 4690 μέτρα, του Καυκάσου. Οι μετεωρολογικές προγνώσεις δεν ήταν με το μέρος των Ελλήνων, καθώς στον παγετώνα επικρατούσαν χιονοπτώσεις και πυκνή ομίχλη· έτσι, η ομάδα συμφώνησε να μην επιχειρηθεί η βόρεια κορφή. Αντί αυτής, ο Θεοχάρης, μαζί με δύο ακόμα ορειβάτες, ανέβηκαν επιτυχώς στην Shurovskogo των 4259μ. Η αποστολή αποτελούνταν από δέκα Έλληνες και διήρκησε 11 μέρες (6 μέρες στο βουνό).5

Για την αποστολή στον Καύκασο, ο Φ. Θεοχάρης γράφει:

"Δεν το είχα έμφυτο, αλλά όταν έβλεπα φωτογραφίες σπουδαίων ορειβατών, ήθελα και εγώ να ανέβω σε μερικά βουνά από αυτά που ανέβαιναν. Είναι η απύθμενη επιθυμία να εξερευνούμε και να σκαρφαλώνουμε άλλωστε είναι γοητευτικό το άγνωστο.

Η ανάβαση ήταν για την βόρεια κορυφή της Ushba 4690m αλλά είναι γνωστό πως τα βουνά χρειάζονται αναβάσεις και ασφαλείς καταβάσεις, για εμάς η μετεωρολογική πρόγνωση δεν ήταν με το μέρος μας για την ημέρα κατάβασης οπότε η ομάδα συμφώνησε να μην επιχειρηθεί η βόρεια κορφή. Αντί αυτού μαζί με τους Άκη Καραπετάκο και Χρήστο Καρανίκα κάναμε την ανάβαση στην Peak Shurovskogo 4259μ. Σε μια ορειβατική αποστολή η κορυφή είναι το 10%, το υπόλοιπο 90% είναι αυτά που δεν βλέπει ο κόσμος, είναι αυτά που νιώθεις εσύ και η ομάδα, είναι μαγικό! Επιζήσαμε ????
---------------
Η ανάβαση είναι αφιερωμένη στο έργο της Κιβωτός του Κόσμου.
Η κιβωτός είναι μέσα μας, είτε στην θάλασσα είτε στα βουνά,
να την κινούμε προς την πορεία, της Αγάπης και της Αλληλεγγύης.
Τους στηρίζουμε: https://www.kivotostoukosmou.org
----------------------------------
Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), τον ΕΟΣ Καρπενησίου και τους σχοινοσυντρόφους μου στο βουνό αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις ευχές σας.".

1

2

3

3