Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Προεξάρχοντος του Μητροπολίτη, το Τροβάτο Αγράφων γιόρτασε την Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου

Παρουσία του Μητροπολίτη Καρπενησίου, εκπροσώπων τοπικών αρχών και πλήθους πιστών, γιορτάστηκε, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, η Ύψωση Του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο Αγράφων Ευρυτανίας.trovato timios_stavros_2019

Το πρωί τελέστηκε, χοροστατούντος του κ.κ. Γεωργίου, η Θεία Λειτουργία, στην οποία, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο νέος δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, η Περιφερειακή σύμβουλος Ευρυτανίας Κατερίνα Καλαντζή, ο δήμαρχος Τανάγρας Περγαλιάς Βασίληςκ.α. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του χωριού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά τον εκκλησιασμό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τροβάτου προσέφερε νηστίσιμα εδέσματα, όπως φασολάδα, ελιές, χαλβά κ.α.

Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο υπάρχει επαργυρωμένος σταυρός βυζαντινής ξυλογλυπτικής με σκαλισμένες εικόνες της Καινής Διαθήκης. Θεωρείται  ιερό κειμήλιο και πιστεύεται ότι εμπεριέχει ενσωματωμένο μικρό τμήμα από το «τίμιο ξύλο». Τον Μάρτιο του 2017, ο Σταυρός ήρθε στο Καρπενήσι από το Τροβάτο και παρέμεινε για λίγες ημέρες για προσκύνηση από τους πιστούς.

trovato timios_stavros1

trovato timios_stavros_2019

trovato timios_stavros_2019_1

trovato timios_stavros_2019_2

trovato timios_stavros_2019_3

trovato timios_stavros_2019_4

trovato timios_stavros_2019_5

Oι φωτογραφίες είναι του Βασίλη Αργύρη, από το http://petrilia.blogspot.com


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ιερός Σταυρός που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο Ευρυτανίας, το 2017 στο Καρπενήσι.

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ. 26/3/2017. Το Καρπενήσι, για πρώτη φορά, υποδέχεται τον φέροντα Τίμιο Ξύλο, Ιερό Σταυρό, που φυλάσσεται, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Τροβάτο Ευρυτανίας. Ο Τίμιος Σταυρός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.