Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ev media-logo

"Ξεφλουδίσια" στη Φουρνά. Μνήμες από τα παλιά αναβίωσαν στην πλατεία του χωριού (ΦΩΤΟ)

Θύμησες από τα παλιά ξύπνησαν στη Φουρνά Ευρυτανίας, όπου, το περασμένο Σάββατο (5/10) αναβίωσαν, για έκτη συνεχή χρονιά, τα ξεφλουδίσματα των καλαμποκιών, με διοργανωτή τον Σύλλογο Γυναικών ΔΕ Φουρνά και συνδιοργανωτή τον Σύλλογο Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης».1

Μικροί και μεγάλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, βγήκαν στην πλατεία της Φουρνάς για να ξεφλουδίσουν καλαμπόκια και να βιώσουν στιγμές από τη ζωή και τα έθιμα του πρόσφατου παρελθόντος του τόπου.

Μαζί τους βρέθηκαν ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τη Δημοτική Ενότητα Φουρνάς, κ. Δημήτρης Κεραμάρης, ο αντιδήμαρχος κ. Παντελής Χαλκιάς, η πρόεδρος του Δ.Σ. Καρπενησίου κα Γεωργία Γκαρίλα κ.α.

Η κ. Ηλιάνα Ζιώγα, επιμελήτρια της έκθεσης του ΚΙΠΕ, αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία της στα ήθη και έθιμα και στον ρόλο τους στις κοινωνίες, στην αξία της παράδοσης και της λαογραφίας και στη σπουδαιότητα και τους στόχους του Πρωτότυπου Μουσειακού Κέντρου, που λειτουργεί στο Καρπενήσι.

Μέλη του χορευτικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία» παρουσίασαν χορούς και τραγούδια του τόπου μας και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι ξεφλούδισαν καλαμπόκια, απόλαυσαν παραδοσιακά εδέσματα, (μπομπότα, λουκάνικα, ξυνοτύρι τηγανητό με αυγά, τσαλαφούτι, τυρί κ.α.) και χόρεψαν με παραδοσιακά τραγούδια. 2345