Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

ev media-logo

Καρπενήσι, η καρδιά της Ρούμελης

Μονοπάτια που περνούν ανάμεσα από απότομα φαράγγια, καταρράκτες και παγωμένα ρέματα, ατελείωτα δάση από καστανιές και οξιές, η φύση της Ευρυτανίας είναι ένα πανέμορφο σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψετε. Στις πλαγιές και τους πρόποδες του όρους Καλιακούδα και του όρους Χελιδόνα, μικρά χωριά με πετρόκτιστα σπίτια περιμένουν να τα επισκεφθείτε.

Περίπου 2500 άνθρωποι ζουν μόνιμα σε αυτά τα μικρά χωριά, ενώ η πόλη του Καρπενησίου απαριθμεί περίπου 8500 μόνιμους κατοίκους, που είναι πάντα φιλικοί προς τον επισκέπτη και τον καλωσορίζουν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους. Στον κεντρικό δρόμο του Καρπενησίου υπάρχουν πολλά καφέ και εστιατόρια και πολλοί τουρίστες δοκιμάζουν την τύχη τους σε κάποιο από τα παιχνίδια που προτείνει το netbet καζίνο, χαλαρώνοντας πριν να περιηγηθούν στα βουνά και τα φαράγγια της περιοχής.

Η πόλη διαθέτει επίσης μια όμορφη κεντρική πλατεία, δρόμους με υπόγεια θέρμανση για να μην παγώνουν τον χειμώνα, ένα νέο παγοδρόμιο και καλές ταβέρνες με τοπική κουζίνα.

Το Καρπενήσι έγινε γνωστό ως τουριστικός προορισμός πρώτα λόγω της ύπαρξης του μοναστηριού της Παναγίας Προυσιώτισσας και αργότερα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου.

Στα πρώτα χιλιόμετρα του δρόμου προς την Ποταμιά υπάρχουν πολλές προτάσεις για οικογένειες με παιδιά, όπως κέντρα ιππασίας και παιδότοποι, και πολλοί παραδοσιακοί ξενώνες. Μικροί παράδρομοι οδηγούν στα διάφορα χωριά της κοιλάδας της Ποταμιάς, που χωρίζει τα βουνά Χελιδώνα και Καλιακούδα. Στο κέντρο της τρέχει ο ποταμός Καρπενησιώτης, με τις όχθες του κατάφυτες με ψηλά πλατάνια.

Στις πλαγιές των βουνών καστανιές, καρυδιές και άλλα φυλλοβόλα δέντρα δημιουργούν ένα πανέμορφο σκηνικό, ειδικά το φθινόπωρο όταν τα ξερά φύλλα τους παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του κίτρινου και του κόκκινου.

Στις Κορυσιάδες, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχει διατηρηθεί χάρη σε ένα πρόγραμμα του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε το 1980. Σήμερα 5 μικροί ξενώνες λειτουργούν στο χωριό, ενώ στο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται δίπλα στην πλατεία με την πέτρινη κρήνη στεγάζεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Το Μεγάλο Χωριό είναι ο πιο τουριστικός οικισμός της περιοχής, με πολλά καφενεία και ζαχαροπλαστεία στον κεντρικό δρόμο, όπως επίσης και καταστήματα που πουλάν τοπικά προϊόντα και χειροτεχνήματα. Εδώ υπάρχουν και οι μοναδικές ταβέρνες που είναι ανοικτές όλες τις μέρες της εβδομάδας και που απευθύνονται κυρίως στους επισκέπτες της Παναγίας Προυσιώτισσας.

Στην απέναντι πλαγιά βρίσκεται το Παλιό Μικρό Χωριό, που κόπηκε στα δύο από μια κατολίσθηση που συνέβη τον Ιανουάριο του 1963 και παρουσιάζει μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον από το Νέο Μικρό Χωριό, που κτίστηκε πιο κάτω από κατοίκους που έχασαν τα σπίτια τους στην κατολίσθηση.

Η κοιλάδα της Ποταμιάς οδηγεί σε ένα βαθύ φαράγγι και υπάρχουν σημεία στον δρόμο όπου η θέα πραγματικά κόβει την ανάσα, όπως το Κλειδί, για παράδειγμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τον επισκέπτη και οι πεζούλες που διαμόρφωσαν οι αγρότες της περιοχής και που τους επέτρεψαν να καλλιεργήσουν κάποια σιτηρά και λαχανικά στις απότομες πλαγιές.

Το Διπόταμο είναι το σημείο όπου ο ποταμός Καρπενησιώτης συναντά τον Κρικελοπόταμο για να σχηματίσουν μαζί τον ποταμό Τρικεριώτη. Τον χειμώνα και την άνοιξη αυτοί οι ποταμοί είναι ιδεώδεις για rafting, που είναι μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο Καρπενήσι.

Οι πεζοπορικές διαδρομές αφθονούν στην περιοχή και η πιο γνωστή είναι αυτή που οδηγεί στη Μαύρη Σπηλιά.