Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ev media-logo

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Γεφύρι του Μανώλη. Προστασία και αντιστήριξη στα βάθρα του ιστορικού μνημείου (ΦΩΤΟ)

Πιο σταθερό και ασφαλές καθίσταται πλέον το «Γεφύρι του Μανώλη» στον Αγραφιώτη, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που στόχο είχαν τη «θωράκιση» και εν τέλει τη διάσωσή του, καθώς το μνημείο είχε υποστεί σημαντικές φθορές.gefiri-manoli-ditiko-vathro1

Σε πρώτη φάση έγιναν παρεμβάσεις για την προστασία και αντιστήριξη στο ανατολικό βάθρο του γεφυριού και πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν, με σύμμαχο τον καιρό, οι αντίστοιχες εργασίες στο δυτικό βάθρο, που ήδη ολοκληρώθηκαν.

Το έργο με τίτλο «Άμεσα μέτρα προστασίας και αντιστήριξης στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο “Γέφυρα Μανώλη”, ΠΕ Ευρυτανίας» προκηρύχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιήθηκε με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων και με τη συνδρομή της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας.

Έγινε πλήρωση με λιθορριπή στα δύο άκρα του γεφυριού ενώ απομακρύνθηκε η παλιά τσιμεντένια γέφυρα που βρίσκονταν στο σημείο, με στόχο να μην επιβαρύνονται στο μέλλον τα βάθρα (από περιδινήσεις υδάτων κ.ο.κ.). Ακόμα, μηχανήματα προχώρησαν στη βελτίωση της βατότητας προς τη γέφυρα.gefiri-manoli-ditiko-vathro2

«Ένα πολύ δύσκολο έργο επετεύχθη και έτσι η θρυλική γέφυρα θα είναι πλέον ασφαλής και χωρίς να κινδυνεύει από τα ορμητικά νερά του Αγραφιώτη. Οι επισκέπτες, πλέον, θα μπορούν να συνεχίζουν να θαυμάζουν την γέφυρα και να μαθαίνουν την ιστορία της», αναφέρει στα «Ε.Ν.» ο εκπρόσωπος συλλόγου φίλων Γέφυρας Μανώλη, Γρηγόρης Φέρρας.

64