Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο από το ανατολικό Αιγαίο στην ηπειρωτική Ελλάδα - Έκτακτη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη με τους Περιφερειάρχες

Τη μεταφορά έως και 10.000 αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού - προσφυγικού στα νησιά.prosfiges-lesvos

Πρόκειται για αλλοδαπούς για τους οποίους έχει γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού και επομένως εξαιρούνται της διαδικασίας επιστροφών στην Τουρκία, δυνάμει της «κοινής δήλωσης» Τουρκίας - Ε.Ε. Στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου διαμένουν σήμερα πάνω από 28.000 αιτούντες άσυλο, ενώ μόνο στη Μόρια βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες -σε δομή χωρητικότητας 3.000 αλλοδαπών.

Όπως αναφέρει στην έντυπη έκδοσή της η «Καθημερινή», ενόψει της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει καλέσει σήμερα όλους τους περιφερειάρχες της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στη σύσκεψη πρόκειται να ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να προτείνουν ή να στηρίξουν τη λειτουργία δομών στην επικράτειά τους, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μάλιστα, έχει καταρτίσει λίστα με ανενεργά στρατόπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας με σχετικά χαμηλό κόστος.