Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

ev media-logo

Δήμος Αγράφων: Σε εξέλιξη οι αιτήσεις για διανομή αγαθών σε νοικοκυριά - Προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, προθεσμίες

από την έντυπη έκδοση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη στη δράση «Διανομή Αγαθών» του δήμου Αγράφων. Οι πόροι της δράσης προέρχονται από την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι».kentro-koinotitas-agrafwn1

Πρόκειται, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χρυσούλα Σουλιώτη, για μια δράση που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και η οποία θα υλοποιηθεί από το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Αγράφων.

«Η δράση έχει ως πρωταρχικό στόχο την κάλυψη των δημοτών του δήμου Αγράφων με βασικά αγαθά διατροφής και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτισμού και διαβίωσης, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, βιώσιμες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες», διαβάζουμε.

Οι πόροι της δράσης προέρχονται αποκλειστικά από την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» και ο αριθμός των εγκεκριμένων αιτήσεων αναμένεται να κυμανθεί στα 70- 80 νοικοκυριά για ολόκληρο τον δήμο Αγράφων, ενώ τονίζεται πως προτεραιότητα έχουν τα μονοπρόσωπα ή πολυπρόσωπα νοικοκυριά, τα οποία ΔΕΝ ωφελήθηκαν πέρυσι από την ίδια δράση.

Τα δικαιολογητικά

Για την ένταξη στη δράση απαιτείται η προσκόμιση των εξής δικαιολογητικών: αίτηση του ενδιαφερόμενου (χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου), φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατηρίου σε ισχύ, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης, οποιοδήποτε αποδεικτικό πιστοποιεί τη διεύθυνση κατοικίας (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ), αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (Ε1) και αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) ή βεβαίωση από το οικείο Υποθηκοφυλακείο.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν και συμπληρωματικά δικαιολογητικά, τα οποία είναι: γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ή από Α/θμιες Υγειονομικές Επιτροπές (σε ισχύ), εφόσον πρόκειται για ΑΜΕΑ (η ύπαρξη προβλημάτων υγείας δύναται να πιστοποιηθεί και με επίσημη πρόσφατη Ιατρική Γνωμάτευση), κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (σε ισχύ), ενοικιοστάσιο (ηλεκτρονικό μισθωτήριο) συμβόλαιο κ .α.

Προϋποθέσεις ένταξης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια ώστε να ενταχθούν στη δράση. Πιο ειδικά, το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 4.512 ευρώ όταν πρόκειται για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και τα 9.475 ευρώ όταν πρόκειται για νοικοκυριό με δύο ενήλικες και δύο ανήλικους. Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, λαμβάνεται υπόψη το ύψος της ακίνητης περιουσίας, καθώς επίσης και το συνολικό ύψος των καταθέσεων, ενώ υπόψη λαμβάνεται η πολυτεκνία, οι μονογονεϊκές οικογένειες κοκ, τυχόν παθολογικά ή και ψυχιατρικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένων των ουσιοεξαρτήσεων ), η αναπηρία κ.α., όπως επίσης οι συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, καθώς και οποιαδήποτε έκτακτη περίπτωση θέτει το άτομο ή την οικογένεια σε δυσμενή οικονομική κατάσταση.

Οι αιτήσεις

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι η υποβολή της αίτησης σε περίπτωση πολυπρόσωπου νοικοκυριού γίνεται ΜΟΝΟ από τον αρχηγό της οικογενείας και όχι από τα μέλη. «Οι φιλοξενούμενοι δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση και να είναι δικαιούχοι», αναφέρεται. «Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση μπορεί να γίνει από το πρόσωπο που τους φιλοξενεί και οι ίδιοι να προσμετρώνται ως μέλη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Οκτωβρίου 2019. Οι αιτήσεις κατατίθενται στο Κέντρο Κοινότητας στη Δυτική Φραγκίστα, από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Για τυχόν περαιτέρω διευκρινίσεις, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα τηλέφωνα 22373-51100 και 22373-51127