Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023

ev media-logo

Στα 350€ το ανώτατο ποσό του Επιδόματος Πετρελαίου στην Ευρυτανία - Θα πιστωθεί έως τέλος του έτους, ανοίγουν οι αιτήσεις

Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Όσα θα ισχύσουν για την επιδότηση Πετρελαίου Θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο 2019-2020 ανακοίνωσε, την Τρίτη 29/10, το Υπουργείο Οικονομικών. Εν πολλοίς, αυξάνονται οι δικαιούχοι και τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι, ενώ η κυβέρνηση φαίνεται να αποσυνδέει την παροχή του επιδόματος από τα τετραγωνικά της κατοικίας.epidoma-petrelaiou-thermansis11

Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 20η Δεκεμβρίου για αγορές που θα γίνουν εντός του έτους. Σημειώνεται ότι το επίδομα θα έχει ανώτατο ποσό τα 350 ευρώ· τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι.

Υπάρχει όμως και ένας όρος ότι για να πάρει κάποιος όλο το επίδομα θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο ποσό του επιδόματος.

Να θυμίσουμε ότι το πετρέλαιο άρχισε να διατίθεται (από τις 15/10) στην Ευρυτανία με τιμή 1,087 ευρώ ανά λίτρο, μειωμένο κατά περίπου 12% σε σύγκριση με πέρυσι. Εξάλλου, από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει το TAXISnet για την έναρξη υποβολής αιτήσεων.

Τα ποσά στην Ευρυτανία

Η Ευρυτανία, ο πιο ορεινός νομός της χώρας, συγκαταλέγεται στην Α’ Γεωγραφική Ζώνη, με αυξημένη επιδότηση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν τον χειμώνα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, νοικοκυριό χωρίς τέκνα θα λάβει επίδομα 250 ευρώ -αυξημένο κατά 36% σε σύγκριση με πέρυσι. Νοικοκυριό με ένα παιδί δικαιούται επίδομα 275 ευρώ, ενώ για δύο παιδιά η ενίσχυση φθάνει τα 300 ευρώ. Οικογένεια με τρία τέκνα θα λάβει επίδομα ποσού 325 ευρώ, ενώ στα 350 ευρώ ανέρχεται το ποσό για νοικοκυριό με τέσσερα παιδιά.

Τα βασικά σημεία

Το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί σε όλους τους δικαιούχους πριν τα τέλη του τρέχοντος έτους. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι αυξημένο, «αποτέλεσμα του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που δημιουργήθηκε εφέτος, και ο οποίος κατευθύνεται αποκλειστικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα», σημειώνεται.

Με την υποβολή της αίτησης αυτομάτως θα καταβάλλεται και το αντίστοιχο ποσό, χωρίς να πρέπει το νοικοκυριό να προβεί στην αγορά του καυσίμου από πριν. Από την στιγμή που ο ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην πλατφόρμα για το πετρέλαιο θέρμανσης και θα υποβάλει αίτηση για το επίδομα, η διαδικασία θα ξεκινάει άμεσα, με τον καταναλωτή να μπορεί προβεί στην αγορά του πετρελαίου όποτε το εκείνος το κρίνει απαραίτητο. Εν συνεχεία το επίδομα θα πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό με τον έλεγχο της ΑΑΔΕ να διεξάγεται προς τα τέλη της θερινής περιόδου.nikopoulos-EKO11

Πέρυσι, αναφέρει η ανακοίνωση Σταϊκούρα, είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη.

Ωστόσο αυτό είχε ως συνέπεια είτε να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 15%), είτε νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό να λαμβάνουν πολύ μικρότερη επιδότηση από αυτή που δικαιούνταν.

Φέτος για να λάβει ο δικαιούχος το ανωτέρω επίδομα αρκεί να πραγματοποιήσει αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αξίας ίσης ή μεγαλύτερης με το διπλάσιο του ανωτέρω επιδόματος. «Έτσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές μέχρι του ανωτέρω ύψους. Με αυτό τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να καταστεί το επίδομα ακόμη πιο κοινωνικά δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα των νοικοκυριών».

Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Σημειώνεται ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος του επιδόματος αναμένεται να ανέλθει στα 68 εκατ. ευρώ, έναντι 57,5 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2019 και αναμενόταν ισόποσο ποσό να δοθεί το 2020.